Cezar Ion, directorul Directiei Editoriale din TVR, va contesta in instanta "decizia abuziva, ordinara si penala" de concediere a sa, dupa cum a declarat el, marti, pentru HotNews.ro. Cezar Ion, angajat al Televiziunii publice de aproape 20 de ani, a mai dat de patru ori in judecata aceasta institutie si, dupa cum aminteste el, a castigat de fiecare data. El se numara printre angajatii TVR inclusi pe lista celor peste 600 de oameni care vor fi concediati, masura ce face parte din procesul de reorganizare a TVR.

Alti doi fosti sefi din TVR inclusi pe lista angajatilor care vor fi concediati, Horia Romanescu (director Directia Programe) si Dan Radu, au spus ca nu vor contesta in instanta masura de concediere. Declaratiile lor, mai jos.

Cezar Ion s-a mai judecat si in trecut cu TVR, ultimele dati in perioada 2008-2010. Angajat al Televiziunii publice din 1994 (initial ca reporter cu jumatate de norma, crescand apoi pana la pozitia de director al Directiei Editoriale), el arata ca a castigat in fata fiecareia dintre cele 10 instante unde a mers in disputele sale cu institutia.

El declara acum pentru HotNews.ro ca merge din nou la judecata pentru ca procedura de selectie a fost una "abuziva", iar el a fost inclus pe lista concedierilor fara sa fi participat la evaluarea personalului si chiar fara sa fi fost chemat sa ia parte la aceasta procedura.

El acuza ca prin decizia de a intrerupe productia TVR, cu exceptia stirilor, timp de sase luni si prin platile compensatorii pentru disponibilizati, presedintele-director general Claudiu Saftoiu ar adauga circa 12 milioane de euro "la gaura neagra" din TVR.

Cezar Ion, pentru HotNews.ro:

  • Voi contesta in instanta decizia abuziva, ordinara si penala de concediere.
  • Este a 11-a instanta de judecata in fata careia merg de cand sunt in TVR, am mai avut pana acum cu televiziunea patru procese, in 10 instante.
  • Ii dau in judecata pentru ca in conformitate cu textul legii, Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca trebuia sa-mi fie evaluati indicii de performanta: sa evaluezi performanta pana la zi, nu sa dai concursuri. Mai absurd, as fi dat aceste concursuri in fata unor comisii formate din subalternii mei.
  • O astfel de procedura nu exista decat la Stalin, nu se poate sa, suntem totusi in 2013.
  • M-au pus pe o lista. Singura lor iesire ar fi sa-mi spuna ca m-au pus din greseala acolo. Pe disponibilizari colective nu puteau sa ma dea afara, pentru ca nu m-au evaluat. Eu nici macar n-am fost chemat sa ma prezint. Daca ar fi vorba despre o eventuala indisciplina in faptul ca nu m-am prezentat la evaluare, trebuia aplicata alta procedura.
  • In august, cand Claudiu Saftoiu a luat hotararea sa demita Comitetul Director, a stopat toata productia in TVR, ramanand in productie doar stirile, sub conducerea lui Claudiu Lucaci, numit interimar. In rest, au inchis toata productia. Aceasta decizie a insemnat plata salariilor a doua treimi dintre angajatii din TVR, din august 2012 pana in 1 martie 2013 (dupa ce expira preavizul disponibilizatilor - n.red.) pentru sase luni, timp in care oamenii au primit salariu fara sa faca nimic. Aritmetic, acest lucru echivaleaza cu plata unei treimi dintre angajati, timp de un an. Claudiu Saftoiu spune acum ca sunt dati afara aproape o treime dintre angajati si a declarat recent intr-un interviu ca procedura implica salarii compensatorii de 16,5 milioane de lei, adica in jur de patru milioane de euro, media salariilor compensatorii fiind de sase. Din nou aritmetic, ar insemna ca pentru cele sase luni in care doua treimi dintre angajati nu au facut nimic - sau 12 luni pentru o treime dintre angajati - s-au platit in jur de 8 milioane de lei, fara sa luam in calcul sporurile, vechimea. Rezulta in total 12 milioane de euro care se adauga la gaura neagra pe care Claudiu Saftoiu spune ca a gasit-o cand a venit aici.
  • In procedura de selectie, cu fisele de post din noua organigrama, au furat munca altor oameni, pentru ca impartirea noua in organizatie nu le apartine. Proiectul de organizare pentru o noua structura imi apartine mie, l-am propus inca din 2006, pe vremea lui Tudor Giurgiu (fost presedinte-director general al TVR).

Pe lista concedierilor apar alti doi sefi de structuri din TVR, Dan Radu - mana dreapta a fostului presedinte-director general Alexandru Lazescu si fost director de Productie Editoriala si Programe, functie desfiintata de CA al TVR in mai 2012 - si directorul Directiei Programe, Horia Romanescu. Ambii arata ca nu s-au supus procedurii de selectie a personalului si ca nu vor contesta decizia de concediere. Ce spun cei doi?

  • Dan Radu: N-am participat la selectie. Nu voi contesta rezultatul, sunt in proces cu TVR pe seama desfiintarii postului meu. Astept sa se termine acel proces. Daca se termina in favoarea mea, singurul lucru pe care-l doresc este sa reinfiinteze acel post timp de doar cinci minute, simbolic.
  • Horia Romanescu: A fost decizia mea de a pleca, pe care am luat-o prin septembrie. Singura mea uimire tine de cele 28 de puncte pe care le-am luat la evaluare. Nu stiu ce am facut ca sa le merit. Am depus memoriul de activitate cu nume si functie, la testul grila n-am scris nimic, la interviu ne-am salutat cordial si am plecat.