Cotidianul Adevarul se intoarce, de luni, la formatul mare (broadsheet) pe care l-a folosit pana in urma cu un deceniu. Potrivit redactorului-sef Dan Marinescu, "ne intoarcem la formatul care defineste un ziar quality", in conditiile in care avantajele formatelor mici, compact sau tabloid, s-au pierdut in ultimii ani. Prima editie a ziarului in noul format va veni la pachet cu cel dintai numar al cotidianului, din 15 august 1888.

Schita Adevarul in format mare, cu primul numar al ziaruluiFoto: Adevarul

Comentatorii ziarului nu scriu scurt si ziarul nu vrea sa ii limiteze, suna campania publicitara ce anunta relansarea Adevarul. Aceasta e si ideea pentru care cotidianul detinut de omul de afaceri Cristian Burci renunta la actualul format: ziarele au nevoie de un alt tip de continut, sa imbie la lectura, spune pentru HotNews.ro redactorul-sef.

Ziarul Adevarul a abandonat formatul broadsheet acum zece ani, perioada cand, dupa modelul publicatiilor occidentale, aproape toate ziarele romanesti au trecut la formate mai mici, de tipul compact sau tabloid. In ultima perioada, dintre principalele cotidiane locale, doar Ziarul Financiar a mai aparut in format mare.

Dan Marinescu, pentru HotNews.ro, despre motivele trecerii la format mare:

  • Vrem sa ne intoarcem la ceea ce a fost Adevarul de-a lungul istoriei. Ne intoarcem la formatul care defineste un ziar quality
  • La nivel global, nu mai vorbesc de Romania, generalistele au trecut la format tabloid. Noi ne intoarcem si pentru ca eu consider ca toate atuurile tabloidului s-au pierdut. Lumea citea ziarele in metrou, in autobuz, in parc pentru ca tabloidul era mai usor de manuit. Dar acum nu mai vedem oamenii facand asta, ii vedem citind pe tableta, pe mobil.
  • Noi le propunem sa citeasca altceva. Inainte, ziarele ofereau informatie. Odata cu Internetul, cu atatea site-uri de stiri si televiziuni de stiri, lumea afla mult mai rapid informatiile. Ziarul nu mai putea veni cu acelasi lucru a doua zi. In editia de print, noi vrem sa raspundem in principal la intrebarile "de ce" si "cum". Nu inseamna ca nu ne vom lupta in continuare pe online, cu toata concurenta, pe segmentul stirilor.
  • Raspunsurile la "de ce" si "cum" se puteau da si in format mic, dar spatiul e mai generos in format mare. Daca evenimentul este complex, este mult mai ok sa aiba omul viziunea de ansamblu, intr-un singur loc.
  • Ne incapatanam sa credem ca printul poate supravietui si in tiraje mici

Potrivit lui Marinescu, schimbarea de format va fi insotita si de schimbari la nivel de grafica. "Mergem spre zona care imbie la lectura, accentul nu va fi pus atat de mult pe titluri si poze, ca la tabloid, ci urmarim sa imbiem la lectura". In noul format, ziarul va aparea in principiu in opt pagini, numar ce va varia in functie de volumul de publicitate. Editia din 15 august 1888, ce va insoti luni ziarul, avea 4 pagini, inclusiv una dedicata integral publicitatii.

Potrivit ultimelor date disponibile, ziarul Adevarul avea, in primul trimestru al anului, vanzari medii pe amaritie de 7.600 de exemplare.