¬TVR difuzeaza in decembrie, pe canalul international TVRi, o serie de trei documentare realizate la Moscova. Intr-o perioada cand Rusia este angajata intr-un razboi informational fara precedent cu tarile din spatiul nord-atlantic, inclusiv Romania, Televiziunea publica opteaza sa prezinte pe un ton exclusiv pozitiv valorile culturale si istorice ale Rusiei. Nu oricum, ci printr-o "calatorie jurnalistica" sprijinita de autoritati si companii rusesti.

Romani in Rusia, la TVR - secventaFoto: Captura YouTube

Mai precis, dupa cum anunta la final primul documentar din aceasta serie, sprijinul pentru aceasta deplasare a fost oferit de "Ministerul Culturii din Federatia Rusa, Centrul Rus de Stiinta si Cultura, Ambasada Federatiei Ruse, Lukoil Petrotel Romania, Radisson Cruise Moscova, Flori de Ie".

¬ Documentarul nu precizeaza in ce consta, mai exact sprijinul oferit de institutiile mentionate. Pana in momentul publicarii acestui articol, TVR nu a raspuns intrebarilor transmise de HotNews.ro pe aceasta tema. Le vom publica in momentul in care Televiziunea publica le va transmite.

Documentarele sunt realizate de jurnalista Ana Preda si de cameramanul Claudiu Petringenaru. Primul a fost difuzat deja in data de 6 decembrie, si este promovat pe Facebook de Centrul Rus de Stiinta si Cultura si de Ambasada Rusiei. Urmatoarele doua episoade sunt programate pe 13 si 20 decembrie.

Seria isi propune sa "surprinda o frantura din Rusia contemporana". Dar cel putin in primul episod au fost evitate complet subiectele ce tin de multi ani Rusia in prim planul dezbaterilor globale, de la conflictele armate si informationale la cele ce tin in mod direct de subiectele declarate ale materialelor TVR, cultura si istoria, anume promovarea valorilor antioccidentale si a culturii "eurasianismului". Autoarea opteaza pentru un ton exclusiv pozitiv, legat de cultura clasica si istoria tarii si de mesajul transmis de intervievati - un mesaj de pace, liniste sufleteasca, indemn la dialog.

Din primul documentar, telespectatorii mai pot afla, printre picaturi, elemente ce sugereaza grandoarea Rusiei, de la cate camere are sediul MAE rus la cate bazine de inot poti sa umpli cu resursele rusesti de gaze. O pot vedea pe jurnalista pozand, impreuna cu o intervievata, in monumentul "Muncitorul si colhoznica", simbolul studiourilor Mosfilm. Si sunt informati de intervievata respectiva, regizoare de film, ca la Moscova s-a simtit "mai roman decat in Romania" si cum poti acolo ca "in sufletul tau sa depasesti ura fata de dusman si sa devii prieten".

UPDATE Televiziunea nationala a precizat, intr-un raspuns remis la solicitarea HotNews.ro, ca "dincolo de contextul dezbaterilor despre soft power-ul/propaganda rusa, TVR a realizat un film cu caracter cultural", dar nu a precizat cine a acoperit cheltuielile deplasarii in Rusia.

Ziarista Ana Preda afirma insa, intr-o postare pe blogul ei, ca documentarul "Filipovenii si cazacii lui Nekrasov" dedicat lipovenilor a fost finantat partial de Centrul Rus de Stiinta si Cultura.

"Un prim spijin financiar l-am gasit chiar la Natalia (Natalia Muzhennikova, Director al Centrului Rus de Stiinta si Cultura), fata de care am crescut o relatie de prietenie de cativa ani deja, ea fiind un sustinator permanent al proiectelor culturale ce au in atentie cultura rusa, dar si relatiile dintre Rusia si Romania", a scris aceasta.

Ana Preda este verisoasa Nadiei Tataru, sotia publicitarului Felix Tataru, si care a fost unul dintre "primii semnatari ai demersului Coalitiei pentru Familie", dupa cum arata vice.com.

Iata mai jos raspunsul Serviciului Comunicare, Relatii Publice si Protocol al TVR:

"Initiativa de a realiza seria de documentare ii apartine producatorului. Proiectul este difuzat de TVR International, a carui misiune este de a reflecta imaginea diasporei, de a realiza emisiuni despre evenimente in care sunt implicati romanii din strainatate si despre interferentele acestora cu spatiul cultural in care traiesc.

Pentru realizarea proiectului, echipa TVR a primit sprijin logistic, inclusiv pentru organizarea si aprobarea filmarilor in diferite locuri, din partea Centrului Rus de Stiinta si Cultura.

Dincolo de contextul dezbaterilor despre soft power-ul/propaganda rusa, TVR a realizat un film cu caracter cultural.

Continutul editorial apartine exclusiv jurnalistilor TVR, iar documentarele vor fi difuzate conform strategiei de programe a TVR".