Reactia rapida va fi punctul central intr-un proiect de lege initiat de guvernul francez pentru combaterea stirilor false, dupa cum a spus ministrul Culturii din guvernul de la Paris, Francoise Nyssen, potrivit France24. Nyssen a anuntat oficial initierea unei masuri legislative contra informatiilor false, despre care presedintele Emmanuel Macron a vorbit initial intr-un discurs de Anul Nou.

Ministrul francez a spus, intr-un interviu acordat Journal du Dimanche, citat de postul de televiziune, ca "masurile asupra carora vom lucra de acum pana in martie vizeaza o lege despre "increderea in informatii", ce ne va permite sa actionam foarte rapid cand o stire falsa se raspandeste viral, mai ales intr-o perioada electorala".

Legea, a spus ea, va stabili noi responsabilitati pentru diversele media, care trebuie sa coopereze cu statul si sa manifeste transparenta in privinta continutului sponsorizat. "O procedura judiciara va fi introdusa pentru a permite blocarea rapida a diseminarii stirilor false" in momentul cand apar acestea, a precizat oficialul francez.

  • Cand presedintele Macron a anuntat initial planul legislativ, declaratia sa a fost privita drept o referire la principalele institutii media internationale ale Kremlinului, postul RT si agentia Sputnik. Ambele au versiuni in limba franceza si ambele au fost acuzate de Macron - intr-o conferinta comuna sustinuta alaturi de omologul sau rus, Vladimir Putin, anul trecut - ca publica "neadevaruri defaimatoare" si "propaganda inselatoare".

Duminica, ministrul Nyssen a confirmat ca vor exista sanctiuni aspre in cazul in care o entitate nu se va supune viitoarelor obligatii de a coopera cu autoritatile si de a manifesta transparenta, ea sustinand in acelasi timp ca respecta libertatea presei. Dar, a spus ea in interviul mentionat, "nu exista libertate a presei cand (...) stirile false alunga informatia adevarata".