Mai multe grupuri media internationale au anuntat saptamana aceasta ca au inregistrat pierderi in ultimul trimestru al anului trecut, in timp ce institutii mari de presa au anuntat masuri suplimentare de criza, inclusiv disponibilizari si abandonarea unor sectiuni sau departamente.

  • Compania de informatii financiare Bloomberg va renunta la circa 100 de angajati in SUA si evalueaza in prezent numarul de angajati la care urmeaza sa renunte in Marea Britanie, Europa continentala si Asia, acestea fiind primele disponibilizari majore din istoria companiei, scrie The Guardian. Potrivit Brand Republic, Bloomberg renunta la canalele TV ce transmit in alte limbi decat engleza. Oficialii companiei au anuntat, insa, ca anul acesta se vor face si angajari - circa 1.000 de oameni la nivel global.
  • Grupul suedez Metro International, detinatorul retelei de publicatii gratuite Metro, a anuntat joi ca a incheiat anul 2008 cu un profit net de 4,1 milioane de euro, dar ca in ultimul trimestru pierderile nete s-au ridicat la 9,8 milioane euro. Le Monde il citeaza pe presedintele grupului, Mikael Jensen, potrivit caruia evolutia economica din 2008 a avut un efect negativ asupra pietei de publicitate, ceea ce s-a reflectat si in performanta Metro, indeosebi pe pietele din sudul Europei si SUA. Editia spaniola a cotidianului gratuit Metro a fost inchisa recent.
  • Financial Times va renunta la sectiunea de sport si va renunta la doua pagini in cazul editiei britanice, in cadrul eforturilor sale continue de reducere a costurilor, informeaza Press Gazette. Cotidianul financiar va continua sa relateze despre afacerile din domeniul sportului si va pastra un editorial pe teme sportive, in editia de sambata.
  • Grupul media Time Warner a anuntat saptamana aceasta pierderi de 16 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit The Guardian, pe fondul scaderii pietei de publicitate si al numarului redus de noi abonamente, veniturile grupului au scazut cu 3%, pana la 12,3 miliarde de dolari. Time Warner a anuntat ca va renunta la 1.250 de angajati in urmatoarele saptamani, in cadrul diviziei sale de cablu.
  • Grupul german Axel Springer va ceda companiei Madsack, tot din Germania, o parte din actiunile pe care le detine in mai multe publicatii regionale, informeaza Le Monde. Axel Springer, care intentioneaza sa se concentreze pe principalele publicatii (Die Welt si Bild) si pe operatiunile TV si online din portofoliul sau, va primi 310 milioane de euro pentru 24,5% din publicatia Kieler Nachrichten, 45% din Lubecker Nachrichten, 44,9% din Leipziger Volkszeitung si 23% din Hanseatische Verlags-Beteiligung.
  • Grupul News Corp ar putea decide, in urmatoarele saptamani, sa renunte la mai multi angajati la publicatiile pe care le detine in Londra si New York, potrivit Financial Times, care citeaza surse din interiorul companiei. In prezent, este in curs de finalizare o evaluare privind eficienta News International, divizie ce cuprinde, pe piata britanica, titlurile The Times, Sunday Times si The Sun.
  • Magnatul rus Aleksandr Lebedev, noul proprietar al cotidianului londonez Evening Standard, este citat de The Guardian spunand ca este putin probabil sa mai investeasca in alte publicatii, din cauza crizei financiare. Presa britanica a speculat in ultima perioada ca Lebedev ar fi interesat sa preia actiuni si in titlurile The Independent si Independent on Sunday.