Brokerii de asigurare din Romania au intermediat in primele sase luni din acest an prime in valoare de peste 1,5 miliarde lei, in scadere cu 1,68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata date provizorii anuntate vineri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Aceasta scadere este considerabil mai mica decat cea inregistrata de primele brute subscrise de companiile de asigurari in aceeasi perioada, respectiv de 7,43%, fapt care arata ca aportul brokerilor de asigurare ca si canal de distributie a produselor de asigurare este in crestere, sustine conducerea CSA.

Conform datelor provizorii raportate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre brokerii de asigurare, valoarea primelor intermediate in primele sase luni din 2011 a fost de peste 1,5 miliarde lei, din care: 701 milioane lei in primul trimestru si 825 milioane lei in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

  • "Daca in primul trimestru, primele intermediate au scazut cu 9,22% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, situatia s-a schimbat in cel de-al doilea trimestru, acestea crescand cu 5,55%, fata de trimestrul II din 2010. Evolutia pozitiva din trimestrul II a facut ca, la nivelul primelor sase luni din acest an, primele intermediate de brokerii de asigurare sa consemneze o scadere cu numai 1,68%", se arata in comunicatul CSA.

Valorea primelor intermediate de brokeri reprezinta circa 38% din totalul primelor brute subscrise de companile de asiguraria, acest grad de intermediere fiind cu 2,2 puncte procentuale mai mare decat era in perioada similara a anului trecut.

In ceea ce priveste veniturile realizate din activitatea de brokeraj in primele sase luni din acest an, acestea au fost in valoare de 299 milioane lei, cu 15,6% mai mari decat in semestrul similar al anului trecut. Veniturile realizate din negocierea contractelor de asigurare, care reprezinta circa 97% din veniturile totale, au crescut cu 17,39%.

Companiile de asigurari au inregistrat in prima jumatate din acest an prime brute subscrise de peste 4,02 miliarde lei, in scadere cu 7,73% fata de aceeasi perioada din 2010, scadere cauzata de evolutia negativa a asigurarilor auto.