Doar 30 de dosare au fost deschise pentru daunele produse de inundatii la nivelul judetului Galati, valoarea estimata a despagubirilor fiind de aproape 307.000 de lei, din care s-a platit deja suma de 75.800 de lei, a declarat marti Nicoleta Radu-Neacsu, directorul general al PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania. Aceasta a subliniat numarul foarte mic, in conditiile in care datele prefecturii Galati indica 29 de localitati afectate in care 3447 de locuinte au fost inundate si 227 de case au fost distruse.

Bilantul inundatiilor din GalatiFoto: PAID

Aceasta a mai subliniat ca "incepand cu 23 septembrie 2013, in judetul Galati s-a inregistrat o serie de cutremure. Conform specialistilor cauzele producerii lor nu au fost inca determinate. Cele mai puternice dintre acestea au avut magnitudini de 3,6 si 3,9 grade pe scara Richter. Conform ISU aproximativ 30% dintre casele din Izvoarele au fost crapate. pentru aceasta localitate sunt doar 11 polite obligatorii in vigoare".

In Romania sunt in prezent 8.458.756 locuinte, din care numai 466.047 de case au asigurare obligatorie. Gradul de cuprindere in asigurarea impotriva dezastrelor naturale in Romania este de 5,5%.

Legea 243/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este promulgata la data de 27 iulie 2013. Conform acestei legi, polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) poate fi emisa de catre orice societate de asigurare autorizata sa practice riscuri de catastrofa, in baza unui Protocol de colaborare incheiat cu PAID.

In acest moment PAID are incheiate 20 Protocoale de colaborare pentru emiterea PAD ( 12 companii membre PAID/ 8 companii nemembre PAID).

Societatile de asigurare autorizate vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie numai pt. sumele care exced sumele asigurate obligatoriu

In cazul in care o persoana are atat o asigurare obligatorie, cat si una facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa.