​ABC Asigurari Reasigurari, una din cele 11 firme de asigurari autorizate sa vanda polite RCA, a anuntat pe site-ul propriu decizia de retragere de pe aceasta piata incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si orientarea catre linii de asigurare care ofera perspectiva realizarii de profit. Compania asigura ca retragerea de pe piata RCA nu va genera consecinte negative cu privire la respectarea drepturilor persoanelor pagubite si ca are intreaga capacitate pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin politele RCA emise anterior.

ABC Asigurari s-a retras din piata RCAFoto: ABC Asigurari

Intr-un comunicat postat pe site-ul propriu, ABC Asigurari isi anunta toti clientii si colaboratorii ca a decis sa se retraga din piata RCA, initiativa care ii apartine si care a fost "determinata strict de optiunea conducerii acestui asigurator de a dezvolta activitatea viitoare pe alte linii de asigurare care ofera in mai mare masura perspectiva realizarii de profit".

Ce spune comunicatul de presa despre motivele acestei decizii si ce inseamna acest lucru pentru clienti:

"Motivele care au stat la baza acestei decizii sunt multiple si vizeaza mentinerea stabilitatii financiare de care se bucura in prezent societatea noastra si cresterea randamentului investitiei actionariatului in vederea obtinerii de profit.

S-a examinat din aceasta perspectiva aportul pe care produsul RCA il putea aduce in viitor pentru implinirea acestui deziderat firesc oricarui actionar si s-a concluzionat ca acest produs prin factorii reali analizati nu confera circumstantele ca va fi un produs profitabil in viitor.

Conditiile socio-economice concrete in care se desfasoara activitatea pe RCA, scaderea puterii de cumparare, cresterea preturilor reparatiilor, cresterea accelerata si lipsa de predictibilitate a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces, inasprirea conditiilor de reasigurare pentru produsul RCA, sunt factori reali care arata ca acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor.

Societatea se va concentra pe celalalte linii de business din clasele non-viata.

Retragerea ABC Asigurari Reasigurari SA de pe piata RCA nu va genera consecinte negative cu privire la respectarea drepturilor persoanelor pagubite, societatea noastra avand in continuare intreaga capacitate pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin politele RCA emise anterior. Societatea detine un program de reasigurare de inchidere pe produsul RCA, detine contracte de colaborare si parteneriat cu societati independente specializate in lichidare de daune si are capacitatea financiara necesara pentru a face in continuare plati de despagubiri, cu respectarea integrala a termenelor si conditiilor impuse prin dispozitiile legale in vigoare.

Dosarele de dauna pe RCA se vor deschide si in viitor prin intermediul salariatilor sau colaboratorilor nostrii in fiecare judet pe teritoriul Romaniei, informatiile de contact fiind disponibile si actualizate permanent pe site-ul ABC Asigurari Reasigurari SA. In ce priveste deschiderea si lichidarea dosarelor de daune pe teritoriul altor state, informam ca se mentin colaborarile cu societatile specializate cu care s-a colaborat in ultimii 10 ani, decizia de retragere de pe piata asigurarilor RCA neproducand nicio modificare".

  • ABC Asigurari in cifre: Venituri de 8,1 milioane lei si despagubiri platite de peste 2,9 milioane lei pe RCA in 2013

Datele ASF arata ca la sfarsitul anului 2013, ABC Asigurari se afla pe locul 30 in topul firmelor de asigurari din Romania, in privinta cotei de piata in functie de veniturile din primele brute subscrise.

Mai exact, ABC Asigurari a raportat prime brute subscrise in valoare de peste 23,1 milioane lei, reprezentand 0,28% din totalul primelor brute subscrise de asiguratori in 2013.

Strict pe segmentul asigurarilor generale, singurul segment pe care activeaza ABC Asigurari, firma a detinut in 2013 o cota de piata de 0,36% din totalul primelor brute subscrise pe acest segment de piata.

Datele financiare proprii arata ca la finele anului 2013, ABC Asigurari Reasigurari practica 66 produse de asigurare si 9 clase de asigurari generale. Veniturile realizate din activitatea de asigurari auto (RCA si CASCO) au reprezentat 48% din totalul veniturilor din 2013.

Veniturile din activitatea RCA au depasit 8,1 milioane lei, aceasta fiind categoria de business care a adus asiguratorului cele mai mari venituri in 2013. Veniturile din CASCO s-au situat la 3,07 milioane lei.

In anul 2013, volumul total de daune brute platite au fost de 8.722.122 lei. Din cadrul lor daunele pentru CASCO au fost in valoare de 3.507.978 lei, iar daunele RCA au fost in valoare de 2.925.786 lei.

ABC Asigurari a incheiat anul 2013 cu un rezultat net negativ - o pierdere neta de 262.950 lei.

  • Pe piata RCA au mai ramas 10 companii

Dupa retragerea ABC Asigurari, in piata RCA vor mai ramane doar 10 firme autorizate sa practice aceasta activitate, respectiv: Allianz-Ţiriac Asigurări S.A., Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A., Asigurare Reasigurare Astra S.A.,Carpatica Asig S.A., Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., Euroins România Asigurare - Reasigurare S.A., Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurări S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. și Uniqa S.A.