​Hans-Peter Hagen, seful grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), a fost avizat miercuri de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere de la Asirom VIG, a anuntat joi autoritatea. Amintim ca in luna august din acest an, in urma evaluarii activelor si pasivelor a 13 mari asiguratori, ASF a aprobat planurile de masuri de remediere a necesitatilor financiare a 10 asiguratori. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei.

Peter Hagen, CEO VIGFoto: Vienna Insurance Group

ASF a prezentat in 16 iulie rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti a activelor si pasivelor, dar si a unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, printre care si Asirom, avand la baza situatia pasivelor si activelor acestor societati de la data de 30 iunie 2014.

Evaluarea a relevat ca, la jumatatea anului trecut, Astra, Carpatica, Euroins si EximAsig aveau un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015.

Nu doar Euroins si Exim au trebuit sa prezinte catre ASF planuri de masuri pentru remedierea aspectelor semnalate in aceasta evaluare, ci si ceilalti asiguratori.

ASF a aprobat, in data de 19 august, planurile de masuri de remediere transmise de 10 asiguratori: EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari si PAID.

Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei, a anuntat in 20 august ASF.

Revenind la test stresul prezentat de ASF, pe baza datelor din 30 iunie 2014, acesta a aratat ca nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major.

In replica la scenariul negru prezentat de ASF, Peter Hagen, CEO al Vienna Insurance Group a declarat, in 29 iulie, intr-un interviu pentru HotNews.ro ca: "Omniasig si Asirom au capacitatea financiara de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin intermediul programului de reasigurare. De fapt, daca luam in considerare regulile Solvency II, o capacitate de reasigurare a companiilor VIG in valoare de aproximativ 400 milioane euro ar fi suficienta pentru a acoperi pierderile cauzate de un cutremur major sau inundatii in Romania".

Grupul Vienna Insurance Group (VIG) a inregistrat in primele sase luni din acest an, pe piata din Romania, unde detine Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata, venituri din prime brute subscrise de 194,2 milioane euro, in crestere cu 17,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, profitul (inainte de impozitare) a crescut la 3,5 milioane euro de la 1 milion euro, in prima jumatate a anului 2014.