Pensia privata va fi acordata de catre un furnizor de pensii private, care va putea administra in Romania un singur fond si va trebui sa fie autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, conform proiectului de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, informeaza Agerpres.

Proiectul stabileste, printre altele, reguli privind sistemul de plata a pensiilor private, categorii de pensii private, introduce principii prudentiale si cerinte minime de functionare a furnizorului de pensii private.

De asemenea, proiectul prevede infiintarea si autorizarea fondurilor de furnizare a pensiilor private.

"Fondul de furnizare a pensiilor private va fi administrat de furnizorul de pensii private care detine autorizatie de administrare a fondului, eliberata de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Fondul de furnizare a pensiilor private se constituie prin contract de societate, la initiativa exclusiva a furnizorului", se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Vor putea administra fonduri administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat, care sunt reglementati, autorizati si supravegheati de Autoritate, societatile de asigurari de viata, reglementate, autorizate si supravegheate de Autoritate si societatile de furnizare a pensiilor private constituite ca societati pe actiuni, potrivit legii, care au ca obiect exclusiv de activitate furnizarea pensiilor private.

Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond este de cel putin echivalentul in lei a 5 milioane euro, calculat la cursul de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data varsarii capitalului social, iar acesta trebuie pastrat pe toata durata de functionare si este constituit separat fata de capitalul social aferent activitatii de administrare a fondurilor de pensii private si fata de capitalul social aferent activitatii de asigurari de viata.

Regulile prudentiale, stabilite prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe care furnizorii de pensii private trebuie sa le respecte in orice moment, pe parcursul desfasurarii activitatii lor, se refera, fara a se limita la: stabilirea directiilor principale de activitate si de dezvoltare ale furnizorului de pensii private, stabilirea politicilor contabile si a sistemului de control financiar, precum si aprobarea planificarii financiare, stabilirea unor proceduri administrative si contabile corespunzatoare, de control si siguranta pentru procesarea electronica a datelor, dar si mecanisme adecvate de control intern, stabilirea de proceduri adecvate care sa asigure separarea activelor si pasivelor.

"Furnizorii de pensii private sunt obligati sa respecte regulile de conduita emise prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara. Furnizorul de pensii private are, cel putin, urmatoarele obligatii: sa actioneze cu onestitate, corectitudine si diligenta profesionala, in scopul protejarii interesului membrilor si a integritatii pietei, sa evite conflictele de interese si sa se asigure ca membrii fondului de pensii beneficiaza de un tratament corect si impartial, sa desfasoare activitatea, in conformitate cu

reglementarile Autoritatii de Supraveghere Financiara, aplicabile in scopul protejarii intereselor membrilor fondului de furnizare a pensiilor private si a integritatii sistemului de plata a pensiilor private", se mai mentioneaza in Nota de fundamentare.

In privinta organizarii sistemului de plata a pensiei private, cu 12 luni inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, in conditiile legii, administratorul unui fond de pensii administrat privat si/sau a unui fond de pensii facultative, este obligat sa ii notifice participantului, in scris, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si posibilitatea de a opta pentru oricare fond de furnizare a pensiilor private. De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative alege furnizorul pensiei private.

Furnizorul de pensii private va stabili cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat in contul participantului. Pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata, precum si alte tipuri de pensii reglementate prin normele ASF. Participantii la fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative, care este pensionar de invaliditate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, poate deveni membru al unui fond de furnizare a pensiilor private si poate obtine o pensie privata, cu respectarea prevederilor legale.

Resursele fondului de furnizare a pensiilor private se va constitui din sumele provenite din activele personale nete ale membrilor, sumele provenite din investirea acestor active si eventuale sume provenite din provizionul tehnic al furnizorului.

Proiectul mai prevede ca investitiile fondului de furnizare a pensiilor sa fie foarte conservative, obiectivul urmarit fiind de a proteja fondul de variatii negative ale pietei, asigurandu-se posibilitatea platii pensiilor stabilite.

In ceea ce priveste solvabilitatea fondului de furnizare a pensiilor private, proiectul precizeaza ca rata de finantare trebuie sa fie tot timpul cel putin egala cu 105%. Incepand de la o rata de finantare mai mare de 110 %, excesul de active poate fi redistribuit, prin calcul actuarial, membrilor fondului de furnizare a pensiilor private, dupa recuperarea integrala a sumelor cu care furnizorul de pensii private a finantat din provizion fondul de furnizare a pensiilor private. Redistribuirea se face prin cresterea pensiei cu acelasi procent pentru toti membrii fondului de furnizare a pensiilor private.

Totodata, proiectul utilizeaza principiul individualizarii raspunderii, cu sanctiuni detaliate in etapa de plata a pensiilor private. Astfel, furnizorul de pensii private, depozitarul, auditorul financiar, actuarul raspund fata de membri si beneficiari, dupa caz, pentru prejudiciile cauzate prin neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin, cu exceptia cazurilor de forta majora. Raspunderea este civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Limitele amenzilor vor fi intre 0,1% si 5% din capitalul social, pentru persoanele juridice, respectiv echivalentul a 1 pana la 6 castiguri salariale medii, platite de catre respectiva persoana juridica sanctionata catre salariatii acesteia, calculate pe baza situatiei salariale existente in ultimul exercitiu financiar incheiat.

Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice si cele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice se fac venit integral la bugetul de stat.