City Insurance a ramas cea mai reclamata companie de asigurari si in primele sase luni din acest an, cu 647 de reclamatii, adica 22,40% din totalul reclamatiilor unice transmise catre ASF, chiar daca numarul reclamatiilor impotriva acestei companii a scazut substantial, de aproape trei ori, fata de primul semestru al anului 2016, cand a fost consemnat un numar de 1.877 petitii, arata datele prezentate vineri de autoritatea de supraveghere financiara. Urmatoarele societati in clasament au fost Euroins, cu 575 petitii (19,90% din total) si Asirom VIG, cu 535 petitii (18,52% din total).

Topul reclamatiilor in asigurariFoto: ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat vineri ca in prima jumatate din acest an a primit, in total, un numar de 4.698 petitii, in scadere cu 48,54% fata de semestrul I 2016. Dintre acestea, 84,95% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 12,66% sunt petitii aferente pietei pensiilor private, iar 2,38% sunt petitii aferente pietei instrumentelor si investitiilor financiare.

  • Petitii inregistrate pe piata asigurarilor - reasigurarilor

In primele sase luni ale anului 2017, ASF a inregistrat in total 3.991 petitii referitoare la piata asigurarilor, ceea ce reprezinta o scadere cu 50,87% fata de acelasi interval al anului precedent.

Din cele 3.991 petitii, au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 2.889 petitii, in scadere cu 41,75% fata de semestrul I al anului 2016. Celelalte petitii reprezinta: solicitari ale petentilor care au excedat competentei ASF, unele dintre acestea fiind redirectionate catre alte institutii ale statului: BAAR, ANPC; solicitari ale petentilor referitoare la societatile de asigurare Astra SA, Carpatica Asig SA, Forte Asigurare-Reasigurare SA si LIG Insurance SA, societati carora ASF le-a retras autorizatia de functionare; petitii care au fost clasate in conformitate cu prevederile Ordonantei de Guvern nr. 27/2002 si ale procedurilor interne.

Din analiza datelor raportate de catre societatile de asigurare la ASF se constata ca cele 2.889 petitii, analizate si solutionate in mod unic pe petent, reprezinta 0,56% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori si 0,02% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul semestrului I 2017.

  • Ce au reclamat petentii

In primul semestru al anului 2017, aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 1.890 de cazuri, acestea reprezentand un procent de 65,42% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si nerespectarea termenelor de constatare/constatare suplimentara, solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA, in cazul asigurarilor auto. Un alt aspect sesizat de catre petenti a fost recalcularea valorilor de despagubire/rascumparare in cazul asigurarilor non-auto.

  • Structura petitiilor in functie de clasa de asigurare

In primele sase luni ale anului 2017, cea mai mare pondere o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor generale, cu un numar de 2.798, reprezentand 96,85% din total, in scadere cu 42,18% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

In cadrul categoriei asigurarilor generale, ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde, cu un numar de 2.161, reprezentand 74,80% din totalul perioadei analizate, in scadere cu 43,65% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Cele 2.161 petitii inregistrate si solutionate in semestrul I 2017 pe clasa asigurarilor obligatorii RCA si Carte Verde reprezinta aproximativ 0,04% din numarul contractelor RCA incheiate (5.695.440) si, respectiv 1,42% din numarul dosarelor de dauna RCA deschise in acest semestru (152.378), conform datelor raportate de catre asiguratori la ASF.

  • Modalitatea de finalizare a petitiilor

Din cele 2.889 petitii, un numar de 1.846, reprezentand 64% din total, au fost finalizate in favoarea petentilor - la aceste petitii s-au putut determina solutii favorabile, intemeiate legal si la care directia de specialitate din cadrul ASF a avut cadrul normativ corespunzator rezolvarii disputei dintre parti. Dintre petitiile finalizate in favoarea petentilor, 36% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise, restul petitiilor avand ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitatea reparatoare, recalculare valoare despagubire etc.).

Mai multe detalii sunt prezentate de ASF aici.