​Ministrul Economiei ungar, Gyorgy Matolcsy, a oferit ieri un ultimatum cetatenilor, anuntand o politica prin care acestia trebuie sa isi transfere veniturile din fondurile de pensii private la stat, altfel urmand sa ramana fara pensie, potrivit Bloomberg. Guvernul urmareste astfel sa aduca 3 trilioane de forinti (11 miliarde de euro) la bugetul statului, pentru reducerea deficitului si datoriei publice.

"Avem o gaura imensa in sistemul de pensii de stat. Veniturile de la contributiile de pensii sunt cu 900 de miliarde de forinti mai mici decat cheltuielile. Este nesustenabil," a declarat Matolcsy.

Premierul Viktor Orban intentioneaza sa utilizeze fondurile de pensii private pentru a plati pensiile de stat si a reduce datoria, pentru a reusi sa respecte angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB, fata de 3,8% anul acesta.

"Este efectiv o nationalizare a fondurilor de pensii private. Este un scenariu de cosmar", a declarat un economist ING din Budapesta.

Sub regulile UE, contributiile la pensii colectate de stat si transferate apoi la fondurile private sunt considerate cheltuieli bugetare. Uniunea a respins luna trecuta cererea formulata de noua state membre, inclusiv Ungaria, Polonia si Suedia, de a scadea din cifrele deficitului suma transferata fondurilor private.

In Ungaria exista un sistem de pensii de 3 piloni, potrivit portofoliu.hu. Primul pilon cuprinde pensiile de stat, obligatorii. Un angajator trebuie sa plateasca 24% din venitul brut al angajatului la sistemul public de pensii, in timp ce angajatul trebuie sa plateasca 2% din salariul brut la sistemul public. Pilonul 2 este pensia privata obligatorie, introdusa in 1997. Angajatul trebuie sa plateasca 8% din salariul brut, contributie care va fi retinuta de guvern timp de 14 luni incepand cu noiembrie 2010. Pilonul 3 este pensia privata facultativa.

"Este un santaj pe fata", a declarat presedintele grupului fondurilor de pensii private din Ungaria.

Bloomberg noteaza ca Ungaria urmeaza astfel exemplul Argentinei, care a confiscat in 2001 circa 3,2 miliarde de dolari din fonduri de pensii private. Ulterior, Argentina a intrat in incapacitate de plata.