Nokia a anuntat miercuri semnarea unui acord prin care urmeaza sa vanda fabrica de la Jucu catre producatorul italian de echipamente electrocasnice De'Longhi. Grupul italian, listat la bursa din Milano, este unul dintre liderii globali pe piata aparatelor electrocasnice, avand fabrici in China, Rusia si Italia si un numar mediu de angajati de 7.254 de persoane in primele noua luni ale anului trecut, cu 341 angajati mai putin decat in aceeasi perioada din 2010. Conform rezultatelor preliminare, De'Longhi a avut afaceri de circa 1,8 miliarde euro anul trecut, in crestere cu aproape 10,8% fata de anul anterior.

Fabrici De'LonghiFoto: De'Longhi

De'Longhi este unul dintre liderii globali pe piata aparatelor electrocasnice, in special in domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucatarie, ingrijirii locuintei si confortului casnic. Grupul italian activeaza in piata sub marcile De'Longhi, Kenwood si Ariete si are fabrici in China, Rusia si Italia.

Mai multe detalii aici.

Nokia a anuntat miercuri ca va isi vinde fabrica de la Jucu (judetul Cluj) catre divizia De'Longhi SpA, a grupului italian. Tranzactia urmeaza sa primeasca acordul autoritatilor de reglementare si se estimeaza ca se va finaliza in primul trimestru al anului 2012. Cele doua parti au convenit ca termenii acordului sa ramana confidentiali.

Comunicatul Nokia lasa de inteles ca noul investitor urmeaza sa faca angajari la Cluj:

  • "Pe parcursul evaluarii interesului fata de fabrica Nokia, am facut eforturi pentru a gasi un investitor important cu planuri clare de crestere si de a crea locuri de munca aici in viitorul apropiat. De'Longhi a fost candidatul ideal din ambele puncte de vedere si suntem foarte multumiti ca am reusit sa asiguram un viitor fabricii atat de repede', a declarat Robert Andersson, Senior Vice President in cadrul Nokia, care a condus discutiile.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la Jucu in februarie 2008. Investitia in fabrica din judetul Cluj s-a ridicat la 60 milioane euro. Pe data de 29 septembrie 2011, grupul finlandez Nokia a anuntat ca va inchide fabrica de la Jucu, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, 2.200 de angajati urmand sa-si piarda locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Conform anuntului initial, fabrica de la Jucu ar fi urmat sa se inchida pana la sfarsitul lui 2011, insa unitatea s-a inchis mai devreme, la data de 30 noiembrie, in conditiile in care nu au mai fost comenzi. Conform liderului de sindicat Nokia, angajatii vor fi platiti de producatorul finlandez in intervalul decembrie - martie, iar din aprilie vor primi platile compensatorii negociate cu conducerea companiei.

Nokia are reprezentanta in Romania din anul 2000. In plus, producatorul finlandez a mai avut pe piata locala un centru de dezvoltare la Cluj-Napoca, in care erau 120 de angajati si a carui inchidere a fost anuntata in luna aprilie 2011 si fabrica de la Jucu. Practic, dupa inchiderea Jucu, Nokia nu mai ramane in Romania decat cu reprezentanta locala.