Proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a Postei: Ministerul va angaja un consultant international specializat/Costurile privatizarii vor fi suportate de Posta

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 24 iulie 2012, 14:19 Economie | Telecom


 documente
(24 Iul 2012) PDF, 182KB
(24 Iul 2012) PDF, 363KB
Ministerul Comunicatiilor a lansat in consultare publica un proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a Postei Romane, care se va realiza prin dobandirea de catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentand minim 20% din capitalul social al companiei, prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital. In vederea pregatirii si realizarii privatizarii prin majorarea de capital social, precum si atragerii de investitii, ministerul va angaja un consultant international specializat. Vor fi infiintate mai multe comisii si secretariate tehnice si toate costurile cu acest proces vor fi suportate de Posta Romana.

 • "Cheltuielile legate de plata componentei fixe a onorariului pentru consultantul international si a componentei variabile a onorariului, aferenta platii din valoarea totala a tranzactiei de care beneficiaza Compania Nationala Posta Romana S.A., cheltuielile pentru plata unor firme de avocatura angajate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si cele pentru pregatirea si realizarea privatizarii, inclusiv cele legate de publicitate, vor fi suportate, in conformitate cu prevederile art. 51 lit. b) din Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre Compania Nationala  Posta Romana S.A.", se arata in proiectul de Hotarare de Guvern.

Ce atributii va avea acest consultant international specializat?

 • "Consultantul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii in aplicare a prevederilor strategiei de privatizare si finalizarea tranzactionarii actiunilor nou-emise catre un investitor strategic si va efectua, dar fara a se limita la:
 • (i) analizele de diagnostic preliminare necesare identificarii problemelor legale si/sau economico- financiare; va propune modalitatile de solutionare, in scopul reglementarii si/sau implementarii unor masuri speciale menite sa asigure derularea corespunzatoare a procesului de privatizare potrivit strategiei ;
 • (ii) evaluarea Companiei Nationale Posta Romana S.A., pentru a fi avuta in vedere la recomandarea pretului actiunilor;
 • d) intreprinderea oricaror alte demersuri prevazute de legislatia in vigoare necesare pentru indeplinirea strategiei de privatizare , precum si pentru finalizarea cu succes a procesului de privatizare"

O comisie de coordonare a procesului de privatizare monitorizeaza o alta comisie de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare

Proiectul de act normativ mentioneaza ca "se constituie o comisie de coordonare a procesului de privatizare si o comisie de pregatire, si monitorizare a procesului de privatizare, formate din membri titulari si supleanti, si secretariate tehnice aferente acestora".

In document se precizeaza ca aceasta comisie pentru coordonarea procesului de privatizare are printre principalele atributii si coordonarea activitatii comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare.

Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare are urmatoarea componenta:
 • a) un secretar de stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale
 • numit de ministrul comunicatiilor si societatii informationale - presedinte;
 • b) un reprezentant al Ministerului Finantelor publice numit de ministrul finantelor publice;
 • c) un consilier de stat sau un secretar de stat din aparatul propriu de lucru al primului-
 • ministru, numit de primul-ministru;
 • d) un reprezentant al Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., in calitate de
 • actionar minoritar semnificativ la Compania Nationala Posta Romana S.A.., la solicitarea acestei institutii.

Nu se spune exact cati membri vor fi in cealalta comisie, ci doar ca "din comisia de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare vor face parte reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale , precum si ai Companiei Nationale Posta Romana S.A.. La solicitarea Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., in cadrul acestei comisii va fi nominalizat si un reprezentant din partea acesteia".

Proiectul de act normativ mentioneaza insa ca: "numarul membrilor, nominalizarea acestora, drepturile si atributiile membrilor comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A, a comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare si ale secretariatelor tehnice ale comisiilor prevazute la alin. (1), modul de lucru si remunerarea acestora de la data constituirii si pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor se stabilesc prin ordin al ministrului comunicatiilor si societatii informationale, tinandu-se cont si de propunerea Companiei Nationala Posta Romana S.A, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari".

Ce costuri vor fi la nivelul Postei Romane si de unde va lua compania acesti bani?

In document se face referire si la indemnizatia lunara pe care o vor primi membrii acestor comisii.

 • "Pana la sfarsitul lunii aferente datei transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, fiecare dintre membrii Comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A, ai Comisiei de coordonare a procesului de privatizare si ai Secretariatului tehnic vor beneficia de cate o indemnizatie lunara asigurata din bugetul propriu de venituri si cheltuieli al Companiei Nationale Posta Romana S.A, care nu poate depasi 2.500 lei brut, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare".

Care vor fi totusi costurile totale la nivelul Postei Romane si de unde va plati compania acesti bani in conditiile grele financiare in care s-ar afla potrivit informatiilor noului ministru al comunicatiilor, Dan Nica?

HotNews.ro a facut o solicitare catre Ministerul Comunicatiilor si vom reveni cu amanunte imediat ce vom primi aceste raspunsuri.

Amintim ca saptamana trecuta Posta Romana a lansat in sistemul electronic de achizitii publice o licitatie pentru contractarea unui credit de 100 milioane de lei pentru 12 luni, destinat finantarii capitalului de lucru, costurile fiind estimate la 8,8 milioane de lei.

Despre Posta Romana

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3299 vizualizari

 • -18 (20 voturi)    
  Oglinda (Marţi, 24 iulie 2012, 14:22)

  basescujudecat [utilizator]

  Posta este una din insitutiile care oglindesc perfect ce a insemnat guvernarea basescu. Jaf si coruptie duse la extrem. Nastase a fost mic copil pe langa cat a furat regimul basescu
  • +12 (14 voturi)    
   amice, ti-au sters memoria antenele (Marţi, 24 iulie 2012, 14:42)

   DavidM [utilizator] i-a raspuns lui basescujudecat

   tu compari niste borduri cu petromul sau cu sidexul sau cu peste 3000 de fabrici si uzine care produceau de la pixuri pana la avioane? Nici daca treceam printr-un razboi nu ieseam asa rau ca dupa guvernarea Nastase...
   • -12 (14 voturi)    
    lol (Marţi, 24 iulie 2012, 14:53)

    basescujudecat [utilizator] i-a raspuns lui DavidM

    Lasa guvernare Nastase, mergi mai in urma. Nu ai vazut ca basescu e prin 46 ? Tu ia-o inainte si ajungi pe la 1848.
    basescu a inceput prin a-l acuza pe Tariceanu. Dupa care a mers inapoi si a ajuns la Nastase, dupa care la Iliescu si mineriade, dupa care la rege in 45.... eu zic sa mergeti direct la geneza. Sa ziceti de exemplu ca Adam era uselist de exemplu. Pai ce naiba, sa va invat eu ? Hai, curaj...
  • +9 (9 voturi)    
   bai prietene (Marţi, 24 iulie 2012, 14:59)

   romanique [utilizator] i-a raspuns lui basescujudecat

   ti-ai ales un nick asa de naspa, ca indiferent ce-ai spune, tot un vot negativ iti dau.
   Daa, Nastase a fost mic copil pe linga Voiculescu, Patriciu si altrii. Hai ca aveti de unde sa-i comparati, pe bune!
 • +9 (13 voturi)    
  gata (Marţi, 24 iulie 2012, 14:27)

  dj [utilizator]

  nici n-au venit bine si Euro e sus si acum se apuca si de vandut... Incredibil!
  • -11 (13 voturi)    
   Logic (Marţi, 24 iulie 2012, 14:39)

   basescujudecat [utilizator] i-a raspuns lui dj

   E bine sa vinzi cand e euro sus, doar vinzi in euro. Ramaneti fara pusculita, naspa ... nu ?
   • +7 (7 voturi)    
    nenea (Marţi, 24 iulie 2012, 14:59)

    dj [utilizator] i-a raspuns lui basescujudecat

    care pusculita?
    Eu lucrez in multinationala, asa ca nu ma intereseaza cine vine atata timp cat nu distruge economia si nu baga impozitare progresiva.
    Dar nici nu pot sa nu observ ce fac astia ca n-am chef sa trebuiasca sa cer viza ca sa plec intr-o vacanta.
    • -8 (8 voturi)    
     cine? (Marţi, 24 iulie 2012, 15:41)

     catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui dj

     cine iti cere tie viza? SUA, Canada nu sunt in UE si acolo ai nevoie de viza.. prin UE poti pleca si cu buletinul.. chiar si in tari nemembre ca Serbia, Muntenegru, Elvetia... eu stiam ca in multinationale nu se papa orice zboara ci exista un sistem f bine pus la punct de analizare a unei informatii... dar.. vad ca la tine sunt altele valorile multinationalei
     • +7 (7 voturi)    
      hello! (Marţi, 24 iulie 2012, 15:48)

      dj [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

      Acum se poate pleca in Uniunea Europeana fara viza, dar cu usl la putere nu va mai dura mult chestia asta.
  • -5 (7 voturi)    
   nenea... (Marţi, 24 iulie 2012, 15:35)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui dj

   cand vei citi si ceea ce statul roman a semnat cu FMI inca de pe vremea lui Boc vei vedea ca ne-am luat acest angajament.. citeste si apoi comenteaza.. ok?
   • +1 (1 vot)    
    Ce-nseamna lucrul la stat... (Marţi, 24 iulie 2012, 17:57)

    Dianora [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

    Stai de-o ora la postat...
  • +8 (8 voturi)    
   Posta era "pohta ce-a pohtit" a lui (Marţi, 24 iulie 2012, 15:50)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui dj

   vintu/nus/sov, parca.
   Asa cum Centrala Sarii (Salrom) este "pohta ce-o pohteste" felix/voiculescu.
   Si tot asa se vor cesiona cui trebuie (Gazprom) gazele de sist si platoul Marii Negre.
 • +3 (3 voturi)    
  degeaba (Marţi, 24 iulie 2012, 14:56)

  George Romania [anonim]

  Uffff, unde sunt miile alea de specialisti?
  De ce avem facultati in Romania?
  Sa aducem de afara? Recunoastem ca suntem incapabili
  • 0 (4 voturi)    
   e normal (Marţi, 24 iulie 2012, 15:37)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   daca iei un tanar roman si il pui sa se ocupe de acest lucru este imposibil sa nuvina ba PDL ba USL si sa il injure, sa il acuze de toate relele din lume.. asa ca mai bine iei un strain caci deocamdata pe straini nu avem tupeul sa ii injuram
   • 0 (0 voturi)    
    S-o crezi tu! (Marţi, 24 iulie 2012, 21:57)

    Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

    Că până acuma am tot dat din gură că piticii noştrii sunt cei mai înalţi din lume!
 • +11 (11 voturi)    
  Privatizarile (Marţi, 24 iulie 2012, 15:36)

  Cel [anonim]

  Pana la urma BOC nu a facut nici o privatizare, si daca va aduceti aminte in 2009 Basescu a spus ca vor sa puna mana pe Posta, si acum se adevereste
 • +6 (6 voturi)    
  Cu dedicatie (Marţi, 24 iulie 2012, 15:52)

  cpp [utilizator]

  Ia auzi Voiculescule! Te bagi?
  • +7 (7 voturi)    
   cum adica daca se baga (Marţi, 24 iulie 2012, 16:19)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui cpp

   e deja bagat...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by