Faptul ca Orange ofera de cativa ani o aplicatie prin care utilizatorii pot viziona direct pe mobil prin streaming mai multe posturi TV nu inseamna ca activeaza pe piata serviciilor TV. Operatorul a primit abia pe 11 martie 2013 dreptul de a furniza servicii TV (tip Mobile TV) prin reteaua mobila proprie si poate sau nu lansa in perioada urmatoare servicii comerciale. Pentru a putea oferi servicii TV prin satelit, de tip DTH, un furnizor trebuie sa notifice catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) aceasta intentie, iar acest lucru nu s-a intamplat inca, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de catre aceasta autoritate.

Va intra Orange pe piata TV?Foto: Orange Romania
  • "Cei 449 de furnizori operationali la 30 iunie 2012 ofereau servicii de retransmisie programe media audiovizuale liniare la puncte fixe. Pana la 30 iunie 2012, de cand dateaza cea mai recenta prelucrare a datelor statistice, ORANGE ROMANIA S.A. nu raportase abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. Asa cum rezulta de pe pagina de internet a furnizorului, serviciul 'TV pe mobil' al Orange Romania poate fi accesat de utilizatorii de servicii de acces la internet la puncte mobile ai acestui operator, care au acces la portalul Orange Romania si au activata optiunea 'TV pe mobil'. Prin intermediul Deciziei presedintelui ANCOM nr. 1167/2012, Autoritatea nu solicita informatii privind utilizatorii de acces la internet la puncte mobile, in functie de optiunile activate de acestia", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

HotNews.ro a scris in premiera in aceasta saptamana despre faptul ca Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, a dobandit, incepand din data de 11 martie 2013, dreptul de a furniza servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare prin intermediul retelelor radio celulare publice (tip Mobile TV), conform datelor furnizate de Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM).

  • "Receptia de catre utilizatorii finali a 'serviciilor TV' transmise prin intermediul retelelor radio celulare publice se realizeaza pe calea radio terestra, prin intermediul terminalelor mobile compatibile", au explicat oficialii ANCOM.

Practic, Orange a primit dreptul de a furniza servicii TV prin reteaua mobila proprie si de a intra astfel pe piata TV. Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange Romania nu au dorit sa comenteze.

Daca Orange a incheiat un acord cu SES Astra pentru a lansa pe piata locala servicii de televiziune prin satelit (DTH), cum a relatat recent ZF, este nevoie de o avizare de la ANCOM pentru lansarea unor astfel de servicii TV?

  • "In primul rand, mentionam ca furnizorii au obligatia de a notifica ANCOM cu privire la intentia de a furniza anumite tipuri de retele sau servicii de comunicatii electronice, si nu cu privire la data certa a lansarii respectivelor servicii. De asemenea, mentionam ca, pentru a putea oferi servicii de retransmisie de programe audiovizuale prin satelit, de tip DTH, un furnizor trebuie sa notifice ANCOM aceasta intentie, in conformitate cu Decizia nr. 987/2012 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice", au mai precizat oficialii autoritatii de reglementare.

Orange Romania nu a notificat inca la ANCOM intentia de a lansa servicii TV prin satelit.

  • Piata serviciilor TV: 5,92 milioane abonati la jumatatea anului trecut. Venituri de peste 1,56 miliarde lei in 2011

La jumatatea anului trecut existau 5,92 de milioane de abonati la serviciile TV, din care 3,67 milioane de abonati la serviciile TV prin cablu, 2,21 milioane de abonati la serviciile DTH si 35.000 de abonati la serviciile IPTV, conform celor mai recente date ale ANCOM. In functie de numarul de abonati, RCS&RDS, Romtelecom si UPC detin peste 90% din piata serviciilor TV din Romania.

RCS&RDS este lider pe piata serviciilor TV, operatorul comunicand ca detine un numar total de circa 3 milioane de abonati la serviciile TV - cablu si satelit (pentru satelit sunt peste 1.200.000 abonati).

Pe locul secund se afla Romtelecom, care avea la sfarsitul anului trecut 1,26 milioane de abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu), conform datelor grupului elen OTE.

UPC este al treilea mare furnizor de servicii TV, compania raportand pentru sfarsitul anului trecut un numar total de 1,17 milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 319.700 abonati pentru serviciile DTH, 423.600 abonati la cablu digital si 428.700 la cablu analogic, conform datelor Liberty Global.

La data de 30 iunie 2012 existau 449 de furnizori TV operationali, dintre care 445 de furnizori de servicii TV prin cablu, 3 furnizori de servicii TV prin satelit (DTH) si 4 furnizori de servicii TV prin internet (IPTV). In prima jumatate a anului trecut, veniturile obtinute de furnizorii de servicii TV au depasit 796 de milioane de lei, in crestere anuala cu 8,2%. In 2011, veniturile furnizorilor de servicii TV au depasit 1,56 miliarde lei.