Daca anul trecut la lansarea centrului global de operatiuni retelistica din Bucuresti am investit sase milioane de euro, vrem sa continuam investitiile si sa ajungem pana in anul 2018 la o investitie totala de 100 de milioane de euro, care se va regasi atat in extinderea centrului, cresterea ca numar de angajati, taxe platite la stat si in proiectele cu partenerii locali. Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii are in Romania peste 800 de angajati si isi propune sa ajunga la 1200 de angajati pana la sfarsitul anului viitor. Anuntul a fost facut cu ocazia implinirii a 10 ani de activitate a Huawei pe piata romaneasca, eveniment la care participa si premierul Victor Ponta.

Premierul Ponta alaturi de oficialii Huawei RomaniaFoto: Hotnews

'In Romania prin proiectele noastre am creat peste 2000 de locuri de munca prin proiectele cu partenerii locali, locuri de munca temporare dar care se mentin de la an la an in functie de proiectele in derulare. Ca investitie locala insemnand achizitii de bunuri si servicii de la parteneri din 2007 pana in 2013 am alocat peste 90 milioane de euro', a spus Vlad Doicaru, director al Departamentului de conturi integrate al Huawei Romania.

Doicaru a precizat ca Huawei Romania este prezenta pe piata locala inca din anul 2003, avand in prezent mai mult de 800 de angajati, impartiti in trei mari departamente: biroul din Romania, centrul de asistenta financiara care deserveste 37 de tari din Europa si centrul de servicii globale. In acesti 10 ani am devenit un partener strategic pentru toti operatorii mari din Romania: Vodafone, Orange, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS si nu numai.

Victor Stan, director al Centrului global de operatiuni retelistica (GNOC) Huawei Romania, a precizat ca Centrul global de operatiuni lansat in vara anului trecut are 400 de angajati, dintre care circa 70% sunt ingineri romani.

  • UPDATE Prezent le eveniment, premierul Victor Ponta a declarat: 'Cred ca Romania are un potential extraordinar in pimul rand uman in tot ce inseamna dezvoltarea noilor tehnologii. Nu intamplator suntem una din primele tari din UE care isi dezvolta tehnologia 4G si Huawei va fi un provider important pentru companiile de telecomunicatii din Romania. De asemenea Romania este prima tara care a inceput sa acceseze acel parteneriat intre China si tarile din Europa Centrala si de Est, un parteneriat de 10 miliarde de dolari, tocmai printr-un program de achizitii de tehnologie de telecomunicatii. Vad un mare potential de dezvoltare pentru Romania in acest domeniu si prezenta unuia dintre liderii mondiali, Huawei, este un semn in aceasta directie'

Premierul Victor Ponta a dat si cateva detalii despre vizita facuta recent in China. Premierul a spus ca Huawei are o strategie pe termen mediu si lung pentru noi tehnologii si noi clienti si a avut ocazia sa vada acest lucru deoarece s-a intors din China cu ultimul telefon Huawei si baiatul sau Andrei i l-a luat deja.

  • 'Vreau ca prin cooperarea cu Guvernul, prin imbunatatorea legislatiei, Romania sa devina o tara speciala pe harta prezentei globale a Huawei, pe care am vazut-o la Shenzen, pentru ca am vazut intr-adevar o strategie pe termen mediu si lung indreptata spre noi tehnologii si noi consumatori. (...) Am avut ocazia sa vad acest lucru deoarece m-am intors din China cu ultimul telefon Huawei si baiatul meu Andrei deja mi l-a luat. Toate generatiile care vin din urma reprezinta o tinta pentru Huawei. Vreau sa incurajez dezvoltarea companiei in Romania, vreau sa cred ca impreuna oferim o sansa extraordinara pentru tinerii romani extrem de bine pregatiti si cu potential in acest domeniu si cred ca in colaborare cu o companie atat de dinamica si puternica precum Huavei, Romania poate deveni un lider in acest domeniu', a declarat Victor Ponta.

Grupul Huawei a avut afaceri de 249 de milioane de dolari in Romania in 2012

In privinta afacerilor Huawei derulate in Romania, Vlad Doicaru a spus ca valoarea acestora s-a ridicat la 249 de milioane de dolari in 2012.

  • "Contractele noastre se deruleaza atat prin entitatea din Romania, Huawei Tehnologies SRL, cat si prin entitati in afara tarii, in functie de anumite considerente, inclusiv cele de livrare. Cifra de afaceri a Huawei Romania a fost anul trecut de 94 de milioane de euro, in crestere fata de aproximativ 90 milioane de euro in 2011. Daca ne referim la toate entitatile, anul trecut am atins cifra de afaceri de 249 milioane de dolari, din proiecte livrate in Romania. Pentru anul acesta estimam atingerea unor afaceri de 260 de milioane de dolari in Romania, prin toate entitatile care au afaceri pe piata locala", a precizat Vlad Doicaru.

In luna iulie a anului trecut, Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze in Romania, declara ca premierul chinez si sefii de guvern din 16 state din Europa Centrala si de Est au avut o intalnire in luna aprilie 2012 la Varsovia, in cadrul careia partea chineza a propus un pachet de 12 masuri menite sa intensifice colaborarea economico-sociala cu tarile din aceasta regiune. Una dintre masuri viza alocarea a 10 miliarde de dolari in proiecte in aceasta zona, prin credite preferentiale.

Referitor la cele 10 miliarde de dolari americani, Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania, a declarat la acel moment ca este vorba de "credite care permit intre 3 si 7 ani perioada de gratie, o dobanda bancara de 2-3% si perioada de returnare a banilor de pana la 20 de ani". Banii vor viza proiecte facute cu echipamente chinezesti, lucrarile civile urmand a fi prestate de firme romanesti.