UPDATE Romanii vor trebui sa-si dea datele personale de identificare la cumpararea cartelelor preplatite, incepand cu 1 ianuarie 2016 - Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2014, 14:28 Economie | Telecom


Utilizarea cartelelor telefonice preplatite (prepay) va fi posibila, incepand cu 1 ianuarie 2016, doar daca detinatorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei initiative legislative votate miercuri de Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor, informeaza Mediafax. Initiativa legislativa urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, detinatorii de cartele prepay avand la dispozitie un an, pana la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, in caz contrar numarul fiind anulat. Proiectul legislativ va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional, cel mai probabil saptamana viitoare.

Initiativa legislativa reglementeaza si modalitatea in care se va face conectarea la internet prin intermediul unei retele wi-fi, acesul urmand a fi permis in baza comunicarii numarului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Presedintele Comisiei IT din Camera, deputatul Daniel Oajdea, a declarat ca initiativa legislativa a fost adopata de comisii intr-o forma 'corecta si benefica' pentru toata lumea.

 • 'Proiectul de lege prevede retinerea datelor de identificare ale persoanei, nu si retinerea datelor de trafic, atat pentru prepay, cat si pentru wi-fi', a spus Oajdea.

El a explicat modul in care legea va reglementa acest domeniu.

 • 'Orice om care va detine o cartela preplatita are la dispozitie, de la intrarea in vigoare a legii, un an in care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele. Daca nu, numarul va fi anulat. Legea intra in vigoare, daca textul va fi adopatat asa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet in retea wi-fi, se identifica doar persoana. E procedura cunoscuta care se aplica si in Germania: iti dai numarul de telefon mobil si primesti un cod cu care te autentifici', a spus Oajdea.

El a aratat ca deputatii nu au fost de acord cu retinerea datelor de trafic, masura care vine in contradictie si cu decizia CEDO, desi SRI a solicitat si acest lucru.

"Date de trafic inseamna, la internet, orice pagina accesata. Nu s-a aprobat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului", a spus Oajdea.

La randul sau, generalul SRI Dumitru Dumbrava, prezent la dezbaterea initiativei legislative in cadrul comisiilor, a declarat: "Suntem multumiti de faptul ca s-a votat, pentru ca am fost niste sustinatori ai legii".

Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi 'pentru', 4 voturi 'impotriva' si o abtinere.

Raportul va intra in dezbaterea plenului Camerei si va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare.

Camera Deputatilor este for decizional.

UPDATE: Contactata de HotNews.ro, Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania -Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a declarat:

 • "Suntem surprinsi si suparati pentru ca marti, 24 iunie, cand am participat la sedinta comuna a Comsiiilor IT si de Aparare din Camera Deputatilor pe tema proiectului legii securitatii cibernetice a Romaniei, presedintele Comisiei IT, Daniel Oajdea, ne-a asigurat ca nu se vor grabi sa dea raport asupra proiectului privind cartelele preplatite pana ce nu vor analiza toate amendamentele celor interesati. A doua zi, pe 25 iunie, am aflat din presa ca a avut loc sedinta comuna a Comisiei juridice si a celei IT din Camera Deputatilor si ca au adoptat acest proiect".

Aceasta a spus ca proiectul nu se refera doar la strangerea datelor de identificare la cumpararea cartelelor prepay ci si la inregistrarea si stocarea datelor personale la utilizarea retelelor Wi-Fi gratuite.

 • 'Proiectul nu este insotit de nici nu fel de garantie pentru prelucrarea datelor. Problema este de principiu ca se incearca colectarea automata si generala a tot felul de date personale', a spus pentru HotNews.ro Maria Nicoleta Andreescu.

 • Mai multe ONG-uri au cerut Parlamentului sa nu adopte proiectul de lege privind inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite pe motiv ca ar incalca grav dreptul la viata privata

Sapte organizatii neguvernamentale (ONG-uri) au solicitat la inceputul acestei luni Parlamentului sa nu adopte Proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor pre-pay pe motiv ca acesta incalca grav dreptul la viata privata consfiintit de Constitutie, se arata intr-o scrisoare transmisa vineri catre HotNews.ro. Semnatarii considera ca proiectul de lege initiat de Guvern si imbratisat acum de Parlament urmeaza acelasi caracter disproportionat al Directivei recent invalidate de instanta europeana ("Directiva Big Brother"), intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Scrisoarea este semnata de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania ￯ Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Geo-spatial.org si Fundatia Ceata.

 • Iata scrisoarea ONG-urilor transmisa HotNews.ro:

"Parlamentul aproba pe sest dorinta Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplatite si de Internet wireless

Organizatiile semnatare considera ca Proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor pre-pay incalca grav dreptul la viata privata consfiintit de Constitutie si solicita Parlamentului sa nu adopte acest proiect de lege.

Proiectul de lege initiat de Guvern in luna aprilie 2014, care instituia obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, a fost aprobat rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si se pregateste sa treaca la fel de rapid si discret de Camera Deputatilor[1]. Proiectul a fost inregistrat la Camera pe 3 iunie iar termenul stabilit pentru amendamente a fost de doar o zi. Asta in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, si chiar a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, care cereau dezbatere publica pe aceasta tema si mai ales renuntarea la o astfel de masura.

Initiativa Guvernului -contestata de societatea civila[2] - venea la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca "Directiva Big Brother" - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege initiat de Guvern si imbratisat acum de Parlament urmeaza acelasi caracter disproportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Semnatarii sunt indignati ca Guvernul si Parlamentul Romaniei continua sa ia decizii peste capul cetatenilor si intr-un total dispret fata de obligativitatea consultarii acestora in procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii. In acest stil traditional de ne-dezbatere publica riscam sa fie adoptate in Parlament  legi lacunare si care nu au niciun efect practic serios, in afara de limitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Aceasta atitudine ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernanti: un spatiu virtual in care cetatenii sa dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicatie si in care datele sa fie accesibile direct si fara mandat tuturor serviciilor secrete si nesecrete.

Proiectul de lege aflat acum la un pas de adoptare in Parlament este a patra tentativa de a impune o astfel de reglementare in Romania in ultimii trei ani[3], toate fiind respinse pana acum in diverse stadii in Parlament. Proiectul este neclar si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:

 •  toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificati;
 •  toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 6 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
 • inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.


Organizatiile semnatare solicita Parlamentului sa nu se ralieze perseverentei demne de o cauza mai buna a Guvernului si sa nu adopte acest proiect de lege, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private.

Semnatari:


 •     Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
 •     Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI)
 •     Mircea Toma, ActiveWatch
 •     Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
 •     Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)
 •     Vasile Craciunescu, Geo-spatial.org
 •     Tiberiu Turbureanu, Fundatia Ceata"
Citeste si: Mai multe ONG-uri cer Parlamentului sa nu adopte proiectul de lege privind inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite pe motiv ca ar incalca grav dreptul la viata privata
Citeste si: Inregistrarea cartelelor telefonice preplatite: argumente pro si contra


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2181 vizualizari

 • -8 (12 voturi)    
  cam tarziu 2016 (Joi, 26 iunie 2014, 15:28)

  SergiuAnghel000 [utilizator]

  sunt destul de pasionat de domeniu, dar, sincer, cei care vor anonimitate la cartelele preplatite nu pot fi decat persoane care au activitati dubioase. La fel si cei care acceseaza netul in locuri publice. Nu gasesc alta explicatie

  Sa fim seriosi, orice newbie stie ca nu exista anonimitate pe internet. Doar ca sunt entitati superioare, suprastatate care fac monitorizarea (facebook, google, pt traficul web spre exemplu, prin butoanele sociale, sau reteaua de advertiseri).

  Deci, sa te ascunzi in spatele unei anonimitati care de fapt oricum nu exista, e un nonsens. Sau exista interesul sa fii anonim doar pt statul roman. Ceea ce suna din nou dubios.

  La GSM, crede cineva ca nu poti fi identificat si acum, chiar daca ai prepaid?? Pai din start se cunoaste celula, deci locatia aproximativa, plus alte tehnici banale, daca chiar se doreste..

  Pana la urma, de ce persoanele care au abonament nu se mai plang de lipsa anonimitatii?
  • +4 (8 voturi)    
   Frumoasă forma (Joi, 26 iunie 2014, 15:39)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

   Dar pe fond nu ai dreptate. Dacă aveai, nu mureau 2 oameni pe munte anul trecut, fiindcă nu au fost găsiți timp de 6 ore. Având semnal la telefon. Abonament. Vorbind câte o oră cu cei de la 112.

   1984 a fost un avertisment, nu manual de intrucțiuni. Am tricou cu asta.
   • -2 (4 voturi)    
    Pe fond (Joi, 26 iunie 2014, 15:51)

    pewpew [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

    Tu știi ce înseamnă "pe fond" ?

    Intr-o discuție despre date personale dai ca argumente un accident aviatic si un tricou. LoL
   • -4 (6 voturi)    
    . (Joi, 26 iunie 2014, 15:52)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

    te obliga cineva sa-ti cumperi mobil? parintii au reusit sa traiasca si fara. Daca tot te deranjeaza atat....
   • -3 (3 voturi)    
    :) (Joi, 26 iunie 2014, 16:19)

    SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

    deci, inteleg ca ai gasit solutia anonimitatii.. te muti in munti. Atunci care e problema ta cu aceasta lege? Oricum nu te afecteaza :)

    Acum serios, ceea ce afirmi tu nu are legatura cu legea. Legea este ca sa depisteze anumite activitati dubioase ale TALE (prin faptul ca se stie direct cine e la capatul 'firului'), si ce anume urmaresti. Mai putin unde te afli exact in momentul ala. Pt moment probabil e de ajuns sa se stie ca esti tu, si locatia aproximativa.

    Pentru locatia exacta in celule mari, vor trebui utilizate alte tehnici pe langa cele furnizaate de operatorul GSM, probabil pozitionare GPS sau altceva, nu fac acum expertiza tehnica. Probabil vor urma si alte legi, pe masura ce tehnologia evolueaza, in ideea lui Orwell.

    Nu stim ce a fost la accidentul aviatic, si probabil nici nu vom sti cu adevarat. La TV se vorbeste mult, si, de cele mai multe ori, aiurea, sau avand diverse interese in spate.

    Inca o data, sunt milioane de abonati in Ro care nu au nicio problema sa-si dea datele. Tu, sau ONG-urile din articol, da. De ce?
    • +1 (1 vot)    
     Fiindca am ceva de ascuns (Joi, 26 iunie 2014, 20:45)

     SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

     Logic. Imi platesc taxele, ii suport pe toti idiotii din jurul meu fara sa le sar la beregata, nu conduc baut la volan, nu imi bat nevasta, dar am un secret groaznic de ascuns. Gandesc. Si poate nu tot ce gandesc e pe placul guvernului.
     Azi nu imi fac nimic, suntem civilizati, dar nu ai de unde sa stii cum va fi peste 20 de ani si ce idioti ne vor conduce. Nu le dai puterea de buna voie, tot timpul s-a abuzat de putere de-a lungul istoriei.
     • 0 (0 voturi)    
      mda (Vineri, 27 iunie 2014, 12:11)

      SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

      Daca nu conduci baut si nu-ti bati nevasta esti perfect. Bravo. Asa aud mereu la tv interviuri cu vecinii criminalilor: era un baiat asa bun, dadea buna ziua, nu facea scandal....
      N-o lua personal, dar sunt multi lupi in piele de oaie,
  • 0 (0 voturi)    
   N-ai priceput mai nimic (Joi, 26 iunie 2014, 18:00)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

   1) Pe mine ca abonat ma suna in draci chiar operatorul sa ma atraga cu diverse oferte nemaipomenite. Banuiesc ca aia cu prepay/anonimi scapa de asa ceva.

   2) Nu e vorba de "in ce celula" este utilizatorul, ci de "cine foloseste SIM-ul respectiv". Pt comoditate, e la fel cu a zice hai sa-i amprentam pe toti de la nastere ca sa nu mai avem cazuri cu amprente necunoscute. Ce daca n-au facut nimic ana acuma.
   Adica vor sa asigneze o identitate fiecarui numar de mobil. In caz ca suni la 112 de ex sa anunti o bomba pe undeva sa stie la cine sa vina in vizita pt explicatii.
   Pt ca poti folosi un SIM 2-3 ore si apoi sa-l arunci, si tracking-ul prin celule se duce dracu daca nu te-au luat pe sus pana scapi de el, plus cazurile cu zone putin acoperite unde zona de detectie e cativa km patrati. Iar in timpul asta tu ai apelat 112 de 50 de ori, sa zicem, ca aveai chef de distractie.
   Nu stiu ce se va intampla daca "vinzi" un SIM dupa inregistrare, ca si-n cazurile cu 1000 cetateni cu viza de flotant la aceeasi adresa banuiesc c-o sa apara o piata pt SIM-uri preinregistrate.

   3) Iar pt net...nu toata lumea are trafic de date pe mobil, si mai exista si alte aparate care pot fi folosite (tableta, laptop, etc). Exista WIFI si-n restaurante (chiar si pe la fast-food), sunt destui care butoneaza in timp ce mananca ceva/beau o cafea/etc. Treaba userului daca intra sau nu pe FB sau alte site-uri si pe urma se trezeste hackuit.
   • 0 (0 voturi)    
    n-ar trebui sa ma obosesc sa-ti raspund (Vineri, 27 iunie 2014, 12:09)

    SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    sunt atatea ineptii numerotate...

    1. am prepaid si sunt asaltat de oferte chiar si-n miez de noapte.
    2. e doar un use-case din multe altele.
    3. Merci de info. Nu stiam ca poti accesa netul si de pe mobil

    Ce legatura are postul tau cu subiectul?
 • +3 (5 voturi)    
  Cartele di alte tari (Joi, 26 iunie 2014, 15:57)

  Ethical [utilizator]

  Parlamentul European a aprobat, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
 • 0 (0 voturi)    
  Crazy people (Joi, 26 iunie 2014, 16:08)

  antrax [utilizator]

  In primul rand, se poate cineva conecta la WIFI si folosind o tableta sau un laptop. Sa presupunem ca nu are telefonul la el, furat/uitat/fara baterie...
  Sau vine un strain, si are un telefon cu alt prefix de tara. Eu am patit asa ceva prin Italia, vroiau sa trimita SMS pt a permite accesul la WIFI dar bagau automat prefixul de Italia, trebuia sa ai numar de Italia sa folosesti acel WIFI.
  In al doilea rand, se pot memora retelele WIFI, si aparatul (telefon/tableta/laptop) se poate conecta automat cand e din nou in zona de acoperire. Dupa care...surpriza, nu merge pt ca trebuie introdus un cod nou...asta daca ai si telefonul la tine.
 • +2 (2 voturi)    
  Secretul corespondentei (Joi, 26 iunie 2014, 16:51)

  Xorxe [utilizator]

  Dragii mosului, dar voi de secretul corespondentei ati auzit? E garantat prin Constitutie, spun unii. Probabil ca pentru voi e cazut in desuetudine, la fel ca si cuvantul "corespondenta", care pare un soi de neo-arhaism, ca doar numai bunica mai trimitea "corespondenta". Ca si alte drepturi civile, de altfel.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Joi, 26 iunie 2014, 21:01)

  rerenenegate [utilizator]

  O tampenie inutila - aveam o parere m. buna despre SRI. Mai ales la faza cu wireless-ul, ei introduc restrictii cand trendul este liberalizarea accesului la net (acces de oriunde, oricand). In unele tari europene ai acces gratis la net in unele zone de interes turistic, sponsorizat de respectivele primarii. Si la noi in Ro e acces gratis/open in multe restaurante, terase si chiar parcuri. Acum astea se inchid, ca doar nu o sa se grabeasca ospatarul (sau paznicul) sa-mi trimita SMS cu parola de acces.

  Si oricum, daca vrei acces anonim, si te pricepi cat de cat la IT, tot ai acces relativ anonim. Deci "solutia" este impotriva unor infractori de duzina care pot fi depistati si prin alte mijloace. Cei care suna la 112 si fac glume proaste pot fi combatuti si prin alte mijloace (si fara a ingradi drepturile "cetatenilor"). Infractorii seriosi cred ca fac pe ei de ras acum.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 iunie 2014, 23:54)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by