​EXCLUSIV/UPDATE2 Ce scenarii iau in calcul autoritatile pentru ca romanii care nu sunt abonati la cablu sau satelit sa mai poata receptiona TVR de la 17 iunie 2015

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2015, 12:40 Economie | Telecom


Cladirea TVR
Foto: TVR
Romania si alte 100 de tari s-au obligat in urma cu noua ani sa inchida emisia TV analogica terestra pana in 17 iunie 2015 si sa faca tranzitia tehnologica la emisia digitala, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioara in acelasi spatiu ocupat de un canal analogic. Romania a ramas singura tara care nu a facut aceasta tranzitie si transmisia TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine. Peste un milion de romani si aproape 170 de televiziuni depind de difuzarea digitala terestra care risca sa nu fie implementata in termen.
 • HotNews.ro a discutat cu Sorin Grindeanu, ministrul Comunicatiilor, care a dezvaluit ce scenarii sunt luate in calcul pentru a rezolva aceasta problema.
 • UPDATE1 (luni, 15:50) Autoritatile iau in calcul ca serviciile de programe de televiziune analogica terestra care se difuzeaza in banda VHF, si anume postul public TVR 1, precum si un numar de 8 programe de televiziune private sa fie difuzate in continuare, temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro cu propuneri si observatii ale CNA fata de un proiect de lege.
 • UPDATE 2 (17:00) ANCOM, pentru HotNews.ro: "Pentru a asigura conditiile optime necesare tranzitiei la transmisia digital terestra, ANCOM a organizat deja doua runde de alocare a multiplexurilor digitale si o a treia este in desfasurare, dar interesul radiodiodifuzorilor a fost foarte mic. Doar trei multiplexuri nationale din cele 5 disponibile si doar 9 multiplexuri regionale din cele 59 regionale si locale disponibile au fost alocate".

 • Pe cine afecteaza incetarea emisiei analogice terestre

Peste un milion de romani, in special din zonele rurale, receptioneaza TVR si cateva posturi TV private printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit. Transmisia TV se face prin intermediul frecventelor radio, in sistem analogic, prin reteaua Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). Mai mult, aproape 170 de televiziuni au licente care depind de difuzarea terestra, dupa cum a avertizat luna trecuta Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania.

Conform obligatiilor internationale asumate de Romania si alte aproape 100 de tari la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in anul 2006, emisia analogica terestra ar fi trebuit sa inceteze la 17 iunie 2015. Toate tarile au incetat aceasta emisie, Romania nu.

Dupa ani de intarzieri si o licitatie blocata in timpul guvernarii PD-L, in vara anului trecut, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a demarat din nou procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale nationale, dintre care 4 multiplexe in banda de frecvente UHF si unul in banda de frecvente VHF.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori - SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate (toate in UHF), contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxe de licenta.

 • Licitatia SNR de peste 120 milioane de euro pentru realizarea la cheie a retelei nationale de televiziune digitala a esuat

In urma castigarii celor trei multiplexe digitale, SNR a demarat la randul sau in decembrie 2014 o licitatie pentru implementarea la cheie a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

Valoarea estimata a contractului a fost de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro - inclusiv TVA), care includea si costurile de finantare. Finantarea urma sa se faca printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei.

Numai ca pana la termenele limita de depunere a ofertelor, SNR nu a primit nici o oferta. Acest lucru a alarmat atat Televiziunea Publica, dar si o serie de posturi TV private care depind de transmisia terestra.

 • "Desi aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digital terestra, nu a fost gasita, pana acum, o solutie pentru restul gospodariilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ  500 000) sunt dependente de receptia terestra a programelor de televiziune. Platitorilor de taxa TV trebuie sa li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice si dupa trecerea la transmisia terestra digitala", declara Presedintele - Director General Stelian Tanase.

Directorul TVR a mai subliniat ca "in acest moment, furnizarea serviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecventelor radio terestre a canalelor TVR 1 si TVR 2 se face in format analogic, acoperirea fiind de 97% din populatie si aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseste retelele operate de Societatea Nationala de Radiocomunicatii".

 • Ce solutii temporare iau in calcul autoritatile: Sa nu inchida semnalul TV analogic in banda VHF, fapt care nu ar afecta comunicatiile din tarile vecine

Saptamana trecuta, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avut pe ordinea de zi a sedintei din 2 aprilie urmatorul punct:

 • "Propunerea Grupului de lucru privind digitalizarea - proiectul de HG propus de Ministerul pentru Societatea Informationala".

Contactat de HotNews.ro, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala a confirmat faptul ca "exista un grup de lucru privind rezolvarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra care se intalneste destul de des in ultima perioada - aproape saptamanal". Ministrul a negat insa ca ar fi un proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul pe care il conduce, lasand sa se inteleaga ca cel mai probabil pe masa CNA au ajuns scenariile luate in calcul de acest grup de lucru.

Care sunt mai exact aceste scenarii?


 • "Tinta este de a se face transmisia digitala terestra. Problema este termenul 17 iunie 2015 si daca pana atunci vor putea sa implementeze acest lucru. Despre asta este vorba. Ce am discutat sunt doar posibile scenarii care sa asigure o transmisie fie digitala, daca lucrurile merg cum trebuie, fie o transmisie analogica dar care sa nu incalce Conventia de la Geneva. Trebuie sa se ia in calcul toate scenariile, inclusiv posibilitatea sa nu se faca trecerea la televiziunea digitala. Exista o varianta tehnica, in acest sens. In banda VHF se poate transmite semnal analogic, pentru ca nici in tarile din jur nu s-au implementat servicii digitale in aceasta banda", a precizat joi pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI).

Ministrul Grindeanu a mai spus ca pentru varianta unei emisii digitale terstre, conducerea SNR ia in calcul demararea unei licitatii insa numai pentru un multiplex digital, prin care sa se retransmita TVR si alte posturi private. Consiliul de Administratie al SNR urmeaza sa ia o decizie in acest sens in perioada urmatoare.

 • Lorand Turos, membru CNA: In banda VHF se transmite in prezent TVR 1 si cateva posturi private. trebuie asigurat accesul populatiei la Televiziunea Publica si dupa 17 iunie 2015

Contactat de HotNews.ro, si Lorodan Turos, membru CNA, a confirmat faptul ca documentul analizat joi de forul audiovizual viza gasirea unor solutii, una dintre acestea fiind "posibilitatea utilizarii pentru o vreme a benzii VHF si dupa 17 iunie 2015 daca nu exista perturbatii cu tarile vecine".

 • "In banda VHF se transmite in prezent TVR 1 si cateva posturi private. Ideea este ca daca este posibil sa nu fie perturbari cu tarile vecine sa se initieze un proiect de lege care sa permita utilizarea acestor frecvente in continuare, pana cand vor fi functionale multiplexurile digitale. Ideea este ca cel care nu are nici abonament de cablu si nici de satelit sa aiba posoibilitatea sa acceseze programe de televiziune si cu atat mai mult trebuie asigurat accesul populatiei catre Televiziunea Publica. Prin lege, TVR are o misiune publica", a declarat pentru HotNews.ro Lorand Turos, membru CNA.

Ce se va intampla cu cele aproape 170 de televiziuni care depind de difuzarea terestra?

In privinta celor aproape 170 de posturi TV care depind de emisia digitala terestra, Lorand Turos a spus ca ar exista solutii chiar si in cazul televiziunilor care au exclusiv licente analogice terestre.

 • "O foarte mica parte din populatia tarii urmareste aceste posturi utilizand frecventele analogice terestre adica cu antena pe casa sau antena de camera. Aceste posturi sunt retranmise prin cablisti sau pe satelit, iar cei care au doar licenta analogica terestra au posibilitatea de a solicita CNA transformarea licentelor analogice terestre in licente de cablu sau satelit ori pot solicita o noua licenta. Licentele pe satelit sau pe cablu nu se dau pe baza unui concurs. Nu sunt resurse limitate. Licente limitate se dau doar la difuzarea terestra unde resuresele radio sunt limitate si acolo se scoate la concurs o frecventa", a precizat membrul CNA.

Pe de alta parte, la inceputul lunii martie din acest an, George Chirita, directorul executiv al ARCA, a propus CNA-ului "o rezolvare in bloc" a situatiei.

 • "CNA nu ar trebui sa aiba audieri cu cei 170 de radiodifuzori si nu ar trebui sa mai solicite alte documente de la acestia, pentru ca documentele sunt deja in posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licente noi in sensul pur al cuvantului (...) Este o procedura absolut speciala, este o tranzitie mai ciudata de la analogic nu spre digital, ci facand un popas de asteptare in transmisia prin retele de cablu, asteptand sa vedem daca se intampla ceva in digital, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample", a spus Chirita.

In acelasi timp, reprezentantii serviciilor de specialitate ale CNA au subliniat ca nu este posibil ca aceste aproape 170 de licente cu difuzare terestra sa fie transformate automat de Consiliu in licente prin cablu. Potrivit reprezentantilor CNA, in cazul in care radiodifuzorii ar dori sa transforme aceste licente, Consiliul ar trebui sa audieze aproximativ 55 de societati, care detin toate aceste 170 de licente cu difuzare terestra.

Si in aceasta privinta lucrurile au ramas in pronuntare. CNA a decis sa informeze Guvernul cu privire la situatia acestor licente pentru a se gasi o solutie.


UPDATE (luni, 15:50) HotNews.ro a obtinut un document cu Propunerile si observatiile Consiliului National al Audiovizualului referitor la adresa Ministerului pentru Societatea Informationala, inregistrata la CNA in 31.03.2015, in care se spune:

"In expunerea de motive a proiectului de lege, la punctul IV, 'Impactul asupra sistemului juridic', se specifica ca 'emisia in banda VHF nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte.

Cu alte cuvinte, de indata ce exista indicii legate de posibile interferente ale statiilor de radiocomunicatii ce utiliuzeaza spectrul radio in conformitate cu tratatul ratificat de statul roman, titularul acordului eliberat de ANCOM va lua toate masurile necesare, inclusiv inchiderea statiei de emisie pentru respectarea angajamentelor internationale la care Romania este parte.

Prin urmare, proiectul de lege isi propune sa rezolve temporar, pana la 31.12.2016, continuarea difuzarii numai pentru sericiile de programe de televiziune analogica terestra care se difuzeaza in prezent in banda VHF, si anume postul public TVR 1, precum si un numar de 8 programe de televiziune private.

Observam ca efectele negative semnalate de initiatori si schimbarile preconizate de acestia, prezentate in cele doua expuneri de motive, ser limiteaza la transmisia analogica in banda VHF (147-230 MHz). Apreciem ca schimbarile preconizate (continuarea transmiterii serviciilor publice de televiziune si a posturilor private de televiziune in banda VHF) nu rezolva, decat partial, problemele generate de intarzierea punerii in functiune a platformei de televiziune digitala terestra.

In momentul de fata, in benzile VHF si UHF se difuzeaza mai multe servicii de programe de televiziune apartinand SRTV, respectiv TVR 1, TVR 2, precum si programele sale regionale, fara a se oferi informatii referitor la impactul ce va fi generat prin incetarea emisiilor in banda UHF asupra persoanelor care receptioneaza posturile publice in aceasta banda.

Mentionam, de asemenea, ca in nota de fundamentare la Hotararea Guvernului, la punctul 2 'Schimbari preconizate', nu se face nici o referire cu privire la difuzarea serviciilor de programe ale postului public de televiziune TVR 2, dupa data de 17 iunie 2015.

Referitor la radiodifuzorii privati, in banda de frecvente VHF se difuzeaza un numar de 8 posturi private de televiziune, in timp ce in banda de frecvente UHF se difuzeaza 162 de posturi private de televiziune, astfel incat marea majoritate a posturilor private de televiziune isi vor inceta difuzarea terestra la data de 17 iunie 2015.

Semnalam ca situatia ce va fi generata, poate duce la o discriminare, pe de o parte intre radiodifuzorul public si cei privati, dar si intre radiodifuzorii privati, in functie de banda de frecvente utilizata in prezent.

Cele doua propuneri de acte normative nu iau in considerare faptul ca intre 5% si 7% din camine nu au acces la nici un tip de platforma de televiziune si, probabil, receptioneaza, prin intermediul unor antene proprii, programele publice de televiziune si, dupa caz, unele programe private in a caror zona de acoperire se afla antena.

Din situatia actuala privind adjudecarea multiplexurilor cu acoperire nationala, descrisa in cele doua expuneri de motive, retinem ca sunt adjudecate de SNR trei multiplexuri nationale, dintr-un total de cinci, din care primul multiplex este destinat pentru transmiterea posturilor publice de televiziune si a celor private ce transmit in sistem analogic terestru. Se mai precizeaza ca au fost adjudecate si noua multiplexuri regionale.

Raportat la legislatia in vigoare, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. b) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, CNA ar trebui sa acorde, in baza unor decizii si nu a unui concurs, licente audiovizuale digitale pentru radiodifuzorii care urmeaza sa inceteze transmisia analogica sau a caror transmisie analogica nu va mai fi protejata. Constatam, imposibilitatea aplicarii dispozitiilor Legii Audiovizualului la situatia de fapt (capacitatea limitata oferita de multiplexurile adjudecate, la care se adauga intarzierea punerii in functiune).

Aceste aspecte au fost semnalate si de catre radiodifuzori. Acestia invoca pierderea dreptului conferit prin art. 52. alin (2) lit. b din Legea audiovizualului - dreptul de a beneficia de o noua licenta digitala terestra - in conditiile in care licentele de emisie, atasate licentei audiovizuale analogice, isi inceteaza valabilitatea la data de 17 iunie 2015, data la care nu va fi operational niciunul dintre multiplexurile adjudecate'.

Observam ca proiectul de lege, la art. 2, alin (1) specifica faptul ca <<emisia pe cale radio terestra (..) poate continua (..) in baza unui acord tehnic eliberat de ANCOM>>. Semnalam ca acordul tehnic nu poate inlocui licenta de emisie prevazuta in Legea audiovizualului nr. 504/2002, fara ca echivalenta celor doua acte administrative sa fie explicit precizata.

Avand in vedere motivele prezentate mai sus, apreciem ca proiectul de lege ar trebui sa reglementeze si o extindere a dreptului conferit prin art. 52 alin. (2) lit. b din Legea audiovizualului, cu caracter temporar, pana cel mai tarziu la data estimata pentru inceperea transmisiilor digitale terestre, si sa coreleze dispozitiile tranzitorii propuse cu dispozitiile legale in vigoare".

UPDATE 2 (17:00) Oficialii ANCOM au raspuns luni, 6 aprilie, unei solicitari transmise vineri seara de catre HotNews.ro care a intrebat urmatorul lucru:

 • - Cate din cele aproape 170 de televiziuni publice si private care transmit in sistem analogic terestru transmit in banda VHF? (pentru a sti cate sunt in pericol sa nu mai poata transmite):

Raspunsul ANCOM pentru HotNews.ro: "In acest moment, in Romania, banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de statii de emisie, si de catre 5 operatori privati de televiziune, prin intermediul a 7 statii de emisie. Pentru a asigura conditiile optime necesare tranzitiei la transmisia digital terestra, ANCOM a organizat deja doua runde de alocare a multiplexurilor digitale si o a treia este in desfasurare, dar interesul radiodiodifuzorilor a fost foarte mic. Doar trei multiplexuri nationale din cele 5 disponibile si doar 9 multiplexuri regionale din cele 59 regionale si locale disponibile au fost alocate".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24086 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  De ce noi din nou? (Luni, 6 aprilie 2015, 12:22)

  snams [utilizator]

  Deci mai sunt 2 luni până la termenul limită și România nu are o soluție. De ce?
  • +14 (14 voturi)    
   Ciubuc (Luni, 6 aprilie 2015, 14:46)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui snams

   Nu iese spaga!
   • -5 (7 voturi)    
    Televiziunea terestra digitala face numai probleme (Marţi, 7 aprilie 2015, 6:02)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    Aceasta televiziune terestra digitala nu aduce nici pe departe avantajele cu care se lauda.

    In primul rind, majoritatea in Romania detin cablu si drept urmare televiziunea radio digitala nu le este utila. Cei care nu au sunt in majoritate la tara, multi in zone cu receptie slaba, la deal si munte, unde, daca semnalul actual analogic ajunge generind o imagine presarata cu paraziti dar acceptabila, cel digital are mari sanse sa nu poata fi receptionat, ecranul TV stind mereu acoperit cu patratele care fac transmisia ininteligibila.

    In zonele cu receptie slaba, problemele pe care le aduce semnalul digital sunt mari. Nu este vorba doar de cumpararea unui adaptor electronic, care sa faca TV-ul compatibil cu noul sistem, sau de schimbarea antenei Yagi cu una parabolica ci si de folosirea unui catarg mai inalt si scump pentru a aduce noua antena la o inaltime suficienta unde receptia poate avea loc.

    TV digitala va trimite multi oameni inapoi la radio.
  • 0 (4 voturi)    
   Iese DD din puscarie (Luni, 6 aprilie 2015, 17:59)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui snams

   Si da moca cite un smart TV la fiecare familie...
   • -2 (6 voturi)    
    TV analogica nu risca sa deranjeze tarile vecine! (Marţi, 7 aprilie 2015, 6:14)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Citat: "TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine."

    Nu mai raspinditi stiri false potrivit carora actuala TV analogica risca sa faca probleme tarilor vecine deoarece aceste neajunsuri nu exista cu toate ca acestea, cum am fi bulgarii, au televiziune digitala terestra.

    In al doilea rind, Romania are destinate niste benzi de frecventa cu care face ce vrea si indiferent ca transmite semnal TV analogic sau digital atita timp cit banda acestora sta in spatiul alocat noua nu deranjam pe nimeni.
    • +1 (3 voturi)    
     Romania nu poate face ce vrea (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:38)

     gigiK [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Pentru ca s-a angajat sa respecte decizia UE, cu privire la trecerea la televiziunea digitala, care dupa cum s-a scris si mai sus utilizeaza mult mai eficient spectrul si elibereaza benzi care pot fi folosite pentru transmisii celulare de exemplu.
 • +11 (15 voturi)    
  noroc (Luni, 6 aprilie 2015, 13:09)

  mihai [anonim]

  noroc avem de altii ca ne trag de par si urechi sa ne scoata din evul mediu in care vor "alesii " sa ne tina ca altfel faceam si acum semnale de fum , de ce nu se explica necesitatea eliberarii respectivelor benzi si ca ar putea fi folosite pentru internet broadband acolo unde nu avem altfel?
 • +14 (16 voturi)    
  Ce iubire.. (Luni, 6 aprilie 2015, 13:12)

  Tati [anonim]

  Mai ,dar ce ii mai" iubiti " acuma pe telespectatorii TVR !
  Nu ati avut timp pana acuma sa rezolvati aceasta OBLIGATIE care si-a luato statul roman , sub semnatura ? Altii cum au putut ? Chiar la toate capitolele vreti sa fim pe ultimul loc din Europa ?
 • +7 (7 voturi)    
  Televiziune (Luni, 6 aprilie 2015, 13:39)

  Cinefilul [anonim]

  Fiecare dupa capul lui.Desi televizoarele sunt fullhd sau hd sunt emisiuni la standard sd de calitate indoielnica.Unii au CI+ altii nu, Unii au IPTV dar nu ai acces la coduri sa le vezi emisiunile codate.Se comercializeaza televizoare HD, UHD, 3D dar avem doar 20 posturi HD si aceste ti se dau cu lingurita. As avea nevoie de un abonament NUMAI HD ceea ce nu se poate. Pe cand?Cam asa ca si cu autostrada va fi data viitoare dar pachetul este peste 100 lei lunar astfel ca in 8 ani le dai 100 milioane numai pentru abonamente si ei nimica. Jegos sistem.
  • 0 (0 voturi)    
   programele HD sint la liber (Luni, 6 aprilie 2015, 18:02)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Cinefilul

   doar cele mai deocheate, sau cu filme, sint codate (cu plata).
 • +7 (7 voturi)    
  chestie (Luni, 6 aprilie 2015, 13:54)

  father [utilizator]

  Cine are de castigat? Proprietarul satelitului si firma de cablu care a impanzit toate orasele tarii cu zeci de cabluri atarnate pe toti stalpii de te apuca pandaliile numai la vederea acestora.
 • +9 (9 voturi)    
  Incredibil!!! (Luni, 6 aprilie 2015, 14:00)

  nelu [anonim]

  Incredibil! cat s-au tergiversat lucrurile. halal tara, halal conducatori!
 • +8 (8 voturi)    
  Radio romania abonament! (Luni, 6 aprilie 2015, 14:02)

  totnelu [anonim]

  Bine ca platim ca prostii abonament radio tv!
 • +7 (7 voturi)    
  fara taxa radio si tv (Luni, 6 aprilie 2015, 14:05)

  fara taxa radio si tv [anonim]

  Sa-nteleg ca din iunie nu mai platim nici taxa TVR in factura de curent electric, corect? Super veste!
 • -3 (5 voturi)    
  Și costurile echipamentelor DVB-T cine le suportă? (Luni, 6 aprilie 2015, 14:28)

  Adi [anonim]

  Cine suportă costurile echipamentelor DVB-T ?
  Pentru cine nu știe, nu toate televizoarele au tuner DVB-T integrat (majoritatea nu au), așa că cei care recepționează în prezent TV analogic, vor fi supuși la o investiție, chiar dacă ”semnalul” digital DVB-T din aer va fi gratuit. În fine, gratuit nu este că doar de aceea se plătește pe factura de curent electric ”Taxa radio TV”.

  Așadar, tot utilizatorii au de pierdut.
 • +8 (8 voturi)    
  hotia (Luni, 6 aprilie 2015, 14:30)

  djdany [anonim]

  RUSINE DIN NOU
 • -2 (6 voturi)    
  emisie analogica (Luni, 6 aprilie 2015, 14:54)

  mentopic [utilizator]

  de fapt, ideea este a corporatiilor, de a nu exista cetateni care sa nu plateasca, singura modalitate de a fi siguri ca ii vor taxa de bani fiind obligativitatea introducerii cablurilor; este o porcarie, la care tembelii de romani au aderat bucurosi
  • -3 (3 voturi)    
   Ai punctat foarte bine (Luni, 6 aprilie 2015, 17:04)

   Rdesh [anonim] i-a raspuns lui mentopic

   Primele care mor sunt firmele mici de CATV carora le vor pleca pensionarii din retea odata cu DVB-T2-ul. Chiar si firmele mari vor avea probleme din momentul in care tot ce este pe lista must-carry devine gratis.
   Costa mai mult sa investeasca incat sa aibe grile de programe atractive decat sa blocheze lansarea dvb-t2.
  • 0 (0 voturi)    
   Transmisia analogica (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:41)

   gigiK [utilizator] i-a raspuns lui mentopic

   Transimisa analogica era data de la Dumnezeu, nu? Pentru analogic nu existau costuri care se reflectau la utilizatori (vezi mult iubita taxa radio) ? Corporatiile astea, ce-ti mai e si cu ele.
 • +2 (4 voturi)    
  ABONAMENT TV (Luni, 6 aprilie 2015, 16:53)

  viorel [anonim]

  daca platesc cublu ,de ce sa mai platesc inca o data abonament tv pe factura enel? nu-i dubla impunere,deci ma fura statul domnule PONTA....
 • +5 (5 voturi)    
  de 8 ani se stia (Luni, 6 aprilie 2015, 17:30)

  dana2 [utilizator]

  De 8 ani stiau de acest dead-line.

  Pentru ca si restul stiau, simpla lectura a BBCului, de-a lungul ultimilor 6 ani, iti spune ce procent din UK a fost conectat la digital, care sunt problemele de parcurs, care sunt costurile si tot restul.

  Da, de 6 ani parcurg unii acest drum.

  Ministerul nostru s-a prins ca maine-poimaine PAC, trebuie asta, de parca a picat din cer acum si cerinta UE si ministerul si tot. Incompetenta 100%.

  Toti ministrii telecomunicatiilor din ultimii 8 ani sunt responsabili, si eu i-as trage la raspundere si civil si penal, daca iese groasa. Daca sunt incompetenti sa sta acasa sau sa raspunda pentru consecinte, asa cum o facem toti restul.
 • -6 (6 voturi)    
  da domne (Luni, 6 aprilie 2015, 18:06)

  manipulat [anonim]

  Masa de manevra, voi toti cu comentariile voastre. De ce sa ma aliniez la digital ? Ce faci cu vechile TV-uri ? Le dai la gunoi ? Doar astea cu camera ptr. gestures sunt bune ? Ce face ala de la tzara care prinde si el tvr cu furculitza ? Care e problema, trebuie sa ne aliniem ? De ce sa ne aliniem ? Ca sa fim alienati. Unii vorbesc de 3d, de tv-uri hd. Ce treaba are una cu alta ? Cine vrea hd, vrea draci, sa isi pune cablu, sa isi puna satelit, iptv,etc. Aaaaa, niste baieti vor sa elimine placile analogice din tv, deoarece costa mult, iar altii vor sa vanda, si sa incaseze un ban. Curata democratie!
 • +4 (4 voturi)    
  Simplu ! (Luni, 6 aprilie 2015, 20:18)

  Andra99 [utilizator]

  Cei afectati de masura au nevoie de un receptor simplu DVB-S2 cu sistem viaccess sau conax, o parabola mica si un card TVR (se poate cumpara cu o suma modica si odata activat este functional pe o perioada nedeterminata de timp). Calitatea receptiei este ireprosabila si este incomparabila cu semnalul analogic receptionat din eter.
 • +3 (3 voturi)    
  DIGITAL (Luni, 6 aprilie 2015, 20:24)

  suparatul [anonim]

  Un adaptor pentru receptia digitala terestra cu un televizor obisnuit costa cativa zeci de lei. Nu este o mare investitie. Este doar birocratie si incompetenta.
 • +4 (4 voturi)    
  Incompetenta si rapacitate (Luni, 6 aprilie 2015, 23:47)

  analiza [utilizator]

  Probabil ca RADIOCOM a incercat sa faca din aceasta actiune o ocazie de a accesa - iarasi - un buget imens, in folosul cui trebuie.
  In trecut se pare ca le-a reusit manevra, prin introducerea unei retele de radiorelee "moderne" care nu-si mai aveau ratiunea intr-o lume plina de fibra optica si saturata de concurenta, au instalat un sistem national WI-MAX depasit moral inca de la proiectare si care acum este o gaura neagra comerciala, precum si altele asemenea.
  Au "construit" o retea nationala cu fibre optice - pe care in fapt au inchiriat-o pe bani exagerat de multi de la alti smecheri, dar pe care au platit-o, practic, din banii statului.
  In conditiile in care RADIOCOM a fost "fieful" unui anumit partid politic, precum si o "rezervatie" de elefanti bine platiti, toate deciziile paguboase ar trebui acum, totusi, decontate de cineva.
  Sau poate nu, ca doar prea sunt multe interesele si complicitatile amestecate acolo.
  Iar TVR + Radio par nerabdatoare sa le plateasca "prestatiile", intr-o frumoasa
  cardasie pentru cheltuirea birului platit de populatie pentru serviciile nationale radio-tv.
  Si cand te gandesti ca numarul beneficiarilor reali ai acestor servicii luate de la RADIOCOM a devenit neglijabil.
  Oricum, efectul preventiv al DNA se vede si aici si explica nefinalizarea manevrei smecheresti.
 • 0 (0 voturi)    
  cartela TVR (Marţi, 7 aprilie 2015, 10:44)

  Seby [anonim]

  cine are deja televizor cu decodor DVB-S2 inclus, nu are nevoie decat de parabola, un modul de decodare potrivit si de o cartela TVR. Satelit Eutelsat 16° est, 11,512 GHz, polarizare verticala, SR 29950, FEC 2/3. De receptioneaza TVR 1,2,3, TVR HD si posturile regionale. Cartela TVR costa 40-45 lei in magazinele de specialitate si are valabilitate nelimitata. Cu 99 lei pe an se pot adauga pe aceeasi cartela si alte posturi romanesti fara a se muta parabola pe alt satelit.
 • 0 (0 voturi)    
  INCOMPETENTII din TVR ! (Miercuri, 8 aprilie 2015, 0:03)

  Vasile [anonim]

  INCOMPETENTII de la TVR ar trebui mai intai sa invete sa faca emisiuni de calitate, sa dea filme la zi, nu de cand s-a inventat cinematograful, si apoi, dar nu in ultimul rand, sa faca abonamente nominale cu cei care doresc sa vada TVR, daca ar vrea cineva, si nu sa fure banii cu japca din buzunarele romanilor.Daca ar avea emisuni de calitate, daca ar da filme bune si mai noi, daca din cele 4 posturi s-ar prinde prin antena toate 4, atunci ar avea curajul sa faca aceste abonamente.Dar cum nu sunt capabili sa faca aceste lucruri care sunt firesti pentru a te numi televiziune, prefera sa ne fure banii prin intermediul facturii la energie electrica, o metoda brevetata de guvernul lui Bombonel, cel mai mare hot din tara.Dar despre tripla taxare nu vorbeste nimeni: taxa pe factura de curent, bani din bugetul tarii care inseamna bani din taxele si impozitele romanilor, precum si taxa perceputa de la firmele de cablu.Daca cei care au cablu platesc firmelor respective, de ce trebuie sa le mai plateasca si lor pe factura de curent ? Ar trebyui sa iesim in strada si sa cerem inchiderea TVR asa cum au facut grecii.
  Sa stiti ca puteti sa platiti factura de curent si gaz in contul Eon sau al firmei de care apartineti, fara sa platiti si banii pentru taxa RTV.Nimeni nu va poate acuza ne nimic.Sa va arate contractul prin care TVR va furnizeaza cele 4 programe tv contra sumei x.
 • 0 (0 voturi)    
  Televiziunea terestra digitala in Romania (Luni, 27 aprilie 2015, 17:49)

  ion [anonim]

  16 sau 18 posturi declarate publice vor putea fi transmise gratis digital. Foarte multi abonati CATV, din mediul rural si urban, cu venituri mici, se vor deconecta de la cablu. Poate nu este incompetenta a factorilor de decizie ci mai de graba o strategie a cablistilor ( la nivel national cit au ei de pierut TV digital moca + tv pe GSM + tv net + etc) .
 • 0 (0 voturi)    
  Radio digital terestru in Romania (Luni, 27 aprilie 2015, 17:55)

  jon [anonim]

  Dupa oprirea statiilor analogice poate prinden semnale din cosmos de la BING BANG ( marea expozie ), semnale care vor fi prelucrate de speialisti cu destula acuratete.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by