​DOCUMENT Proiect de Ordonanta de Urgenta, avizat de CNA: Scaderea TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV si constituirea unui fond la care acestia sa cotizeze cu 5% din veniturile anuale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2015, 19:15 Economie | Telecom


Proiect de OUG pentru completarea Legii Audiovizualului
Foto: Hotnews
Membrii Consiliului National al Audiovizualului au avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi un proiect de Ordonanta de Urgenta care vizeaza reducerea la 9% a TVA-ului pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune si constituirea unui Fond audiovizual din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice. Initial, proiectul a fost respins de CNA, cu 5 voturi pentru si 3 contra, insa dupa ce Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a venit si a sustinut acest proiect in fata membrilor CNA, a fost aprobat in unanimitate de catre acestia, a precizat pentru HotNews.ro Valentin Jucan, membru CNA si initiator al proiectului de creare a Fondului audiovizual.

 • "Initial proiectul a primit doar 5 voturi, votul CNA fiind consultativ, si asta din cauza ca unii membri au fost indignati ca aceasta propunere imi apartine si a fost preluata de Guvern. Au fost 5 voturi din 8. Pentru ca un proiect sa fie aprobat trebuie sa avem minim 6 voturi si ca o sedinta sa fie statutara trebuie sa fie 8 membri.
 • Dupa acest moment putin ridicol, in care nici unul dintre membri nu a spus de ce a votat impotriva, eu l-am sunat pe ministrul Grindeanu si a acceptat sa vina si sa sustina si dansul proiectul. S-a mai facut o alta sedinta convocata imediat dupa incheierea primei, cu presa de fata si statutara, in care ministrul a venit in fata Consiliului si a sustinut proiectul, a raspuns intrebarilor membrilor CNA si dupa aceasta a doua discutie, membrii CNA au votat in unanimitate avizul favorabil", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Jucan, membru CNA.

De altfel, ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat joi dimineata intr-o alta conferinta de presa ca in cursul zilei de astazi la CNA se va dezbate o propunere legislativa de scadere a TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV si constituirea unui fond la care acestia sa cotizeze cu 5% din veniturile anuale."Propunere de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002

Avand in vedere dificultatile financiare persistente cu care se confrunta posturile de televiziune si radio din Romania,

Luand in considerare necesitatea de a oferi publicului romanesc programe informative si educative de cat mai buna calitate,

In vederea stimularii performantei in mediul jurnalistic,

Pentru sustinerea acelor posturi care aloca resurse financiare si umane importante pentru productia si difuzarea de programe de informare, culturale si educatve, programe despre care se stie ca sunt costisitoare in termeni economici si, in plus, au valoare comerciala redusa comparativ cu programele de divertisment, film si sport,

Luand in considerare faptul ca aceste elemente vizeaza interesul public, constituind o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata,

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei republicata,

Guvernul adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic

Legea audiovizualului nr. 504/202, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa Capitolul IV se introduce un nou capitol, Capitolul IV,1, cu urmatorul continut:

'Capitolul IV 1 Fondul Audiovizual

Art. 49, 1. - Pentru asigurarea libertatii de informare, a diversitatii de opinie si a pluralismului in domeniul serviciilor de televiziune si radio, precum si pentru sustinerea programelor informativ-cultural-educative, se constituie Fondul Audiovizual.

Art. 49, 2 - Fondul Audiovizual se formeaza din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

Art. 49, 3. - Se reduce la 9% Taxa pe Valoarea Adaugata pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune. Economiile rezultate prin reducerea TVA vor fi directionate partial catre Fondul Audiovizual precum si, dupa caz, pentru sporirea calitatii serviciului audiovizual oferit.

Art. 49, 4. - Fondul Audiovizual va fi administrat de catre un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcatuit din 7 membri, astfel: 3 reprezentanti ai Consiliului National al Audiovizualului, un reprezentant al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informationala, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Art. 49,5. - Organizarea si functionarea Fondului Audiovizual si a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotarare de Guvern.'


Proiectul de OUG Avizat de CNA


 • Nu este clar ce furnizori de servicii TV sunt vizati de acest proiect de Ordonanta de urgenta

Intrebat joi daca initiativa legislativa se refera doar la cablisti, Ministrul Grindeanu a declarat ca nu vrea sa faca nici o discriminare intre cablu si satelit si ca atat scaderea TVA la 9% cat si crearea unui fond la care sa se cotizeze cu 5% din veniturile anuale se vor aplica distribuitorilor de servicii TV.

Pe de alta parte, membrul CNA, Valentin Jucan sustine ca proiectul se refera in mare parte la cablisti.

 • "Este vorba de cablisti si de cei care ridica semnalul la satelit, ceea ce este mai putin important ca sursa de venit. Guvernul a apreciat ca operatorii de cablu si cei care opereaza alaturi de operatorii de cablu, adica cei care ridica semnalul la satelit, este vorba doar de cateva firme, beneficiind de reducerea TVA nu vor fi in situatia de a transmite in spatiul public faptul ca aceasta colectare a procentului de 5% s-ar putea rasfrange asupra abonamentelor. Pentru acest motiv s-a redus cota TVA-ului.
 • Ganditi-va insa ca nu trebuie sa ne raportam la marile companii de cablu - RCS, UPC si asa mai departe. Sunt 333 de operatori in Romania, firme care au avize de retransmisie - cablisti cum le spunem noi. Companiile acestea mici care opereaza local si regional pentru ei aceasta reducere a TVA-ului este o gura de oxigen formidabila.
 • Acestea sunt aspecte legate de cablisti. Prin implementarea acestui fond audiovizual ne vom intoarce spre romani si le vom putea oferi programe de calitate.
 • Acest proiect eu nu l-am gandit pentru a sprijini televiziunile in mod general si a salva anumite posturi TV de la faliment. Nu. Scopul acestui fond audiovizual este de sprijin in crearea de content de calitate si mai ales sprijin pentru cei care doresc sa vina si sa creeze de exemplu documentare in regim de coproductie sau productie independenta. Aici este vorba strict de calitate si nu  de sprijini un post de televiziune", a precizat pentru HotNews.ro Valentin Jucan.

HotNews.ro i-a adresat acestuia urmatoarea intrebare: Spre exemplu un operator precum Orange care transmite doar prin satelit, nu are cablu, va fi afectat sau nu de acest proiect de OUG?

 • "Atata timp cat el are aviz de retransmisie a unor posturi de televiziune de genul celor la care facem referire din must carry, atunci da. Deci daca Orange pe platforma lui transmite posturi care se afla in must carry sau o parte din ele, da, bineinteles, pentru ca si platforma Orange beneficiaza de contentul care vine de la Antena sau nu stiu care televiziune pentru care noi finantam programe de calitate. Oricum este foarte important ca sumele sunt deductibile, deci practic ajutorul este de la stat nu din buzunarul companiilor de cablu", a spus membrul CNA.

HotNews.ro a intrebat apoi: In cazul IPTV se aplica?

"Nu. Noi nu avem treaba cu internetul", a spus Valentin Jucan, membru CNA.

 • Valentin Jucan: Normele de aplicare pentru acest proiect de OUG vor fi stabilite printr-o Hotarare de Guvern care va intra in dezbatere publica

Nu in cele din urma, Valentin Jucan a mai precizat pentru HotNews.ro acest proiect de OUG stabileste un prim pas - mecanismul de functionare a Fondului si ca normele de aplicare vor fi stabilite intr-o Hotarare de Guvern ulterioara, care va intra in dezbatere publica. Proiectul de OUG avizat astazi de CNA va fi adoptat miercuri odata cu alta Ordonanta de Urgenta (OUG) care vizeaza trecerea la digitalizare. Ulterior va intra in dezbatere publica o Hotarare de Guvern care va contine normele de aplicare referitoare la acest Fond Audiovizual.

 • "Miercurea viitoare se va adopta oricum o Ordonanta de Urgenta care sa ajute televiziunile sa treaca la digitalizare si au spus ca daca tot abordeaza subiectul modificarii legii audiovizualului sa se faca si acest fond al audiovizualului. Ordonanta de Urgenta avizata astazi stabileste ca prim pas mecanismul, adica instituirea fondului, de unde si cat se colecteaza, adica de la cablisti si procentul de 5%, impreuna cu scaderea TVA-ului la 9%.
 • Acea Hotarare de Guvern care va stabili criteriile si toate detaliile din proiectul meu, aceea va fi o Hotarare de Guvern care va intra in dezbatere publica si se va face impreuna cu CNA, Ministerul Finantelor, cu reprezentantii televiziunilor, ceea ce este un lucru bun pentru ca daca ei ar fi preluat acum intregul meu text, trantit in sedinta, si eu as fi spus sa avem dezbatere. Eu am fost la discutii, la CJI si la alte organizatii de presa, insa doar eu, nu Guvernul.
 • In acest proiect de OUG, la ultimul articol, se spune ca normele de aplicare vor fi stabilite printr-o HG ulterioara, care va fi in dezbatere publica si toata lumea va avea acces. Evident ca voi propune exact ce am propus si pana acum. Acum s-a facut primul pas", a mai spus Jucan.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3254 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  De ce nu reducem TVA integral la 9%? (Joi, 4 iunie 2015, 19:31)

  Nyk1 [utilizator]

  Dacă a viziona TVul este la fel de important precum mâncarea, mai sunt și alte lucruri cel puțin la fel de importante pentru marea majoritate. De pildă, un smartphone.
  • +2 (4 voturi)    
   Concurenta te obliga la neplata TVA-ului (Joi, 4 iunie 2015, 20:11)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   O firma care plateste corect TVA-ul are preturi mai mari si in consecinta este scoasa repede din piata de alta care eludeaza aceasta taxa.
   Indiferent cit ar scadea TVA-ul neplata sa este esentiala pentru companii, altfel dau faliment.
  • 0 (0 voturi)    
   E greu sa reinventezi politica (Vineri, 5 iunie 2015, 17:22)

   adro [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   TVA redus la paine si circ.
 • +3 (3 voturi)    
  20 la fundul altuia? (Joi, 4 iunie 2015, 19:43)

  curios [anonim]

  televiziunile mici sau la debut fac 5% PROFIT? sau onor initiatorul nu face nici el diferenta intre venti si profit?
  PS. nu e singur. Marea majoritate a ministrilor cu studii marxiste neterminate nu fac deosebirea.
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Joi, 4 iunie 2015, 19:47)

  cartograful [utilizator]

  pana la urma TVA-ul asta ajunge un fel de bataie de joc. Asteptam TVA redus la crema de ghete si ascutitori. De legea trebuie aplicata la fel pentru toata lumea si nu trebuie sa existe exceptii si precedente.
 • +8 (8 voturi)    
  Cred că e puțin confuz (Joi, 4 iunie 2015, 20:21)

  ady624 [utilizator]

  Stimate ministru, TVA nu este plătit de către "cablist" ci de către cetățeanul care se uită la televizorul înfipt în cablul acestuia. Să vă dau un exemplu, poate înțelegeți. Cablistul are un cost de să zicem 10 RON pe lună per abonat. Vinde abonatului un abonament lunar cu 20 RON la care adaugă TVA 24%, rezultând astfel prețul final de 24 RON și 80 de bani. Cablistul "colectează" cei 4.80 RON pe care apoi are obligația de a-i plăti către FISC sub formă de TVA colectat. Dacă TVA scade de la 24% la 9%, prețul final se modifică astfel: 20 x 1.09 = 21.80 RON. În cazul de față, acesta colectează 1.80 RON TVA pe care-i pasează apoi FISC-ului. Venitul său este tot de 20 de RON... Unde e gura de oxigen?! Aaaaa, dacă domnul cablist menține (în mod imoral) prețul la 24.80 RON, atunci da, dar dumneavoastră cumva încercați să le induceți această idee? Din poziția de ministru? Singurul efect major al micșorării taxelor este scăderea evaziunii. Rezultă că taxele trebuie micșorate acolo unde există evaziune, asumând faptul că taxe mai mici duc la o colectare mai bună care poate să fie mai puțin sau mai mult decât colectarea inițială. Scade însă evaziunea, pentru că riscul evaziunii nu mai este susținut de un posibil beneficiu care să fie suficient de mare încât să atragă la evaziune. Există evaziune în TV? Dacă da, cât? Și dacă se scad taxele de la 24% la 9%, cât estimați că va fi afectat nivelul evaziunii? Veniturile noi la buget? Mai mici? Mai mari? Și - domnule ministru - de ce ordonanță de urgență??! UNDE este urgența??!

  Ca să nu încep cu întrebarea: încă o taxă TV? Câți bani pot înghiți televiziunile de stat fără să facă profit? De ce nu le privatizați?! Sau măcar management privat? Alte televiziuni cum se descurcă? Doar din evaziune?! Dumneavoastră cred că aveți o plăcere deosebită să mergeți împotriva vântului, domnule ministru...

  Adrian
  • +5 (5 voturi)    
   Foarte bine calculat in exemplul dvs. (Joi, 4 iunie 2015, 21:59)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ady624

   As mai adauga o intrebare: de ce ordonanta de urgenta, ce e asa de urgent si imperios necesar?
   • 0 (0 voturi)    
    scrie in articol (Vineri, 5 iunie 2015, 12:15)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    initial a fost o propunere legislativa a unui membru CNA.
    insa au furat-o astia din guvern, au transformat-o in OUG ca sa dea impresia la dependentii de latrine ca a fost initiativa lor de a sustine posturile.
  • 0 (0 voturi)    
   diferenta tva (Vineri, 5 iunie 2015, 0:15)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui ady624

   Mai trebuie calculat in functie de adaosul fiecaruia ce se intampla cu balanta pe contul de TVA. Pentru un adaos comercial mai mare o sa fie tva de platit, dar pentru un adaos mai mic ( am calculat undeva pe la 44% ) este tva de recuperat dupa schema asta. Practic ai 24% tva la cheltuieli, dar 9% la incasari... de aici diferenta ( pozitiva sau negativa in functie de adaos ). Deci poate ajuta la cash..
   Se poate si abuza de situatie, in sensul in care se reduce tva si automat suma total de plata, dar se poate adauga acel 5% de catre cablisti pentru a avea sursa pentru fond. Depinde cum va fi recunoscuta suma asta in contabilitate.. cheltuiala directa.. etc. Mai lipsesc propunerile de norme..
 • +6 (6 voturi)    
  mafie electorala (Joi, 4 iunie 2015, 20:28)

  care_va_sa_zica [utilizator]

  Actorii: cetatenii, PSD (sau orice partid la guvernare), TV, Cablisti.

  Cablistii platesc mai putin per total, deci castiga.

  O parte din fostele impozite se duc la guvernul controlat de PSD: un cont ambiguu la controlul partidului pentru plata TV. PSD poate plati pe cine vrea el, inainte si in timpul campaniei electorale, deci PSD castiga putere, manipulare, controlul TV.

  TV prietenoase cu guvernarea PSD castiga, fiind platite discretionar.

  Cetateanul: a pierdut bani la buget si acum exact aceiasi bani sunt folositi impotriva lui prin controlul televiziunilor. Cetateanul pierde de doua ori, si doar pierde.

  PSD, TV prietenoase PSD si cablistii castiga. Cetateanul pierde.
 • -1 (1 vot)    
  modelul roman (Joi, 4 iunie 2015, 21:03)

  TudorIuga [anonim]

  Paine si Circ sa fie.
 • +4 (4 voturi)    
  Renunt la cablu tv si la internet ! (Joi, 4 iunie 2015, 21:07)

  Ionut [anonim]

  ponta vrea sa dea 5 % din piata de telecom, evaluata la 2 mild de euro la 12 televiziuni din care 4 sunt antena 1, antena stars, antena 3, Zu tv . adica 33 %!
  adica antenele iau 600 milioane euro/an.
  renunt la cablu si la net ! nu vreau sa finantez capotos show , badea si gadea.
  la revedere Romania!
  • +3 (3 voturi)    
   calcul (Joi, 4 iunie 2015, 21:40)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   am gresit calcul...de nervi..
   antenele primesc 33 mil euro /an...
   oricum , reufuz sa dau si 1 cent la antene!
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iunie 2015, 22:18)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  zeciuiala (Joi, 4 iunie 2015, 22:41)

  m.o [utilizator]

  Cineva spunea aici: "Cablistii platesc mai putin per total, deci castiga". Eu cred ca lucrurile stau altfel: 5% din venit (adica din cifra de afacere) e enorm pentru o firma care are marja mica de profit. S-a demonstrat deja ca reducerea TVA nu avantajeaza compania, ci consumatorul final. Continuand exemplul propus de ady624, sa presupunem ca un alt cablist, care nu face parte din categoria celor “scumpi”, are un adaos comercial de doar 10%. Deci incaseaza de la client 11 lei pentru fiecare 10 lei cheltuiti (platiti furnizorilor de continut, in principal). Pentru el, 5% din venit ar reprezenta 5,5 lei, adica mai mult de jumatate din profit.
  In alta ordine de idei, unii ar putea interpreta acest proiect de OUG ca pe o “haiducie” in detrimentul RCS-ului. Compania are o cifra mare de afaceri, dar si o televiziune de stiri care nu intelege sa sprijine guvernul...
  • +1 (1 vot)    
   5% (Vineri, 5 iunie 2015, 0:17)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui m.o

   Ai calculat ceva gresit cu valoarea absoluta pentru acel 5%..
   5% din venit inseamna vreo 1 leu si ceva..
  • 0 (0 voturi)    
   corect , dar e nevoie de completari (Vineri, 5 iunie 2015, 0:52)

   care_va_sa_zica [utilizator] i-a raspuns lui m.o

   1. Venit brut sau net ? Fantastica diferenta. Mi s-ar fi parut normal sa scrie atata lucru, in clar, in lege.

   2. Cablisti au, in foarte mare masura sau total, investitia amortizata. Isi pot permite sa mearga "la ras", facand imposibila aparitia concurentei.

   3. Ca legea ar putea fi in detrimentul RCS-ului neprietenos nu m-am gandit. Si adevarul e ca Digi24 e singura coagulare decenta si pertinenta de voci, in prezent, inafara de 30% din TVR (totusi mult saltat de Stelian Tanase). Sa fie aceasta lege un mod de a salta banii DIGI24 pentru a-i directiona spre Antene? Astept replica RCS-ului.
   Bine punctat, m.o.
   • -1 (1 vot)    
    Cablistii nu au investitia amortizata (Vineri, 5 iunie 2015, 8:38)

    CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui care_va_sa_zica

    RCS se extinde inca. Reteaua de fribra creste, achizitii de cablisti mici inca sunt. Nici UPC nu are reteaua intepenita.

    La cablisti e greu sa nu investesti. Nu e ca in telefonia mobila unde tu ai reteaua si dai la client o cartela. El plateste telefonul, tu intretii celula. La cablu ai ditamai reteaua de intretinut plus echipamentele date la client subventionat care trebuie recuperate din abonament.

    Lasand la o parte treburile astea, legea asta nu cred ca respecta principiul concurentei. Iei de la un privat ca sa dai la alt privat care poate chiar sa fie in concurenta cu primul. Vezi Antena 3 vs Digi24.

    Cum adica sa subventioneze statul emisiuni la posturi private in conditiile in care exista TVR? Vrei emisiuni de cea mai buna calitate? Pai fa-ti perfomanta la televiziunea ta de stat al carui scop este tocmai asta: "de a oferi publicului romanesc programe informative si educative de cat mai buna calitate".

    Asa procedezi daca asta vrei sa faci. Vezi UK cu BBC. Se fac acolo programe de asa buna calitate ca le cumpara televiziuni din lumea intreaga.
  • 0 (0 voturi)    
   rectificare (Vineri, 5 iunie 2015, 1:47)

   m.o [utilizator] i-a raspuns lui m.o

   Scuze, am vrut sa spun: "Deci incaseaza de la client 110 lei pentru fiecare 100 lei cheltuiti".
   Deci, la profit de 10 lei, 5.5 se vor duce "pentru stimularea performantei in mediul jurnalistic"!
 • 0 (0 voturi)    
  IPTV (Vineri, 5 iunie 2015, 10:05)

  strutul [utilizator]

  Recomand tuturor furnizorilor de servicii TV sa treaca la IPTV, sa-i lase pe astia fara paine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by