Orange a furnizat cea mai mare viteza medie reala de download la internetul mobil in trimestrul trei din acest an, dar Vodafone, principalul sau rival a oferit viteze mai bune de upload in aceeasi perioada de timp, potrivit datelor comunicate marti de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Astfel, in perioada mentionata, vitezele medii reale de download, respectiv upload, furnizate de Orange au fost de 37,8 Mbps si respectiv 12,96 Mbps, in timp ce Vodafone a furnizat o viteza medie reala de download de 29,64 Mbps si o viteza medie reala de upload de 14,62 Mbps.

Topul vitezelor de internetFoto: ANCOM

Statistici ANCOM privind vitezele medii reale la internetul fix

  • 1. UPC - 114,2 Mbps (download)/15,9 Mbps (upload)
  • 2. RCS&RDS - 111,64 Mbps (download)/92,55 Mbps (upload)
  • 3. Nextgen Communications (firma de cablu a Telekom) - 90 Mbps (download)/ 114,82 Mbps (upload)
  • 4. Telekom Romania (fostul Romtelecom) - 54 Mbps (download)/41,17 Mbps (upload)
  • 5. Digital Cable Systems - 42,58 Mbps (download)/50,99 Mbps (upload)

Statistici ANCOM privind vitezele medii reale la internetul mobil:

  • 1. Orange - 37,8 Mbps (download)/12,96 Mbps (upload)
  • 2. Vodafone - 29,64 Mbps (download)/14,62 Mbps (upload)
  • 3. Telekom Romania Mobile (fostul Cosmote) - 19,79 Mbps (download)/ 9,86 Mbps (upload)
  • 4. RCS&RDS - 11,29 Mbps (download)/2,33 Mbps (upload).

Cum au fost generate aceste statistici si ce inseamna viteze medii reale de download si upload la internet

Statisticile pentru internet fix si mobil au fost generate de Netograf.ro, aplicatie oficiala gestionata de ANCOM, pe baza unui numar de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori in trimestrul III al anului 2016, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor oficiale. Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Vitezele medii reale de download, respectiv upload, reprezinta valorile medii ale vitezelor masurate prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, adica vitezele care sunt experimentate de utilizatori in conditii reale de accesare a serviciului de internet, intre terminalele utilizatorilor si serverul de test al ANCOM situat intr-un nod interexchange national. In acest caz, este vorba despre media aritmetica a valorilor vitezelor aferente tuturor masuratorilor valide pentru un anumit furnizor si/sau serviciu, pe durata trimestrului III 2016.

Ce este Netograf.ro

Netograf.ro este aplicatia de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet, dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizatori, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si gratuit.