Romanii din Diaspora vor putea, incepand de luni, 5 decembrie, sa-si genereze singuri online datele de acces (utilizator si parola) in Ghiseul.ro, putand astfel sa-si plateasca prin internet, din strainatate, amenzile primite in tara, precum si taxele si impozitele locale, a declarat vineri pentru HotNews.ro George Anghel, directorul executiv al APERO (Asociatia de Plati Electronice din Romania). Ulterior obtinerii datelor de acces, acestia isi vor putea plati amenzile, taxele si impozitele cu orice card emis in tara sau in strainatate, a mai spus acesta.

Facilitate pentru romanii din DiasporaFoto: Hotnews
  • NOTA: Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 267 de primarii inrolate in sistem. Platile pot fi facute momentan numai de contribuabili persoane fizice, indiferent ca au un card emis in tara sau in afara tarii, iar comisionul este suportat integral de catre primarii.
  • Ghiseul.ro este un proiect al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.) in parteneriat cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.).
  • HotNews.ro a testat solutia informatica si va prezentam in articol pas cu pas cum se vor putea obtine datele de acces

George Anghel, director executiv APERO

George Anghel, director executiv APERO

Foto: Arhiva personala

HotNews.ro a scris in premiera in primavara acestui an despre posibilitatea pentru contribuabilii persoane fizice din Romania de a obtine online datele de acces in Ghiseul.ro pentru a-si plati prin internet amenzile, taxele si impozitele locale.

Noutatea este ca, incepand de saptamana viitoare, acest serviciu va fi disponibil si romanilor din Diaspora, care au de achitat in tara taxe si impozite locale sau amenzi auto. Procesatorul pentru emiterea de date de acces catre romanii din diaspora este Netopia Mobil Pay.

HotNews.ro a testat impreuna cu George Anghel, directorul executiv al APERO, solutia informatica si va prezentam in cele ce urmeaza pas cu pas cum se vor putea obtine datele de acces de catre romanii din Diaspora.

  • Pasul 1: Deschide Ghiseul.ro si apasa 'Vreau cont'

Click pentru a deschide

  • Pasul 2: Se va deschide fereastra 'Solicitare date de acces' in care primul pas este cel de verificare al CNPului. Prin urmare trebuie sa introduci CNP-ul si apoi sa apesi pe butonul 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide

  • Pasul 3: Se va deschide o fereastra in care trebuie sa introduci alte date precum: Nume si prenume; adresa de email; confirmare a adresei de email; telefonul mobil. Trebuie bifata casuta cu 'Card emis de o banca din strainatate' si introdus codul CAPTCHA, bifata si casuta cu acordul asupra procesarii datelor si apoi trebuie sa apesi 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide

  • Pasul 4: Validare card

Click pentru a deschide

Aici va aparea urmatorul mesaj: "Aceasta solicitare este gratuita. Suma de 1 leu va fi returnata ulterior in contul dumneavoastra. In cazul in care cardul este in valuta si tranzactia se realizeaza prin conversie EURO/DOLAR la LEU atunci suma returnata poate diferi in functie de cursul valutar din ziua respectiva."

De ce apare acest mesaj? Am spus mai sus ca procesatorul pentru emiterea de date de acces catre romanii din Diaspora este Netopia Mobil Pay. Tranzactia este necesara pentru obtinerea unui cod secret de activare, din 6 cifre, fara de care nu poti obtine datele de acces in Ghiseul.ro. Este o masura in plus de securitate.

Trebuie sa apesi butonul 'Pasul urmator'.

  • Pasul 5: Efectuezi tranzactia de 1 leu:

Click pentru a deschide

Va trebui sa introduci: Numarul de cardului, numele detinatorului de card, data de valabilitate a cardului, codul de siguranta de pe spatele cardului si apesi butonul: 'Platesc in siguranta'.

  • Pasul 6: Imediat iti va aparea mesajul:

"Pe adresa dumneavoastra de email a fost trimis un link de confirmare. Accesati link-ul si introduceti codul de activare mentionat in detaliile tranzactiei realizate in pasul anterior. Detaliile trazactiei ce includ codul de activare le puteti vizualiza fie online in Internet Banking, fie pe extrasul de cont in format hartie".

Click pentru a deschide

Codul acesta de 6 cifre il poti obtine intrand online pe contul de internet banking si vizualizand ultimele tranzactii sau cerand un extras de cont in format hartie de la banca emitenta a cardului.

  • Pasul 7: Deschizi mesajul email de confirmare a tranzactiei si dai click pe linkul catre o pagina in care trebuie sa introduci codul secret de activare (codul de 6 cifre).

Click pentru a deschide

  • Pasul 8: Introdu codul de activare din cele 6 cifre

Click pentru a deschide

  • Pasul 9: Esti informat ca ai primit pe email userul si parola pentru a intra in Ghiseul.ro

Click pentru a deschide

  • Pasul 10: Intra pe email si vezi ce user si parola ai primit.

Click pentru a deschide

In email esti informat si ca 'la prima autentificare reusita folosind aceste date de acces, sistemul va solicita schimbarea parolei cu una stiuta doar de dumneavoastra'.