Ministrul Sanatatii, Florian-Dorel Bodog, a emis in 16 martie ordinul privind aprobarea implementarii Registrului electronic national de screening auditiv din spitale (RENSA), o platforma informatica dezvoltata de bursierii GovItHub, care au refuzat sa mai colaboreze cu Guvernul Grindeanu dupa adoptarea Ordonantei de Urgenta 13/2017 care dezincrimina partial a abuzul in serviciu. RENSA reprezinta o baza de date electronica prin care se realizeaza prelucrarea datelor referitoare la rezultatele screeningului auditiv la copiii nascuti in Romania si va fi administrata de catre Institutul National de Sanatate Publica.

Aplicatia RENSAFoto: Captura de ecran ItHub.Gov.ro

Ordin publicat in Monitorul Oficial

Ordin publicat in Monitorul Oficial

Foto: Captura Monitorul Oficial

"Art. 1. - (1) in scopul cresterii ratei de reabilitare a nou-nascutilor diagnosticati cu pierdere de auz si al elaborarii politicilor de sanatate publica, conform Strategiei nationale de sanatate 2014-2020, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.028/2014, se aproba implementarea Registrului electronic national pentru screening auditiv in spitale, denumit in continuare RENSA.

(2) RENSA reprezinta o baza de date electronica prin care se realizeaza prelucrarea datelor referitoare la rezultatele screeningului auditiv la copiii nascuti in Romania.

(3) Administrarea RENSA se realizeaza de catre Institutul National de Sanatate Publica in vederea atingerii scopului prezentului ordin.", se arata in Ordinul Ministrului Sanatatii, care a fost publicat miercuri, 22 martie, in Monitorul Oficial (vezi imaginea atasata).

Ministerul Sanatatii anunta in luna decembrie a anului trecut ca ''in Romania, la fiecare 1.000 de nasteri viabile, 3 dintre nou-nascuti prezinta deficiente de auz greu de sesizat in lipsa unui control de specialitate. Surditatea - sau hipoacuzia profunda - este afectiunea nativa cu cea mai mare incidenta de la noi din tara, ce ajunge depistata de cele mai multe ori abia in jurul varstei de 2 ani, cand sansele de recuperare a capacitatii de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse.

Pentru a asigura sansa la o viata normala pentru copiii care se nasc cu hipoacuzie, Ministerul Sanatatii anunta inceperea Programului National de Testare Auditiva a Nou-Nascutilor, prin care toti bebelusii nascuti in spitalele si maternitatile de stat din Romania vor beneficia inca din prima luna de viata de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatura medicala moderna".

Ce face platforma informatica RENSA

Ministerul sublinia la acel moment ca "o componenta esentiala programului de AudioScreening neoNatal consta intr-o aplicatie informatica unica, realizata in colaborare cu echipa GovITHub, in care toate datele din aparatele de screening vor fi agregate si centralizate in vederea raportarii ulterioare. Astfel, toate rezultatele testelor auditive neo-natale din Romania vor putea fi vizualizate intr-o serie de rapoarte disponibile Ministerului Sanatatii din interfata de administrare a platformei informatice. Dupa colectarea de suficiente date, platforma va permite automat agregarea si filtrarea rezultatelor acestor teste, lucru ce va permite evidentierea copiilor ce nu au ajuns sa fie testati la timp conform protocolului. In perioada urmatoare, se va implementa si o functionalitate prin care parintii vor primi notificari prin SMS pentru a se prezenta controalelor aferente protocolului de screening".

Mai multe detalii despre functionalitatile aplicatiei RENSA dezvoltata de GovITHub in regim open source pentru Ministerul Sanatatii puteti citi aici: http://ithub.gov.ro/2016/12/06/rensa-registrul-electronic-national-de-screening-auditiv/