Cosmote Romania va reduce cu pana la 50%, incepand cu 1 august, tarifele de roaming pentru transferurile de date (prin tehnologia GPRS), in 15 din cele 30 de retele partenere din Europa, a anuntat, miercuri, operatorul de telefonie mobila. Astfel, pentru traficul de date realizat in unele retele partenere din tari precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Spania, tariful se va reduce la 4 euro/Mb (fara TVA), cu pana la 50% mai putin decat in prezent.

Incluzand si TVA, tarifele in cele 15 retele partenere in care se vor efectua reduceri vor fi de 4,76 euro/Mb, fata de 9,52 euro/Mb (cu TVA inclus) in prezent.

Operatorul a mai anuntat ca intentioneaza sa extinda reducerea tarifelelor de roaming pentru GPRS si in cazul altor destinatii din lume, aflate in topul preferintelor utilizatorilor din Romania.

Potrivit datelor Cosmote, in ultimul an, operatorul si-a majorat de patru ori acoperirea GPRS la nivel international. De asemenea, traficul GPRS in roaming a crescut cu 50% in 2008, comparativ cu ultimile sase luni ale anului trecut.

In prezent, Cosmote ofera servicii GPRS in 30 de tari, prin intermediul a 48 de retele partenere. Acordurile incheiate acopera atat state din Europa, cat si SUA sau destinatii exotice precum Brazila, Japonia, Mexic si Iordania.

Lista completa a operatorilor pentru care se aplica acest tarif este disponibila aici.

Cosmote este in prezent al treilea operator de telefonie mobila in functie de numarul de utilizatori (n.r. carduri SIM active) din Romania, dupa Orange si Vodafone, cu 4,2 milioane utilizatori, la sfarsitul primului trimestru din 2008.

In primele trei luni ale acestui an, Cosmote Romania a inregistrat pierderi operationale inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 7,7 milioane euro, in scadere cu 26,9% fata de pierderile de 10,5 milioane euro inregistrate in perioada similara din 2007. Operatorul tinteste un EBITDA pozitiv pentru acest an si profit in 2009.