Trei companii aeriene europene, respectiv Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) si BMI (Regatul Unit), ofera in cadrul celor 27 de aeronave proprii posibilitatea utilizarii telefonului mobil, iar oficialii europeni se asteapta la dublarea acestui numar pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui comunicat de presa al executivului european. Cei trei mari operatori de telefonie mobila din Romania permit utilizarea telefonului mobil in anumite curse aeriene.

In aprilie 2008, Comisia a introdus norme vizand armonizarea conditiilor pentru serviciile de telefonie mobila disponibile la bordul aeronavelor de pe intreg teritoriul UE. Un an mai tarziu, doi furnizori de servicii de comunicatii prin telefonie mobila la bordul aeronavelor, OnAir (Geneva) si AeroMobile (Londra), au pus bazele acestei afaceri in Europa, asociindu-se cu diverse companii aeriene.

In prezent, trei companii aeriene europene - Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) si BMI (Regatul Unit) - pun bazele acestui serviciu in cadrul flotelor proprii, 27 de aeronave fiind deja echipate si asteptandu-se ca numarul acestora sa se dubleze pana la sfarsitul lui 2009.

In Romania, Orange, Vodafone si Cosmote ofera servicii de telefonie mobila in avion

In Romania, principalii trei mari operatori de telefonie mobila, Orange, Vodafone si Cosmote ofera servicii de telefonie mobila la bordul aeronavelor.

Orange Romania a semnat parteneriate cu operatorul OnAir pentru furnizarea serviciilor de comunicatii mobile in roaming la bordul aeronavelor TAP si BMI. Pe cursele TAP, care zboara pe diverse rute din Europa, Orange permite servicii de voce, sms-uri si transfer de date, in timp ce cu o cursa BMI Marea Britanie, unde serviciile OnAir sunt disponibile in acest moment, pe ruta Londra-Moscova, abonatii pot transmite si primi sms-uri si realiza transfer de date, fara a folosi si serviciile de voce. Pentru apelurile efectuate in timpul zborului, indiferent de destinatie, abonatii platesc 2,22 euro/minut (fara TVA), pentru apelurile primite - 1,60 euro/minut, pentru transmiterea unui mesaj scris 0,38 euro (fara TVA), iar pentru traficul de date 11 euro/MB (fara TVA).

Vodafone permite serviciul de roaming aerian la bordul unui numar de 22 de aeronave ale companiei Emirates Airline, precum si al unei aeronave apartinand Malaysian Airlines, care dispun de echipamentul de comunicatii necesar. Cele 23 de aeronave acopera Australia si destinatii europene si asiatice, incluzand China si Japonia. pentru aceste servicii, Vodafone a incheiat un parteneriat cu operatorul Telenor Mobile Aviation (TMA).

Folosirea telefonului mobil in avion de catre clientii Vodafone presupune un tarif de 2,65 euro/minut pentru un apel efectuat in timpul zborului, la care se adauga o taxa de conectare pentru fiecare apel, de 0,63 euro. Pentru apelurile primite, in cazul abonatilor tariful este de 2,2 euro/minut, iar in cazul utilizatorilor cartelei Vodafone si Vodafone 2 in1 tariful perceput este de de 0,89 euro credit/minut. SMS-urile expediate sunt taxate cu 0,75 euro/SMS pentru abonati si cu 0,45 euro/SMS pentru clientii prepaid. Primirea unui mesaj text este gratuita. Tarifele mentionate nu includ TVA. Vodafone nu ofera inca servicii de tranfer de date, la bordul avioanelor.

Cosmote Romania permite folosirea telefonului mobil la bordul curselor liniei aeriene portugheze TAP, in urma semnarii unui contract cu operatorul OnAir. Tarifele folosirii seriviciilor de telefonie mobila Cosmote Romania la bordul aeronavelor sunt de 2,97 euro/minut pentru apelurile catre tarile UE si de 5,35 euro/minut pentru apelurile primite. Costul mesajelor scrise trimise este de 0,77 euro. Tarifele includ TVA.