Un consortiu de 4-5 firme a depus singura oferta in cadrul primei licitatii lansate pentru realizarea portalului eRomania, platforma IT ce promite sa ofere electronic 17 servicii publice pana la sfarsitul acestui an, a declarat pentru HotNews.ro Andrei Savulescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor. Fara a reusi sa-si aduca aminte exact numele firmelor, oficialul a mai spus ca "nu sunt nume precum Siveco, IBM sau Oracle". De asemenea, vinerea trecuta, a fost reluata si licitatia de circa 10 milioane euro pentru un portal cu informatii despre toate localitatile din Romania, serviciu ce va fi integrat tot in eRomania.

"Pentru licitatia eRomania1 a fost depusa o singura oferta. Este vorba despre un consortiu format din 4 sau 5 firme", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Savulescu, director pentru Politici si Programe in domeniul Societatii Informationale in cadrul Ministerului Comunicatiilor.

Fara a reusi sa-si aduca aminte exact numele firmelor, Savulescu a explicat ca este absolut sigur nu este vorba de nume mari precum Siveco, IBM sau Oracle.

"De obicei, la astfel de licitatii nu sunt decat unul sau maxim doi ofertanti si doar 4-5 firme adunate pot indeplini conditiile impuse in caietul de sarcini. Siveco nu este 100% sigur si nici ale nume mari precum IBM sau Oracle, pentru ca mi-as fi adus aminte", a spus Savulescu.

Un castigator al licitatiei, in maxim doua saptamani

eRomania1 este prima licitatie dintr-o serie de proceduri similare, care vizeaza dezvoltarea de servicii publice care sa fie accesibile electronic de catre cetateni si care sa fie integrate intr-un singur portal, eRomania. Deschiderea ofertelor depuse a avut loc pe 1 octombrie.

Contractul eRomania1 presupune incheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic, pe o durata de 45 de luni, in valoare estimata de 42,01 milioane lei (fara TVA). Potrivit informatiilor din caietul de sarcini, arhitectura generala a sistemului consta in 14 subsisteme de tip Portal. e-Romania va fi un portal cu rol de integrare (va fi punctul de intrare) pentru celelalte 13 subsisteme respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ».

Fiecare subsistem ar trebui sa functioneze autonom si sa furnizeze catre populatie si firme servicii publice electronice.

Savulescu sustine ca in perioada urmatoare se va analiza oferta tehnica si financiara depusa de consortiul in cauza, operatiune care poate dura maxim doua saptamani.

"Daca se indeplinesc conditiile avem un castigator, daca nu, se reia licitatia. Un rezultat al analizei ar putea veni in maxim doua saptamani", a mai explicat Savulescu.

S-a reluat licitatia de 10 milioane euro pentru un portal despre toate localitatile din Romania

De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a relansat si licitatia pentru crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania, a carei valoare estimata este de circa 10 milioane euro, potrivit unui anunt publicat vineri pe SEAP. Savulescu sustine ca atat serviciile din eRomania2 precum si altele, care se vor asigura in urma altor licitatii, vor fi integrate in portalul eRomania. Procedura de licitatie deschisa pentru eRomania2 a fost initial lansata sambata trecuta si a fost blocata a doua zi, pe motiv oficial ca: "Documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut fara de care procedura de atribuire ar fi afectata".

Lansat ca si concept in iunie 2009, portalul e-Romania este structurat pe doua segmente: unul informational (date generale despre istorie, geografie, religie etc) si altul operational (servicii online, in timp real, pentru cetateni si companii, plata impozitelor si taxelor, obtinerea documentelor de stare civila, a cazierului judiciar si a unor autorizatii). Autoritatile au promis ca 20 de servicii electronice de baza recomandate de UE vor fi operationale pana la sfarsitul lui 2009. Proiectul urmeaza a se desfasura pe parcursul a 10 ani, urmand a fi dezvoltat permanent.