Producatorul taiwanez de telefoane mobile HTC a depus o plangere in instanta impotriva Apple pentru incalcarea a cinci dintre brevetele sale, cerand interzicerea vanzarii marcilor iPhone, iPad si iPod pe piata americana, anunta BBC News. Anuntul vine dupa ce Apple a actionat in judecata HTC, in martie, acuzand-o ca ii incalca 20 de brevete pentru tehnologii folosite in interfata si partea hardware a terminalului iPhone.

Si cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, Nokia, este implicat in astfel de procese cu Apple. Analistii afirma insa ca asemenea dispute legate de brevete sunt frecvente si rareori conduc la interzicerea unor produse.

In acest caz, adus in fata Comisiei pentru comert international a SUA, HTC sustine ca Apple a incalcat cinci dintre brevetele sale.

Firma taiwaneza cere interzicerea importurilor de produse Apple.

"Am facut acest pas impotriva Apple pentru a ne proteja proprietatea intelectuala, partenerii industriali si, cel mai important, clientii care folosesc telefoane HTC", a afirmat Jason Mackenzie, vicepresedinte HTC pentru America de Nord.

In martie, cand Apple a actionat in judecata HTC, Steve Jobs a afirmat: "Putem sa stam si sa ne uitam cum concurentii nostri ne fura inovatiile sau putem sa facem ceva. Am decis sa facem ceva in aceasta privinta".

Dinte pentru dinte

Analistii nu sunt surprinsi de aceste dispute legate de Apple.

"Este un raspuns dintre pentru dinte, deoarece Apple a actionat primul in judecata HTC si acesta este raspunsul taiwanezilor. Nu este neobisnuita aparitia unor astfel de cazuri de incalcare de brevete tehnologice pe masura ce noi produse apar pe piata. In mod normal astfel de aspecte sunt rezolvate prin acorduri de tip cross-licensing, fiind foarte putin probabil sa se ajunga la interzicerea unor produse", a mai explicat Van Baker.

La inceputul lunii martie, Apple a acuzat HTC ca ii incalca 20 de brevete pentru tehnologii folosite in interfata si partea hardware a terminalului iPhone. Apple a depus plangeri concomitent atat la o instanta din Delaware, Statele Unite ale Americii, cat si la Comisia americana de Comert International.