¬Tariful platit de alti furnizori de comunicatii pentru accesul total la infrastructura Romtelecom, operatorul cu cea mai mare infrastructura fixa la nivel national, prin care acestia pot oferi internet broadband fix, va scadea cu 28% pana la 6,02 euro/luna de la 1 noiembrie, potrivit unei decizii a autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), care a intrat in vigoare.

Decizia autoritatii a intrat in vigoare pe 16 septembrie, odata cu publicarea acesteia in Monitorul Oficial si vizeaza reducerea tarifelor de acces la "bucla locala", denumirea tehnica data circuitului fizic care face legatura intre utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa, segment pe care Romtelecom este furnizor dominant cu o cota de piata de 69%.

Astfel, incepand cu 1 noiembrie 2010, tariful pentru accesul total la bucla locala nu va putea depasi 6,02 euro/luna pentru fiecare bucla sau subbucla locala, fata de 8,37 euro/luna in prezent, nivel care este, potrivit ANCOM, unul dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene, plasandu-se sub media europeana de 8,55 euro (la nivelul lui 2009).

Tariful pentru acces partajat la bucla locala va fi de 3,17 euro/luna fata de 4,2 euro/luna incepand tot cu data de 1 noiembrie 2010 si va continua sa scada la 2,14 euro/luna incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si la 1,11 euro/luna de la 1 iulie 2011.

  • Masura ar putea incuraja lansarea de servicii de internet broadband fix la tarife avantajoase

Acest set de masuri a fost agreat la nivelul industriei locale in luna iunie a acestui an, autoritatile estimand ca va aduce benficii la nivelul tarifelor serviciilor de internet fix in banda larga.

"Tariful pentru acces total la bucla locala agreat astazi este unul dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene, acesta situandu-se pe locul trei dupa cele din Polonia si Estonia si sub media europeana de 8,55 euro. Ne asteptam ca operatorii sa se foloseasca de aceasta reglementare pentru a lansa servicii de internet de banda larga la tarife avantajoase pentru utilizatori", declara atunci Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Masurile au intrat efectiv in vigoare dupa ce Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare au transmis ANCOM aviz favorabil.