La aproape o luna de la emiterea deciziei privind sanctionarea Postei Romane cu amenda de peste 24 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta, aceasta hotarare nu a fost transmisa catre Mailers Serv si nici nu a fost postata pe site-ul autoritatii, avertizeaza Mihai Petroff, directorul executiv al acestei firme, care considera ca este o alta tergiversare in aplicarea legii. Contactat de HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a precizat ca decizia va fi transmisa Postei si afisata pe site in cateva zile, dar ca autoritatea nu e obligata sa transmita decizia si catre reclamant. Seful Mailers spune ca legea il contrazice pe Chiritoiu si ca daca nu se va respecta legea vor da din nou in judecata Consiliul Concurentei.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES
  • "Inca nu ne-a fost comunicata decizia emisa si nici nu a fost publicata pe site, deci imi inchipui ca nu a fost comunicata nici celor din Posta. Luni se implineste o luna de la data emiterii deciziei Consiliului Concurentei. In prezent suntem in acelasi regim de tergiversare a aplicarii cadrului legal", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Mihai Petroff, directorul executiv al Mailers Serv, una din firmele care au depus plangeri in investigatia in care Posta Romana a fost sanctionata pentru abuz de pozitie dominanta.

Oficialii Postei Romane au confirmat faptul ca pana in prezent nu au primit decizia Consiliului Concurentei.

Presedintele Consiliului Concurentei: Nu suntem obligati sa trimitem decizia catre Mailers

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii a precizat ca intelege preocuparea Mailers, dar ca potrivit legii Consiliul Concurentei este obligat sa transmita decizia catre firma sanctionata, in cazul acesta Posta, nu si catre reclamanti.

  • "Audierile au fost la inceput de decembrie, pronuntarea deciziei a fost la mijlocul lunii si acum suntem in faza in care finalizam decizia care este echivalentul unei motivari. Va ajunge in cateva zile la Posta. (...) Ei (n.r. Mailers Serv) nici nu au de ce sa primeasca aceasta decizie. Este o decizie de sanctionare a Postei, care va fi transmisa Postei, nu lor. Ei au primit raportul pe baza careia s-a dat decizia. Au fost invitati la audieri, desi legea nu ne obliga, deci au avut ocazia de a citi raportul, de a trimite comentarii si a-si expune punctul de vedere si la audieri. Am tinut cont de lucrurile transmise de ei. Acum s-a luat o hotarare, suntem in faza de redactare, Posta va primi aceasta decizie, inteleg ca vor ataca in instanta si acesta este dreptul lor", a declarat Bogdan Chiritoiu.

Mihai Petroff, seful Mailers: Potrivit legii ar trebui sa ni se comunice aceasta decizie

De cealalta parte, Mihai Petroff, directorul Mailers sustine ca firma a facut o solicitare catre CC de a primi aceasta decizie si ca potrivit legii autoritatea este obligata sa furnizeze hotararea.

  • "In textul de lege (la art. 47 din legea 21/1996) se mentioneaza ca decizia luata de Consiliul Concurentei va fi comunicata partilor. Nu se poate restrange notiunea de parti la parata, este evident ca include si reclamantii. Daca vor pune pe site decizia este ca si cum ne-ar trimite. Daca nu vom primi decizia si nici nu o vor pune pe site ii vom actiona in instanta", a mai spus Mihai Petroff.

Procesul dintre Consiliul Concurentei si Posta Romana ar putea dura 2-3 ani

In discutia cu HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei a mai spus ca intelege demersul celor de la Mailers si ca procesul de contestare in instanta a unei decizii a Consiliului poate dura pana la trei ani.

  • "Preocuparea lor este legitima. Ei au facut plangerea, si-au dorit sa se termine mai repede, instanta le-a dat dreptate si eu sunt de acord ca investigatia a durat prea mult. Procesul va dura ani de zile, daca se ajunge pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De la momentul emiterii deciziei Consiliului Concurentei, firma sanctionata are 30 de zile sa atace in instanta hotararea si pana cand se emite o hotarare definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie dureaza de regula cam 2-3 ani", a precizat Chiritoiu.

Fostul presedinte al Consiliului Concurentei in perioada 2007-2009 a reprezentat pozitia Postei Romane la audieri

Pe 16 decembrie, Consiliul Concurentei a anuntat oficial faptul ca a amendat Posta Romana cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentand 7,2% din cifra de afaceri realizata pe 2009, pentru abuz de pozitie dominanta. Posta a fost gasita vinovata de aplicarea unor reduceri tarifare discriminatorii pentru furnizarea serviciilor sale.

De notat ca investigatia a fost deschisa in 2005, iar aparatorul intereselor companiei nationale a fost chiar Gheorghe Oprescu, fostul presedinte al CC in perioada 2007-2009.