Comisia Europeana a anuntat in aceasta saptamana ca a demarat o ancheta pentru a verifica daca furnizorii de internet mobil si fix din UE blocheaza sau restrictioneaza traficul de date in mod preferential. Un sondaj din 2010 a descoperit ca operatori mobili din mai multe tari printre care si Romania, blocau sau taxau suplimentar serviciile de telefonie prin internet (VoIP). Cine sunt acestia? Vodafone si Orange aveau astfel de practici anul trecut, conform unui sondaj al autoritatii de reglementare (ANCOM) in randul celor mai mari sapte furnizori de internet din tara. Legislatia nationala nu contine insa interdicitii in aceasta directie, mai subliniaza autoritatea, fapt pentru care in ciuda reclamatiilor nu a putut cere eliminarea restrictiilor.

Neelie Kroes, vicepresedinte CEFoto: AGERPRES
  • "In luna mai a anului 2010, ANCOM a trimis un chestionar unui numar de 7 furnizori de servicii de acces la internet prin care a solicitat informatii referitoare la restrictionarea traficului IP (in special traficul VoIP) in cazul furnizarii serviciului de acces la internet", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele acestei autoritati.

Solicitarea a fost facuta catre: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil (Zapp), UPC si Vodafone.

Vodafone restrictiona accesul la aplicatiile VoIP pe prepaid. Orange mentiona in contracte ca poate restrictiona traficul IP la abonamentele cu iPhone 3G

Din raspunsurile primite a reiesit ca doar Vodafone si Orange aveau asemenea practici.

  • "Vodafone Romania a mentionat ca restrictioneaza accesul la aplicatii tip VoIP in cadrul pachetului prepaid Cartela Internet Vodafone. In plus, in Termenii si Conditiile Generale de utilizare a serviciilor Vodafone Romania era mentionat faptul ca utilizarea acestui tip de aplicatii poate fi interzisa. Insa, conform ofertei comerciale a acestui furnizor, aplicatiile tip VoIP puteau fi utilizate in cazul contractarii serviciilor de acces la internet pe baza de abonament si activarii optiunii Internet pe mobil Premium", sustine presedintele ANCOM.

Dorin Odiatiu, director marketing Orange

Dorin Odiatiu, director marketing Orange

Foto: AGERPRES

De cealalta parte, Orange mentiona in contracte ca poate restrictiona traficul in cazul abonamentelor cu telefoane iPhone 3G, clauza care nu a fost pusa niciodata in practica, conform operatorului.

  • "In ceea ce priveste Orange Romania, conform prevederilor contractuale, aceasta putea restrictiona traficul IP in anumite situatii, si anume in cazul abonamentelor ce vizeaza furnizarea simultana a unor terminale IPhone 3G, insa, in raspunsul sau, operatorul a mentionat ca in practica nu s-a prevalat niciodata de aceasta clauza", a spus Catalin Marinescu.

Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania a precizat pentru HotNews.ro ca "prevederea a fost introdusa in eventualitatea rezolvarii unor cazuri de urgenta - de exemplu, degradarea parametrilor de calitate din cauza congestionarii retelei, - insa aceasta nu a fost aplicata niciodata".

Oficialii Vodafone nu au oferit o explicatie pe aceasta tema pana la publicarea acestui material.

Legislatia nationala nu interzice blocarea sau restrictionarea traficului de date. Noua lege va aduce mai multa transparenta

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM

Foto: ANCOM

Reclamatiile primite de autoritatea de reglementare, mai sustine Marinescu, semnalau restrictionarea traficului VoIP in anumite retele mobile. In lege insa nu sunt reglementate astfel de situatii.

  • "Avand in vedere faptul ca in Romania cadrul legislativ in vigoare nu reglementeaza, deci nici nu interzice aceste practici (blocarea anumitor aplicatii sau modelarea traficului), iar, in ceea ce priveste serviciile de acces la internet, obligatiile de informare cu privire la conditiile de conectare si utilizare a serviciilor impuse prin Decizia presedintelui ANC nr. 77/2009 au deocamdata doar valoare de recomandare, reclamatiile nu au putut fi solutionate de ANCOM in sensul obligarii furnizorilor sa elimine restrictiile", a explicat acesta.

Oficialul isi exprima increderea ca in acest an vor exista schimbari la nivel legislativ incepand cu intrarea in vigoare a viitoarei legi privind comunicatiile electronice, ce transpune noile Directive europene din domeniul comunicatiilor electronice. Intrarea in vigoare este prevazuta pentru data de 25 mai 2011.

  • "Noua lege in domeniu impune o obligatie de transparenta in sarcina tuturor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, ceea ce presupune ca si furnizorii de servicii de acces la internet, indiferent de tehnologia folosita, vor fi obligati sa publice informatii privind conditiile de acces la serviciile oferite si utilizarea acestora. De asemenea, furnizorii vor fi obligati sa introduca in contractele incheiate cu utilizatorii finali atat informatii privind orice conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii, cat si informatii privind procedurile de masurare si gestionare a traficului (..)", a mai declarat presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii.

Juristul Bogdan Manolea: Doar transparenta nu este de ajuns. Traficul de internet trebuie sa fie tratat in mod egal

Initiativa pentru neutralitatea internetului in Romania

Initiativa pentru neutralitatea internetului in Romania

Foto: Hotnews

O legislatie prin care furnizorii de internet sa fie obligati sa informeze asupra conditiilor care limitaeaza accesul la internet nu este de ajuns, este de parere Bogdan Manolea, jurist si director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI).

"Noua lege care este acum in Parlament va obliga operatorii de comunicatii electronice doar la o mai mare transparenta si informare a consumatorilor. Legea din Romania copiaza numai textul din directiva UE, care stabileste conditiile minimale in aceasta privinta, in timp ce alte tari din UE precum Franta au decis sa faca mai mult. Din punctul nostru de vedere nu este de ajuns deoarece traficul de internet trebuie sa fie tratat in mod egal indiferent ca este vorba de VoIP, continut video sau orice altceva", a precizat Bogdan Manolea.

De altfel, APTI a si formulat luna trecuta o initiativa pentru modificarea legii comunicatiilor electronice in scopul neutralitatii internetului. Juristul a scris recent mai multe despre anuntul facut marti de Comisia Europeana si neutralitatea internetului pe blogul personal.

Revenind la ancheta solicitata de Comisia Europeana, rezultatele acesteia vor fi facute publice la sfarsitul acestui an si va semnala cazurile de blocare a traficului de catre furnizorii de internet in UE. Comisarul european Neelie Kroes a precizat marti ca daca nu va fi multumita de ceea ce descopera nu va ezita sa propuna "masuri mai stricte, eventual sub forma unor orientari sau chiar a unor masuri legislative cu caracter general, astfel incat consumatorii sa poata beneficia asa cum se cuvine de avantajele concurentei si de optiuni variate".