Statele Unite si Uniunea Europeana analizeaza modalitatile in care componente anti-coruptie ar putea fi incluse in Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, a afirmat, in cadrul unui eveniment organizat de European Policy Center la Bruxelles, ca, in cadrul luptei impotriva coruptiei pedepsirea vinovatilor este "jumatate din batalie, cealalta fiind prevenirea coruptiei".

"(...) incercam sa descurajam coruptia prin introducerea dispozitiilor pertinente in acordurile noastre de liber schimb. Negociatorii nostri exploreaza azi modalitatile de a include componente anti-coruptie in Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP)", a subliniat oficialul american.

Aceasta a aratat ca "preventia ar putea presupune ca angajatii din domeniul public sa fie platiti in concordanta cu munca lor, dar una dintre cerintele principale este cresterea transparentei".

In opinia sa, efectele negative ale coruptiei tin de trei arii - slabeste democratia, vitalitatea economica si securitatea.

"Astfel, in momentul in care politicienii fura bani publici scolile raman fara carti, pacientii fara medicamente iar comerciantii fara poduri si drumuri. Aceste lucruri dastrama tesutul contractului social, alieneaza oamenii si submineaza incercarile guvernelor de a afirma legitimitatea si de a stabili democratia. Coruptia este adezivul care tine unite regimurile autoritare, oferind conducatorilor posibilitatea de a imparti prada".