Statele Unite sunt, din punct de vedere economic, un partener de trei ori mai putin strategic pentru Romania decat pentru o tara medie din Uniunea Europeana, apreciaza Lucian Cernat, economist-sef la DG Politici Comerciale, Comisia Europeana. La dezbaterea organizata marti de Ambasada Marii Britanii pe tema TTIP, acesta a expus nevoile Romaniei din punct de vedere al exporturilor, aratand ca "un acord TTIP excelent negociat de Comisia Europeana va fi complet inutil pentru Romania, daca tara nu este pregatita pentru el".

Lucian CernatFoto: HotNews / DP

Cum evalueaza Lucian Cernat capacitatea si nevoile Romaniei din punct de vedere al exporturilor, pentru a profita cat mai mult de pe urma tratatului de liber schimb negociat de UE cu SUA:

  • SUA este un partener strategic, dar din pacate, cand ne uitam la cifre, pe partea economica, nu este deloc strategic. America este de trei ori mai putin strategica pt Romania decat pentru o tara medie din UE.
  • Avem 4-5 mari blocuri de produse cu potential de export in SUA: rulmenti, valve, otel. Nu prea avem exporturi agricole catre SUA, mai deloc.
  • Exporturile romanesti catre SUA se dubleaza in provinta serviciilor. De ce? Pentru ca avem un sector IT important, un sector de inginerie. Aceste sectoare exporta mult in SUA si cu o sofisticare tehnica de apreciat. Dintr-o data, capitolul serviciilor devine foarte important pentru Romania.
  • Aici, bariera circulatiei romanilor in SUA devine iarasi importanta, daca ne gandim la un inginer roman care trebuie sa plece in America. Guvernul roman trebuie sa aiba in vedere acest aspect.
  • Firmele exportatoare au capacitatea sa ofere salarii mai mari si sa isi califice angajatii mai bine, A fi exportator este benefic atat pentru firma, cat si pentru angajat.
  • Pentru o strategie nationala, trebie sa iti iei cizmele si sa o iei asa usor pe la fiecare exportator din tara. Sunt exportatori foarte buni si in mediul rural.
  • Peste 80% din firmele care exporta din Romania sunt firme straine. Marea Britanie este destul de slab plasata in Romania.
  • O mare problema in Romania este legata de logistica si de infrastructura de export. Ne trebuie si indrazneala.
  • Ar trebui sa mai avem inca 300 de IMM-uri care sa exporte. Acum avem 600 de IMM-uri care exporta.
  • Capacitatea de export este extrem de volatila. Avem un singur exportator pe un singur produs, ceea ce este extrem de deranjant: daca se intampla ceva cu firma aceea, pica exportul pe acel produs. Trebuie sa dezvoltam o pepiniera e exportatori.
  • Din Portul Constanta pleaca foarte putine containere. Nu avem infrastructura de transport. Exportatorii romani sunt nevoiti sa isi trimita containere pe TIR catre Cagliari pentru a le exporta mai departe in lume.

Ambasada Marii Britanii a organizat marti, o dezbatere in care oficiali si parlamentari romani, reprezentanti ai sindicatelor si mediului de afaceri, precum si ONG-uri de-o parte si de alta a baricadei TTIP s-au alaturat oficialilor britanici, americani si din cadrul Comisiei Europene in a raspunde intrebarilor voastre despre TTIP, cel mai mare acord comercial din istoria omenirii. Vezi integral discutiile