IMOBILIAR
29.084 de noi locuinte au fost construite in primele noua luni din 2011, in scadere cu 3.048 de locuinte fata de aceeasi perioada din 2010 29.084 de locuinte au fost construite si date in folosinta in primele noua luni din acest an, in scadere cu 3.048 de locuinte fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat vineri Institutul national de Statistica (INS). Analiza pe fonduri de finantare arata ca in aceasta perioada de referinta a scazut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 2.034 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri publice a scazut cu 1.014 locuinte. Doar in trimestrul trei din acest an au fost date in folosinta 11.278 de locuinte, in scadere cu 2.180 de locuinte fata de acelasi trimestru al anului trecut.
Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a avizat construirea pasajelor rutiere de la Piata Presei Libere si Charles de Gaulle. ONG-urile protesteaza Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) de pe langa Ministerul Culturii a decis, miercuri, clasarea bulevardelor Kiseleff si Aviatorilor ca monumente istorice. Totodata, CNMI a aprobat construirea celor doua pasaje subterane de la Piata Charles de Gaulle si Piata Presei Libere, care dupa parerea mai multor arhitecti si ONG-isti ar distruge specificul acestor artere. In timpul discutarii la comisie a celor doua proiecte, circa 15 reprezentanti ai societatii civile au protestat in fata Ministerului Culturii.
Numarul autorizatiilor de construire pentru cladirile rezidentiale, in scadere cu 6,3% in primele zece luni din 2011 33.936 autorizatii de construire au fost eliberate pentru cladiri rezidentiale in primele zece luni din acest an, in scadere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS). Doar in luna octombrie din acest an s-au eliberat 2.924 de astfel de autorizatii, din care 63,6% au fost pentru zona rurala, numar in scadere cu 24% fata de luna anterioara a acestui an si cu 13,7% fata de aceeasi luna din 2010.
ANALIZA Marile proiecte de infrastructura din Bucuresti, mai scumpe la final cu sute de milioane de lei. Cum s-au scumpit lucrarile prin contracte aditionale Cand vine vorba de cheltuirea banului public, sacul nu are niciodata fund. Dovada stau costurile proiectelor de infrastructura din Capitala, ale caror preturi au crescut cu sute de milioane de lei de la anuntarea investitiei pana la finalizarea lucrarilor. De exemplu, la Pasajul Basarab costul initial al lucrarii a crescut cu aproape 300 de milioane lei, la stadionul Lia Manoliu cu 260 milioane lei, iar pentru realizarea Diametralei Buzesti Berzei Uranus, de la 62 milioane lei, s-a ajuns la 365 milioane lei, iar lucrarea este departe de a fi terminata. Pentru largirea Soselei Pipera s-a pornit de la suma de 32 milioane lei si se estimeaza ca lucrarea va costa circa 120 milioane lei.Vezi cat au costat cele mai mari proiecte de infrastructura din Capitala, care este diferenta dintre pretul initial si cel final si cine sunt constructorii care au beneficiat de aceste majorari spectaculoase.
FOTOGALERIE Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov va fi reamenajat. Vezi primele simulari Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov, amenajat precar in acest moment, va fi reamenajat anul viitor. Ordinul Arhitectilor din Romania a anuntat, marti, rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Curtii Johannes Honterus (spatiul din jurul bisericii), premiul I fiind acordat proiectului realizat de birourile de arhitectura Exhibit Arhitectura si ADN. Proiectul aflat pe locul I va fi implementat ca atare.
FOTOGALERIE Autostrada suspendata propusa de primarul Oprescu, la pachet cu 10 turnuri, 6 poduri si 4 tuneluri. Vezi ultima varianta a traseului Arhitectii care proiecteaza inelul median sau asa zisa autostrada "suspendata" pe care a promis-o primarul Sorin Oprescu in campania electorala, au realizat din cele trei variante de traseu prezentate in urma cu patru luni, o noua varianta care imbina solutiile prezentate in variantele anterioare. Artera va avea 13,5 km si va face legatura intre Soseaua Colentina, la intrarea in Bucuresti, si Piata Crangasi, mergand de-a lungul caii ferate.
Sentinta prin care s-au retrocedat 11.000 mp din Parcul Circului, trimisa spre rejudecare Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel dosarul prin care i s-au restituit in natura lui Gheorghe Stelian doua fasii din Parcul Circului in suprafata de circa 11.000 mp, pe care se afla si menajeria Circului Globus. In plus, plata penalitatilor de circa 56.000 de euro pe luna pe care Gheorghe Stelian le cerea drept despagubire Circului Globus a fost sistata pana la judecarea procesului. Pana in prezent Circul Globus ar avea de platit reclamantului daune de 3 milioane de euro.
������FOTO Proiecte pentru modernizarea Soselei Pantelimon si Soselei Iancului din Bucuresti. Vezi primele simulari si ce modificari radicale vor fi facute in circulatie De anul viitor, doua dintre cele mai mari bulevarde bucurestene, Soseaua Iancului si Soseaua Pantelimon, vor intra in refacere radicala. Masinile parcate acum pe marginea Soselei Iancului vor fi mutate in parcari supraetajate care se vor construi in spatele blocurilor. Pe linia de tramvai, care va fi separata de traficul auto, vor circula si autobuzele, cele doua mijloace de transport avand statii comune. Soseaua Pantelimon va deveni mult mai verde, urmand a se planta gazon pe culoarul pentru tramvai. La capatul Soselei Pantelimon, in fata hipermarketului Cora, va fi construita o statie intermodala unde vor opri toate mijloacele de transport. Proiectul costa circa 70 milioane de euro.UPDATE: Madalin Dumitru, seful directiei de Infrastructura din cadrul Primariei, sustine ca vor fi amenajate benzi pentru Biciclete atat pe Soseaua Pantelimon, cat si pe Soseaua Iancului.
Aqua land-ul din Parcul Tineretului, blocat in instanta pana in vara lui 2012 Autorizatia de construire si Planul Urbanistic de Detaliu pentru Aqua land-ul din Parcul Tineretului raman suspendate pana cand Tribunalul Bucuresti va judeca cererea de anulare a celor doua acte administrative depusa de Asociatia Salvati Bucurestiul, potrivit unei decizii definitive si irevocabile data de Curtea de Apel la inceputul lunii noiembrie. Asociatia Salvati Bucurestiul a atacat in instanda documentele care stau la baza construirii parcului acvatic pe motiv ca sunt ilegale. Primul termen din dosarul de suspendare a autorizatei de construire si a PUD-ului este pe 6 iunie 2012, ceea ce inseamna ca cel putin pana la acea data, lucrarile vor fi blocate.
Valeriu Tabara: Suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica la peste 700.000 de hectare Suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica in prezent la peste 700.000 de hectare, ceea ce reprezinta 8,5% din suprafata arabila a Romanei, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara: "Suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica la ora actuala la peste 700.000 de hectare, Italia avand 24,29% din suprafata detinuta, Germania 15,48%, iar tarile arabe - 9,98 procente. Solicitarea de a cumpara terenuri agricole este un fenomen care se accentueaza tot mai mult la aceasta data", spune Valeriu Tabara, citat de Agerpres.
Primaria Bucurestiului impodobeste orasul cu 2,5 milioane de beculete ecologice si holograme de Craciun Primaria Capitalei va impodobi anul acesta orasul, incepind cu 4 decembrie, cu peste 2,5 milioane de beculete ecologice, renuntand la ornamentele traditionale de Craciun cu care au fost impodobite in anii trecuti strazile.  O alta noutate este ca, pe  Academia de Studii Economice, sediul vechi al Primariei Capitalei din bulevardul Regina Elisabeta, Cercul Militar National si Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” vor fi proiectate holograme cu tematica sarbatorilor de iarna.
VIDEO Strategia dezvoltarii Bucurestiului pentru 25 de ani. Vezi ce s-ar putea schimba in cartierul tau In urmatorii 25 de ani, metroul va fi extins in zonele cele mai aglomerate ale Capitalei, vor fi amenajate inca trei parcuri - in Ferentari, zona Vacaresti si Lacul Morii. Calea Victoriei si alte cateva strazi din centrul orasului vor deveni pietonale. De asemenea, Bucurestiul va fi conectat de orasele importante ale tarii prin trenuri de mare viteza si autostrazi. Vom putea ajunge in cateva minute de la Gara de Nord la aeroportul Otopeni, iar pe raurile din vecinatatea orasului se vor amenaja porturi care sa le puna in valoare. Nu este este un scenariu SF, ci  viziunea urbanistilor care elaboreaza strategia pentru Bucuresti pentru urmatorii 25 de ani si propun proiectele care trebuie realizate pentru ca aceasta viziune sa devina realitate.
Ungaria va interzice temporar constructia de mall-uri Guvernul Ungariei a aprobat saptamana trecuta o propunere de a impune o interdictie temporara privind constructia de centre comerciale noi cu o suprafata mai mare de 300 de metri patrati, potrivit The Wall Street Journal. Scopul acestei masuri, care va intra in vigoare la inceputul lunii ianuarie, este de a echilibra structura comertului cu amanuntul.
Pretul locuintelor in Europa: intre +8% in Franta si Norvegia, si -14% in Irlanda. Cum stau grecii? La sfarsitul lunii octombrie, conform indicelui la nivel national calculat de imobiliare.ro, pretul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a fost 1.023 euro, in scadere cu 2,4% fata de septembrie, si cu 4,4% fata de octombrie 2010. Pe orase insa, evolutia lunara este complet diferita, doar un singur oras (Cluj) dintre cele sapte monitorizate inregistrand scaderi peste medie, in timp ce preturile “de strigare” au stagnat in Bucuresti, Timisoara si Brasov, si au crescut usor in Iasi si Ploiesti, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau. Cum au evoluat preturile pe piata imobiliara in alte tari?
Luigi Snozzi, presedintele juriului la concursul de arhitectura pentru Piata Universitatii: "Pentru mine, majoritatea proiectelor au fost, daca nu slabe, oricum in afara adevaratei probleme urbane puse in discutie" Cat de bune au fost proiectele inscrise in concursul pentru amenajarea Pietei Universitatii? Ce aspect a contat cel mai mult in alegerea castigatorilor? Ar fi fost mai bine ca Primaria Capitalei sa fi organizat concursul pentru amenajarea Pietei Universitatii inainte de inceperea lucrarilor la parcarea subterana? Cum a influentat proiectul parcarii, deja facut, solutiile de amenajare ale locului? Raspunsurile la aceste intrebari le aflati de la presedintele juriului, arhitectul elvetian Luigi Snozzi.
S-au publicat rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Vezi primele imagini cum va arata cel mai important loc din Capitala Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat, luni, rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii, stabilindu-se astfel cum va fi amenajata cea mai importanta piata din Capitala. Locul I (proiectul care va fi implementat) a fost castigat de o echipa din Italia, condusa de arhitecta Ambra Fabi. Castigatorii au fost alesi din 52 de proiecte inscrise in competitie. Competitia a fost organizata dupa inceperea lucrarilor de construire a parcajului subteran de la Piata Universitatii, la solicitarea Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.
Casa academicianului Alexandru Rosetti, demolata luni dimineata. Pe terenul eliberat se va construi un bloc cu patru etaje Casa academicianului Alexandru Rosetti, de pe strada Dionisie Lupu, nr. 56 (in apropiere de Piata Romana), a fost demolata luni dimineata. Imobilul a fost construit in a doua jumatate a secolului XIX, avand circa 150 de ani. ONG-urile sustin ca demolarea a fost facuta ilegal, autorizatia de demolare fiind expirata de 3 saptamani. In loc, proprietarii vor construi un bloc de patru etaje.
Volumul lucrarilor de constructii, in crestere cu 2,2% in luna septembrie 2011 Volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,2% in luna septembrie din acest an fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul cresterii volumului de lucrari la constructiile ingineresti, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS). Volumul lucrarilor de constructii a crescut in luna septembrie din acest an cu 1,3% fata de luna anterioara a acestui an. In primele noua luni din acest an, volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
O cladire de peste 100 de ani din Centrul Istoric al Bucurestiului a fost demolata Un imobil de peste 100 de ani din Centrul Istoric al Capitalei, strada Selari, nr. 14, a fost pus la pamant weekend-ul trecut. Demolarea s-a facut in baza unei autorizatii de demolare emise de Primaria Capitalei. Fatada cladirii demolate ar putea fi refacuta si integrata in noua constructie.
Pasajul rutier subteran dinspre DN 1 (Fantana Miorita) cu iesiri spre Bd. Kiseleff si Bd. Expozitiei a fost aprobat de Comisia tehnica de urbanism Comisia tehnica de urbanism de pe linga Primaria Municipiului Bucuresti a decis miercuri solutia tehnica pentru pasajul subteran rutier de la Casa Presei. Dupa luni de discutii si numeroase variante prezentate, s-a decis ca pasajul sa fie facut doar intr-un singur sens. Va pleca de pe DN1, dupa Fantana Miorita, sub Piata Presei se va bifurca, un tunel iesind pe Bd. Kiseleff linga Strandul Tineretului, iar celalalt tunel - pe Bd. Expozitiei.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi