Până la liberalizarea pieței gazelor mai este o săptămână. Asociația Energia Inteligentă prezintă 6 pași pe care să-i faci pentru a alege și pentru a semna un contract avantajos de furnizare a gazelor. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale. Vezi cei 6 pași.

Pasul 2Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Pasul 1. Verificați pe factura dvs. care este prețul final al gazelor pe care-l plătiți în prezent

Pe a doua pagină a facturii se găsește prețul final (fără TVA) pe care îl achită consumatorul casnic de unde poate să se determine prețul pe care îl achită pe gaze.

Click pentru a deschide

Pasul 2. Verificați ofertele furnizorului actual și ofertele altor furnizori de gaze pentru localitatea dvs. pe Comparatorul de Preț al Gazelor

Pe pagina Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (www.anre.ro ) se găsește comparatorul de preț de unde se pot selecta ofertele pentru orașul unde este locul de consum:

Click pentru a deschide

Aceste date trebuie să fie verificate deoarece este posibil ca prețul înscris pe acest tabel să nu fie prețul final de pe factură pentru un contract de gaze pe perioada unui an de zile. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici Asociația Energia Inteligentă publică analize în care cuprinde și costurile care nu sunt evidențiate aici, care ar trebui consultate pentru corectarea acestora.

Click pentru a deschide

Se poate observa că cel mai mic preț la gaze prezentat pe site-ul oficial al Autorității este în fapt pe poziția a IV -a în ordinea crescătoare a prețului final, dacă adăugăm toate costurile.

Prețul final care se găsește pe factura de gaze trebuie comparat cu prețul final considerat optim (cel mai bun preț și cea mai de încredere ofertă).

Pasul 3. Alegerea celei mai bune oferte de gaze

  • a) În situația în care prețul final, pe care-l plătiți în prezent este mai mic decât prețul final cel mai bun de pe Comparatorul de Pret Gaze ANRE, solicitați prin email furnizorului existent trimiterea unui proiect de contract de furnizare gaze pentru a continua relația comercială.
  • b) În situația în care prețul pe care-l plătiți în prezent este mai mare decât prețul cel mai bun de pe Comparatorul de Preț Gaze ANRE, solicitați o ofertă furniorului actual. Dacă oferta furnizorului dvs. nu este una apropiată sub aspectul prețului la gaze, termenului de plată, garanțiilor percepute etc. , adresați-vă furnizorului care are cea mai bună ofertă din piață prezentată pe Comparatorul de Preț Gaze ANRE, în vederea încheierii contractului cu acesta. Pentru încheierea contractului este necesară trimiterea prin email către furnizorul ales a unei copii după Buletin, o copie a facturii de gaze primită de la actualul furnizor, actul de proprietate/contractul de închiriere și solicitarea trimiterii unui proiect de contract de furnizare gaze.

Pasul 4. Contractarea gazelor naturale

  • Citiți cu mare atenție contractul pe care-l primiți pe email și verificați ca acesta să conțină exact ceea ce vi s-a ofertat.
  • Atenție sporită la următoarele aspecte:
  • Să nu cuprindă alte costuri decât cele evidențiate în ofertă;
  • Nu acceptați prețuri în contracte pe termen scurt în alte monede decât moneda națională;
  • Nu acceptați clauze (contracte) care permit furnizorului să stabilească modificări ale prețului în perioada de valabilitate a contractului, exceptând cele prevăzute de legislația în vigoare (modificare tarife reglementate, modificare TVA etc.);
  • Nu acceptați nici o condiționalitate de schimbare a furnizorului;
  • Nu acceptați în contracte pe termen scurt (până la un an) ca prețul să poată fi modificat în funcție de cursul valutar, inflație etc. ;
  • Nu acceptați termene de plată mai mici de 30 de zile.

Pasul 5. Verificați ca facturile să fie conform contractului semnat

La primirea primei facturi de la semnarea contractului se impune să se verifice ca prețul de pe factură să fie identic cu cel care a fost stabilit prin contract. De asemenea este recomandată verificarea pe factură a indexului vechi și a celui nou și a PCS-ului de pe factură cu PCS-ul publicat de operatorul de distribuție din orașul în care se găsește locul de consum.

Click pentru a deschide

Pasul 6 Verificați periodic noile oferte pe piața de gaze și schimbați furnizorul de gaze atunci când există oferte mai bune pe piață

Ofertele de gaze după liberalizarea pieței vor continua să apară, astfel este foarte posibil să apară pe Comparatorul de Pret al ANRE (www.anre.ro ) oferte mai atrăgătoare decât ceea ce are un consumator la un moment dat. În astfel de situații puteți să cereți furnizorului actual modificarea prețului sau să încheiați un nou contract cu un nou furnizor, urmărind aceiași pași descriși anterior.

Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

Citește pe această temă și