Peste o suta de mii de autovehicule uzate vor disparea in acest an de pe soselele din Romania prin programul Rabla, care a pornit "cu avant" in acest an, iar succesul sau ii avantajeaza in primul rand pe producatorii autohtoni de masini, sustine ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Dupa parerea mea, vom avea in jur de 100.000 de rable care vor disparea in acest an. In momentul de fata, avem deja 110.000 de vouchere, dar putem suplimenta in continuare. Sunt 1,8 miliarde de lei in total la Fondul de Mediu si deocamdata aceste 110.000 de vouchere inseamna circa 420 de milioane de lei, deci mai avem de unde suplimenta", a declarat, marti, la Mioveni, ministrul Borbely, citat de Mediafax.

Ministrul a vizitat, marti, la Mioveni, uzinele Dacia.

"Vestea cea buna pentru Dacia si pentru industria autohtona este ca circa 60% din masinile cumparate sau care vor fi cumparate sunt de productie interna. Interesul nostru este sa aducem cat mai putine masini second-hand din Europa si oamenii sa inteleaga ca, desi dau cu trei-patru mii de euro mai mult, merita sa cumpere aceste masini noi", a mai declarat Laszlo Borbely.

Ministrul a dat asigurari ca atat modul de derulare a programului Rabla, cat si sistemul de calcul al taxei de poluare vor ramane neschimbate pana la sfarsitul acestui an.

"Vom analiza pana la jumatatea anului si taxa pe poluare auto pentru anul viitor si acest program Rabla, dar, deocamdata, anul acesta, pot sa va spun sigur ca ambele vor merge in aceleasi coordonate. Daca va fi ceva de schimbat, avem o echipa comuna, formata din reprezentanti ai Ministerului, ai producatorilor auto, ai tuturor celor interesati, pentru a gasi cele mai bune solutii", a adaugat Laszlo Borbely.

Ministrul Borbely a urcat la volanul unei masini Dacia Duster, in timp ce se afla in sectia de montaj a uzinelor de la Mioveni, declarandu-se impresionat de automobil.

"Duster este o masina fiabila si probabil voi fi interesat si eu. Este o masina care nu e mare, se poate conduce foarte usor si este 4x4, iar acum, cu iernile astea, este foarte important sa ai o masina cu tractiune integrala", a mai spus Borbely.