Riscurile la adresa cresterii economice se „materializeaza”, conform declaratiei presedintelui ECB, Jean Claude Trichet. Moneda euro continua sa se deprecieze fata de dolar si yen, dupa ce o serie de date macroeconomice din zona „euro” au evidentiat reduceri ale vanzarilor retail si a increderii consumatorilor. Desi si-a mentinut discursul „hawkish”, prin care se pune accentul pe mentinerea stabilitatii preturilor (misiunea unica a ECB), Trichet a subliniat ca in zona euro cresterea economica va fi slaba in urmatorul trimestru.

Sectorul financiar american a dus la scaderea de aproape 2% a indicilor Dow Jones si S&P 500, dupa stiri nefavorabile pentru AIG (-18,05%) si Citigroup (-6,24%). „Prima clasata” in topul pierderilor „subprime” cu writedown de 54,6 miliarde si finantari obtinute in valoare 49,1 miliarde, Citigroup va rascumpara de la clienti instrumente financiare in valoare de 7,5 miliarde dolari si va plati amenzi de 100 milioane dupa intelegerea cu procurorul general al SUA, Andrew Cuomo.

In SUA, somajul continua sa creasca, iar un indicator putin urmarit de piata, „consumer credit” (14,3 miliarde), atrage atentia prin valoare sa aproape dubla fata de nivelul anterior (7,8 miliarde) si fata de estimari (6,3 miliarde).

Citeste mai mult in documentul atasat.