Pretul petrolului a crescut luni cu aproape doi dolari pe pietele europene, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute o coalitie internationala a lansat o ofensiva militara impotriva Libiei, potrivit AFP.

Astfel, la ora 11:30 GMT, pretul barilului de petrol Brent era tranzactionat pe piata londoneza cu 115,76 dolari, cu 1,83 dolari mai mult decat vineri, in vreme ce la New York barilul de petrol Light sweet crude (WTI) era cotat la 102,89 dolari, in crestere cu 1,82 dolari.

Analistii spun ca pretul petrolului a crescut dupa ce coalitia internationala a lansat sambata ofensiva impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, dar si pe fondul incertitudinilor din Peninsula Arabica.

"Cea mai mare parte a terminalelor petroliere din aceasta tara sunt in prezent in mainile fortelor pro-Gaddafi. Daca fortele coalitiei sustin rebelii, va fi foarte dificil sa nu se ajunga la o lupta pentru petrol", a avertizat Oliver Jakob, analist la Petromatrix.

Analistii spun ca aceasta situatie va intarzia reluarea productiei de petrol de catre Libia, care inaintea conflictului reprezenta circa 2% din productia mondiala. Datorita luptelor care au avut loc in ultima perioada, Libia si-a oprit productia de petrol.

"Campurile petroliere ale Libiei nu au suferit pagube pana in prezent din cauza insurgentei care a cuprins tara din 15 februarie", insa o revenire a Libiei pe pietele internationale de petrol este putin probabila si aceasta lucru va sustine pretul petrolului pe termen lung, au aratat expertii Commerzbank.

Mai mult, miscarile de protest din Peninsula Arabica "mentin incertitudinile" care ar putea alimenta cresterea pretului petrolului, sustin acestia. Miscarile de protest au ramas puternice in Bahrain, iar in Yemen o serie de inalti oficiali ai regimului presedintelui Saleh s-au alaturat protestatarilor.​