American International Group (AIG) doreste sa vanda parti sociale in valoare de 6 miliarde de dolari din detinerea pe care o are la AIA Group, pentru a rambursa ajutorul primit din partea guvernului federal, relateaza Reuters.

AIG doreste sa vanda 1,7 miliarde de actiuni detinute la AIA cu un pret plasat intre 27,15-27,5 dolari per actiune, cu un discount de pana la 7% fata de pretul inregistrat la inchiderea sedintei de vineri.

Actiunile vor merge la investitorii institutionali, iar AIG se asteapta sa utilizeze veniturile nete pentru a reduce soldul datoriei catre Departamentul Trezoreriei SUA. Trezoreria SUA detine 77 procente din AIG dupa ajutorul consistent de 182 miliarde de dolari acordat in anul 2008, la inceputul crizei financiare globale. AIG detine in jur de o treime din AIA, care vineri, era estimata la o valoare de 14,9 miliarde de dolari.

Institutiile pot fi atrase de oferta, datorita performantelor bune pe care AIA le-a avut in Hong Kong in anul 2010, cand a ajuns la o valoare de 20,5 miliarde de dolari, insa pretul mare al actiunilor poate sa inhibe aceasta dorinta, institutiile considerand tranzactia prea scumpa.

''AIG face acest lucru la momentul oportun. Daca privesti la cresterea AIA de anul trecut, aceasta a avut o expansiune de 40%. Cred ca au atins varful deja – va fi foarte dificil pentru ei sa aibe o crestere a activitatii cu 40% in fiecare an'', a mentionat Kenneth Yue, analist al CCB International Securities, din Hong Kong.

AIA reprezinta ''bijuteriile coroanei'' pentru grupul AIG, si este cel de-al treilea mare asigurator din Asia, construind o afacere extinsa si de succes in regiune, cu sute de mii de agenti. AIG a fost fortata sa renunte din participatiile la AIA si la alte active in urma ajutorului primit de la guvernul SUA, dupa ce grupul a fost lovit serios de criza financiara.