Sectorul local de servicii de afaceri are in prezent peste 60.000 de angajati si numarul acestora va creste cu peste 60% pana la 100.000 de angajati in anul 2017, potrivit unui studiu realizat de KPMG pentru Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL), care reprezinta acest sector in Romania. Aproximativ 25% dintre profesionisti sunt angajati in servicii de IT, aproape aceeasi pondere in externalizarea operatiunilor clientilor, iar 50% in servicii financiare si de contabilitate, resurse umane si altele, conform studiului, care a analizat activitatea din acest an a 29 dintre cele mai importante companii din industrie.

Florin Grama, Presedinte ABSL RomaniaFoto: ABSL

Peste 30% dintre cei 60.000 de profesionisti din acest sector lucreaza in prezent in companii membre ABSL.

Companiile respondente insumeaza peste 18.000 de angajati, dintre care aproape 90% au studii superioare, iar 81% isi desfasoara activitatea in Bucuresti, 7% in Cluj-Napoca si aproximativ 12% in localitati precum Iasi, Timisoara, Brasov sau Craiova.

Industria serviciilor pentru afaceri a depasit 1,5 miliarde de euro in 2014, ca urmare a cresterii accelerate inregistrate pe parcursul ultimilor ani, din care 45% a fost generata de cele 29 de companii, care au inregistrat o cifra de afaceri de 675 milioane euro in 2014. Valoarea totala a investitiilor in comunitatea locala, prin programe de educatie sau responsabilitate sociala, depaseste 600.000 euro, conform studiului realizat de KPMG pentru ABSL.

  • "ABSL sustine constant expansiunea industriei serviciilor pentru afaceri si transformarea sa intr-un domeniu strategic pentru economia autohtona prin atragerea de noi investitori si dezvoltarea unei colaborari stranse la nivel de industrie, bazata pe schimbul reciproc de expertiza si bune practici. Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri este este unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania, cu un numar de 60.000 de profesionisti in industrie, in prezent. Analistii estimeaza o crestere pana la 150.000- 300.000 de angajati in urmatorii 5 ani", a declarat Florin Grama, presedintele ABSL Romania.

Principalii jucatori din industrie si-au exprimat, in cadrul studiului, intentia de a-si extinde activitatea in urmatorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la sudiu au in vedere oferte de servicii noi clientilor existenti sau potentiali, in timp ce 18% doresc sa isi extinda activitatea oferind aceleasi servicii clientilor noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea si optimizarea activitatilor curente.

Capitalul strain a fost, si este in continuare, sursa principala de investitii in industria serviciilor pentru afaceri din Romania. Principalii investitori straini sunt companii din tari din Europa Occidentala (precum Franta, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) si Statele Unite. Pe langa acestea, companii din Brazilia si Bulgaria si-au inceput, de asemenea, operatiunile pe plan local.

Industria locala ofera o gama larga de servicii clientilor din Europa, America de Nord si Romania, acoperind si America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum si Orientul Mijlociu.

Din ABSL Romania fac parte organizatii importante de profil regionale si internationale: Accenture Services, Allianz Worldwide Partners, APT Resources & Services, Automobile Dacia, AWP Romania, Capgemini, CBRE Romania, Connections Consult, DB Schenker, Deloitte Audit, EUCOM Business Language, Genpact Romania, Global Remote Services, Hewlett Packard Global Business Center, Luxoft Professional Romania, Microsoft Romania, Office Depot Service Center, Optima Solutions Services, PricewaterhouseCoopers Servicii, Process Solutions Romania, Renault Business Services, Societe Generale European Business Services, Stefanini Romania, TELUS International Europe, UCMS Group Romania, Unicredit Business Integrated Solutions, Valoris Center, Vauban, Vodafone Shared Services Romania, Wipro Technologies, WNS Global Services, iar partenerii strategici ai asociatiei sunt ACCA, Colliers International, Corporate Office Solutions (COS), Fine Law, Hays Talent Solutions, I-Future, KPMG, McCann PR, Mikomax si Skanska.