Vanzarile de medicamente din Romania au crescut anul trecut cu 11,2%, la 6,08 miliarde de lei, rata de crestere inferioara celei din anul precedent, potrivit firmei de cercetare Cegedim. Pe canale de distributie, piata de retail a crescut cu 19,2%, in vreme ce cea de spital a inregistrat o scadere de 19,7%.

Aceasta variatie se datoreaza trecerii unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si post-transplant) din spital in faramacii.

Vanzarile de medicamente in farmacii au ajuns anul trecut la 5,17 miliarde de lei, aproximativ 85% din totalul pietei, in vreme ce segmentul spital a s-a plasat la 911,6 milioane de lei. Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut ceva mai rapid decat cele fara prescriptie medicala - 19,8%, respectiv 17,0%.

Conform Cegedim, compania GlaxoSmithKlin a realizat vanzari de 459,2 milioane de lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu vanzari de 412,4 milioane de lei, si Sanofi - Aventis, cu 399,5 milioane de lei.

"Pentru 2008, estimam cã piata va creste in continuare, insã rata de crestere va fi de 5-10%, sub performanta anilor anteriori, semn cã piata se indreapta catre o perioadã de stabilizare. Principalele variabile care vor influenta evolutia pietei vor fi evolutia cursului de schimb (majoritatea produselor vandute fiind importate), ca si politica de preturi, rambursare si finantare in general din sistemul public de sãnãtate", se arata in comunicatul Cegedim.

De asemenea, potrivit firmei de cercetare, va fi interesant de urmarit performanta medicamentelor generice in 2008, deoarece in 2007 acestea au crescut cu o rata inferioara cresterii pietei totale.