Tesla valorează acum mai puțin decât fondul de investiții Berkshire Hathaway al lui Warren Buffet după ce capitalizarea de piață a producătorului de mașini electrice s-a prăbușit cu peste 600 de miliarde de dolari, relatează Markets Insider.

Elon Musk într-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Capitalizarea de piață a Tesla a scăzut miercuri la deschiderea bursei americane la sub 600 de miliarde de dolari, sub jumătate de maximul de 1,2 trilioane înregistrat de compania lui Musk la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Pe 25 octombrie 2021 Tesla devenise primul producător auto din istorie care a depășit pragul de un trilion de dolari în ceea ce privește valoarea de pe bursă.

Evoluția reprezintă o răsturnare de situație spectaculoasă, ținând cont că la începutul lui 2020 acțiunile Tesla se tranzacționau cu 30 de dolari, ajungând la un maxim de 407 dolari în data de 31 octombrie 2021.

Tesla, afectată de problemele mai largi ale domeniului tech

Anul acesta prețul acțiunilor Tesla s-a prăbușit cu 53%, dându-i noi bătăi de cap miliardarului sud-african și investitorilor companiei.

Berkshire Hathaway în schimb, fondul de investiții al lui Warren Buffett, este cotat acum la 645 de miliarde de dolari, recâștigându-și poziția a cincea în clasamentul S&P al celor mai valoroase companii listate pe bursa americană.

Tesla a fost puternic afectată de un exod mai larg al investitorilor din domeniul tech în contextul inflației istorice din SUA, creșterii dobânzilor de referință și îngrijorărilor legate de o recesiune iminentă.

Musk a vândut peste 19 milioane de acțiuni Tesla miercuri, cel mai probabil pentru a finanța achiziția Twitter.

Însă evoluția contrastantă a celor două companii are de-a face și cu viziunile diferite ale bărbaților care le conduc, Buffett fiind cunoscut pentru analizele sale minuțioase și strategia de investiții care urmărește randamente pe termen lung.

Musk spune că nu este un fan al lui Warren Buffett

Buffett are o strategie și pentru a trece de perioadele cu inflație galopantă, preferând să dețină companii de care oamenii se simt atașați.

„Un brand este un lucru minunat de deținut în timpul inflației”, a spus acesta la o întâlnire a acționarilor Berkshire Hathaway din 2015. Pentru Buffett asta înseamnă branduri ca See's Candy, un producător și distribuitor american de bomboane pe care îl deține din 1972.

El a mai afirmat că cea mai bună afacere de deținut în timpul unor astfel de perioade este una care nu necesită reinvestiții continue deoarece devine tot mai scumpă pe măsură ce valoarea reală a dolarului scade.

În luna octombrie a anului trecut, când averea sa le depășea pe cele ale lui Buffett și Bill Gates la un loc, Musk l-a tachinat pe miliardarul nonagenar după ce a fost întrebat despre acest lucru pe Twitter.

„Poate că Buffett ar trebui să investească în Tesla haha”, scria acesta la momentul respectiv pe platforma social media pe care între timp a cumpărat-o.

A fost doar una dintre „împunsăturile” lansate în ultimii ani de miliardarul sud-african în direcția lui Buffett, Musk afirmând cu o altă ocazie că slujba acestuia la Berkshire Hathaway este „plictisitoare”.

„Nu sunt tocmai cel mai mare fan al lui Buffett”, a ținut să sublinieze Musk.