Circa 26.000 de mici chioscuri din zona rurala sunt primele care ar putea disparea in urma aplicarii impozitului forfetar, ne-a declarat Ciprian Moga, Managing Director al companiei de consultanta in retail, iQuest Consulting. “Am analizat recent in cadrul iQuest Consulting un anume segment de retail – comertul rural. Credem ca acolo va fi zona de impact cea mai puternica: micile magazine din mediul rural”, explica Moga.

Potrivit managerului iQuest Consulting, cele mai multe magazine cu pierderi se gasesc in randul celor de mica suprafata sau chioscuri. “Am ajuns la aceasta concluzie studiind un esantion de magazine satesti de toate dimensiunile, de pe toata suprafata tarii – pe baza rezultatelor lor financiare preluate de pe site-ul Ministerului de Finante. Formele de comert care vor avea de suferit cel mai mult in mediul rural sunt chioscurile. Impactul forfetarului este insa strans legat de cauza reala a pierderilor sau a rezultatelor reduse”, mai spune Moga.

Potrivit acestuia, exista doua tipuri de motive, daca discutam despre cauzele pierderilor. “Pe de o parte, neinregistrarea de vanzari – in unele sate se mai practica inca sistemul de plata “pe datorie” sau incarcarea contului de profit si pierdere cu cheltuieli dincolo de obiectul de activitate. Al doilea motiv tine de cresterea cheltuielilor pur si simplu: sa nu uitam ca produselor vandute in magazinele satesti provin, cu mici exceptii, de la centrele en-gros din marile orase sau de la marii retaileri – in special cash & carry”, mai spune seful iQuest Consulting.

Cei mai multi comercianti, in opinia lui Moga, sunt cei din prima categorie de impozitare. “Aproape disparute din cartierele urbane, chioscurile sunt principala forma de comert rurala, chiar daca in fiecare comuna se poate gasi acum cate o mica bacanie sau chiar un minimarket. Marea lor majoritate se incadreaza in prima categorie de impozitare forfetara – cifra de afaceri de pana la 12.000 EUR. Pe baza studiilor noastre realizate in anii trecuti, putem afirma ca, in medie, in fiecare sat din Romania se gasesc cel putin doua asemenea chioscuri. La nivelul celor 13.000 de sate din structura adminstrativ teritoriala a Romaniei, ajungem la 26.000 de mici comercianti rurali care sunt vizati de forfetar”, conchide Ciprian Moga.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.