Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sustine ca PCC SE, actionar minoritar al Oltchim, nu are interesul ca societatea valceana sa functioneze intr-o piata concurentiala libera, dupa ce compania germana a intreprins demersuri in vederea blocarii achizitiei Arpechim de catre Oltchim. PCC a cerut joi suspendarea acordarii unei garantii de stat catre Oltchim, in valoare de 49,6 milioane de euro, pentru preluarea diviziei de petrochimie a Arpechim.

"AVAS considera ca toate demersurile pe care compania germana PCC le-a intreprins in vederea blocarii achizitiei de catre Oltchim Ramnicu Valcea a Arpechim Pitesti, cel mai important furnizor de materie prima al societatii, demonstreaza ca actionarul minoritar nu are interesul ca aceasta societate sa functioneze intr-o piata concurentiala libera", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Totodata, institutia precizeaza ca va sprijini demersurile Oltchim in vederea obtinerii garantiei ce reprezinta 80% din creditul de 62 milioane de euro necesar achizitionarii activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti, "fara de care nu poate functiona in viitor".

AVAS reaminteste ca, in luna iulie, Consiliul Concurentei a avizat, in vederea notificarii Comisiei Europene, masurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat catre Oltchim.

PCC SE, cel mai important actionar minoritar al Oltchim, a cerut joi in instanta suspendarea masurii de acordare de catre banca Eximbank a unei garantii de stat catre Oltchim in valoare de 49,6 milioane de euro. PCC acuza faptul ca garantia Eximbank reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare, ceea ce statul roman nu a facut.

Compania germana este impotriva preluarii de catre Oltchim a activitatii de petrochimie de la Arpechim, PCC considerand ca aceste masuri nu reprezinta o solutie pentru redresarea Oltchim si sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice si de afaceri. Preluarea petrochimiei de la Arpechim ar putea agrava situatia financiara a Oltchim, considera PCC.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,79% din actiuni, in timp ce PCC SE detine 12,15% din actiunile companiei, iar alti actionari controleaza 33,05% din actiuni.