Ucraina ar putea restrictiona exporturile de cereale pana la finalul acestui an prin introducerea unei cote de export de 2,5 milioane de tone, din cauza secetei care afecteaza recoltele tarii, a declarat marti Mykola Prysiazhniuk, ministrul agriculturii, citat de AFP. El a adaugat ca aceasta propunere va fi analizata in sedinta de miercuri a Executivului.

"Ne propunem sa exportam 2,5 milioane de tone pana la sfgarsitul acestui an", a declarat ministrul agriculturii citat de Interfax, care a adaugat ca o cantitate de un milion de tone de grane care a ajuns deja in porturi va fi exportata.

Ucraina, al saselea mare exportator de grau si cel mai mare exportator de orz, a avut de suferit de pe urma secetei severe din aceasta vara, care a determinat si Rusia sa impuna o interdictie de export la cereale.

In perioada iulie 2009 - iunie2010, Ucraina a exportat peste 21 milioane de tone de grau.

Rusia a anuntat la inceputul acestei luni ca, datorita secetei, va impune o interdictie temporara asupra exporturilor de cereale. Autoritatile de la Moscova, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale din acest an la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit.