Uniunea Europeana va impune restrictii mai stranse la pescuit de la 1 ianuarie 2014, pentru a reduce capturarile excesive de catre pescarii din statele membre, potrivit politicii comune in domeniu aprobate marti de Parlamentul European. Romania se afla insa oricum printre tarile cu productie slaba la pescuit, in cadrul UE, fiind si in urma Ungariei, desi tara noastra are iesire la Marea Neagra si beneficiaza si de un acces mai mare la Dunare comparativ cu vecinii de la vest, potrivit cifrelor Comisiei Europene.

(Click pentru a deschide) Productia de peste in UE 2009Foto: Comisia Europeana

Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), propus de Comisia Europeana inca din anul 2011, prevede masuri pentru a opri pescuitul excesiv, incluzand verificarea vaselor de pescuit la tarm:

  • Pescarii vor fi obligati sa respecte "cota maxima durabila" (MSY), adica prada nu trebuie sa depaseasca cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an. Obiectivul este de a reface si a mentine rezervele de peste peste nivelele care pot produce MSY, sustine Parlamentul European.
  • Interzicerea aruncarii prazii. Aruncarea prazii inapoi in apa, de obicei pentru ca este dintr-o specie sau de o marime nedorite, reprezinta aproape un sfert din totalul prazilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate inapoi in apa mor, isi motiveaza Parlamentul European votul. Pentru a pune capat acestei practici paguboase, care in prezent nu este interzisa, vasele de pescuit vor fi obligate sa aduca la tarm cel putin 95% din toata prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, incepand gradual cu 2015.
  • Prazile aduse la tarm care nu au dimensiunea dorita, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decat pentru consumul uman.
  • Principiul durabilitatii. Se va aplica de acum incolo vaselor UE care pescuiesc in afara apelor UE, astfel incat pescarii europeni vor putea lua doar pestele in surplus din apele teritoriale ale statelor terte. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subventiilor din fondul UE pentru pescuit.
  • Pestele scos la vanzare va fi etichetat mai detaliat, privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat pentru captura. Noile reguli de piata vor asigura o mai buna informare a consumatorilor, sustine PE.

Mai departe, reprezentantii statelor membre urmeaza sa aprobe formal noua legislatie, pentru ca apoi aceasta sa fie publicata in Jurnalul Oficial al UE.

Romania are iesire la mare si cel mai amplu acces la Dunare. Degeaba

Capturi de peste in anul 2009

Capturi de peste in anul 2009

Foto: Comisia Europeana

Romania nu pare sa fie afectata de limitarile la pescuit impuse la nivelul UE, in conditiile in care oricum tara noastra are o productie de peste oficiala relativ scazuta, mai ales tinand seama de potential.

Romania are iesire la Marea Neagra (245 km de litoral), are acces la Delta Dunarii si beneficiaza si de cea mai lunga portiune din Dunare (1.050 km pe malul stang).

In schimb, productia totala de peste a Romaniei era de numai 17.151 tone la nivelul anului 2009, potrivit celor mai recente date utilizate de Comisia Europeana in documentatia de sustinere a reformei politicii comune pentru pescuit.

Productia romaneasca de peste inseamna numai 0,27% din totalul UE, plasand tara noastra pe locul al 21-lea in randul celor 27 de state ale Uniunii la nivelul anului 2009.

Din totalul productiei romanesti de peste, 4.020 tone proveneau din pescuit si 13.131 tone din crescatorii.

Ungaria, tara cu suprafata si populatie de doua ori mai mici decat ale noastre, fara iesire la mare si cu acces mai redus la Dunare comparativ cu Romania, are o productie de peste de 20.537 de tone (in anul 2009).

Culmea, la pescuit intrece Ungaria cel mai mult Romania. In 2009, ungurii au avut capturi oficiale de 6.366 tone de peste, restul de 14.171 de tone din productie provenind din acvacultura.

Si Cehia, o alta tara fara iesire la mare, are o productie de peste mai mare decat a Romaniei, si la capturi (4.112 tone in anul 2009), si la acvacultura (20.071 tone).

Cu iesire la Marea Neagra si acces la Dunare, dar mai redus decat al Romaniei, Bulgaria ne intrece cu mult la capturi (8.979 tone), insa la acvacultura este sub Romania (7.912 tone). La total, insa, productia de peste a bulgarilor, de 16.892 tone de peste in anul 2009, este putin mai mica decat cea romaneasca.

Cele mai mari productii de peste din UE, conform datelor din anul 2009, sunt ale Spaniei (peste 1 milion de tone), Danemarcei (peste 811.000 t), Marii Britanii (peste 783.000 t).