Azerbaidjan ar putea livra gaze Ucrainei prin intermediul proiectului AGRI in care este implicata si Romania, informeaza Trend.az. Ministrul energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, si omologul sau din Ucraina, Iuri Boiko, discuta astazi, discuta, astazi, posibilitatea livrarii de gaze lichefiate prin AGRI. De altfel, Ucraina deja lucreaza la construirea unui terminal pentru a primi gaze naturale lichefiate, acesta fiind unul dintre proiectele nationale prioritare.

Potrivit trend.az, capacitatea de transport prin proiectul AGRI este analizata in trei variante: 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, 5 miliarde de metri cubi si 8 miliarde de metri cubi. Conform datelor preliminare, in functie de capacitatea de proiect, costurile vor varia de la 1,2 pana la 4,5 miliarde de euro.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminaluuil de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate.

In luna mai, vicepresedintele companiei azere SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat ca nu exclude ca proiectul AGRI sa devina prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco.