Nabucco Gas Pipeline International GmbH a inaintat azi (n.red.1 octombrie) consortiului Shah Deniz II o oferta completa pentru transportul gazelor naturale. "Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud - Est", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Acesta a mai spus ca proiectul este viabil din punct de vedere comercial si competitiv. "Sprijinul politic si stabilitatea au fost acordate prin intermediul unui tratat valabil 50 de ani, semnat de catre toate cele cinci tari de tranzit, precum si prin acordurile bilaterale de sprijin ale proiectului. Nabucco ofera beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru transportatori", a mai spus Mitschek.

1 octombrie 2011 este data-limita la care Guvernul azer trebuie sa primeasca propunerile tehnice si financiare din partea consortiilor care vor sa comercializeze gazul natural din zacamintul Shah Deniz.

In acest moment exista trei proiecte care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte isi propun ocolirea Rusiei.

Recent a fost adus in discutie un nou proiect-surpriza. Grupul britanic BP si partenerii sai in exploatarea imensului zacamint de gaze naturale de la Shah Deniz, in Azerbaidjan, are in vedere o noua optiune pentru a transporta gazele spre Europa, in afara de cele trei proiecte de gazoducte aflate in discutii avansate.