Conducta de gaze Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu. Trebuie precizat ca autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Traicu sustine ca aceasta conducta va face parte din Nabucco. Potrivit secretarului de stat, proiectul intampina ceva greutati deoarece "partea bulgară are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunării".

"In ceea ce priveşte conducta Giurgiu - Ruse, dacă se întâmplă o belea şi Bulgaria nu mai primeşte gaze prin conducte de la Federaţia Rusă, sistemul nostru trebuie să fie capabil să alimenteze în regim de avarie sistemul bulgăresc. Dacă la noi se întâmplă o avarie în sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze", a mai spus Traicu. Potrivit acestuia, exporturile de gaze vor fi permise la finalul procesului de liberalizare a pietei gazelor.

Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitatea minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093.952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. - 13.729.884 euro.