2012 nu a fost un an prolific pentru compania Transelectrica. Dovada sta faptul ca actionarii Transelectrica au aprobat, in sedinta AGA din 28 decembrie, rectificarea in minus a bugetului de venituri si cheltuieli pe 2012. Aceasta in conditiile in care, pe primele noua luni, profitul net a fost de 19,2 milioane de lei, de aproape opt ori sub cel din perioada similara a anului trecut. Astfel, actionarii au aprobat rectificarea bugetului cu o scadere a profitului brut la 40 milioane lei, fata de 51,7 milioane lei cat a fost aprobat initial. Tot in AGA din 28 decembrie, au fost aprobate si limitele remuneratiei directorului general al companiei, intre 6.700 si 18.155 lei brut lunar, bani care se vor acorda "in conditiile incadrarii in Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2012, aprobat conform prevederilor legale in vigoare".

Trebuie precizat ca Executivul tocmai a aprobat si pentru anul 2013 un memorandum prin care directorii si membrii in Consiliile de Administratie ale societatilor de stat vor primi in continuare salarii si indemnizatii palfonate. Practic, salariile directorilor generali de la companiile la care nu s-a aplicat inca OUG 109/2011 privind managementul profesionist vor ramane plafonate la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, adica 4.800 lei. Aceasta masura se aplica si in cazul companiilor in care Adunarile Generale ale Actionarilor au hotarat remuneratii mai mari pentru directorii generali, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Pentru functia de director general al fost confirmat Andrei-Gabriel Benghea-Malaies. "Se confirma numirea domnului Andrei-Gabriel BENGHEA-MALAIES in functia de director general al Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" pentru perioada 24.10.2012, pana la intrarea in vigoare a Actului constitutiv prin care s-a instituit sistemul de administrare dualist", se arata in hotararea AGA. Conform CV-ului sau de pe site-ul Transelectrica, Andrei Benghea-Malaies a fost pana sa ajunga la Transelectrica consultant in management strategic la Mckinsey&Company. Intre 2006 - 2007 a fost director de cabinet al ministrului Finantelor (post ocupat la acea vreme de Sebastian Vladescu).

Deocamdata, compania are un un consiliu de supraveghere provizoriu(pe o perioada de doar patru luni) din care fac parte sapte persoane: fostul ministru delegat pentruMediul de Afaceri Lucian Isar, Dan Voiculescu (administrator al firmei Argus Constanta), Petrisor Ovidiu Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, functie din care a demisionat in septembrie), Adrian Gheorghe Costin (director in Autoritatea Nationala a Vamilor),Dumitru Parvulescu (secretar general adjunct in Ministerul Economiei, arestat in sepembrie pentru 24 ore intr-un dosar de abuz in serviciu si luare de mita), Gabriel Gheorghe Gheorghe (fost comisar superior al Garzii Financiare Sibiu, care in iulie l-a inlocuit pe fostul sef al OPSPI in CA al Transelectrica) si Radu Bugica (fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact).

In cele patru luni de provizorat (din care au ramas mai putin de trei luni), ar trebui facute toate demersurile necesare in vederea aplicarii OUG privind guvernanta corporatista, astfel incat sa fie selectati managerii privati.

In aceeasi sedinta AGA, s-a decis inlocuirea administratorilor de la Filiala pentru Servicii de Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei in Retele Electrice de Transport "TELETRANS" si de la Filiala Spentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart-SA. Practic, au fost inlocuiti cei care au fost numiti inaintea guvernarii USL. Cei noi vor administra, teoretic, tot pana la aplicarea OUG privind guvernanta corporatista.