Guvernul a aprobat si pentru anul 2013 un memorandum prin care directorii si membrii in Consiliile de Administratie ale societatilor de stat vor primi in continuare salarii si indemnizatii palfonate, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, salariile directorilor generali de la companiile la care nu s-a aplicat inca OUG 109/2011 privind managementul profesionist vor ramane plafonate la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, adica 4.800 lei. Aceasta masura se aplica si in cazul companiilor in care Adunarile Generale ale Actionarilor au hotarat remuneratii mai mari pentru directorii generali.Un caz concret este cel al Romgaz. In cadrul AGA din 11 decembrie, a fost aprobat un salariu cuprins intre 6.691 lei si 19.500 lei, in functie de performante.

Un alt caz este cel al Transelectrica. Actionarii Transelectrica ar fi trebuit sa decida joi, 27 decembrie, daca directorul general al companiei va primi o remuneratie bruta lunara de 18.155 de lei. Intrunirea AGA a fost amanata pentru vineri, 28 decembrie, din lipsa de cvorum. Actionarii se mai intrunesc si pentru a-l confirma pe Andrei Gabriel Benghea Malaies pe functia de director general executiv.

Dragnea sustine ca niciun director general nu va primi mai mult decat un secretar de stat, chiar daca exista hotarari AGA contrare prevederilor din memorandum.

De asemenea, reprezentantii statului in Consiliile de Administratie vor avea o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor generali.

"A fost necesar sa se aprobe acest memorandum pentru ca memorandumul in vigoare isi inceta aplicabilitatea la 31 decembrie", a spus Dragnea.

  • Dragnea a mai spus ca societatile de stat vor fi nevoite ca si in acest an sa aplice o crestere salariala de maxim 3%, masura fiind aplicata doar in cazul  companiilor care inregistreaza profit.
  • De asemenea, companiile vor fi obligate si in acest an sa verse  85% din profit la bugetul de stat, sub forma de varsaminte sau dividende.

Memorandumul mai prevede reducerea arieratelor conform programelor intocmite in acest sens pentru cele cu o vechime mai mare de 1 an, cu precizarea surselor destinate stingerii acestora. Pentru cele inregistrate in cursul anului 2012 se vor prevedea distinct sursele de stingere a arieratelor, astfel incat valoarea acestora sa fie achitata in totalitate in anul 2013

In 2010, Guvernul a decis printr-un act normativ ca toti directorii companiilor de stat sa fie platiti la nivelul unui secretar de stat pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, reprezentantii statului in Consiliile de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat au avut, pe parcursul intregului an, o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie. Plafonarile au fost mentinute, prin memorandumuri, si anii urmatori. Dragnea a admis ca actualul memorandum preia, in mare parte,prevederile din memorandumul anterior.