Guvernul roman a invitat compania italiana Prysmian, specializata in productia de cabluri energetice, pentru a oferi consultanta in vederea realizarii cablului energetic subteran dintre Constanta si Istanbul, proiect despre care s-a mai discutat, fara insa a fi demarat. Premierul Victor Ponta a discutat despre proiect la inaugurarea unei noi fabrici Prysmian la Slatina, iar CEO-ul companiei italiene a confirmat ca Prysmian a fost invitata sa discute cu Transelectrica si cu compania turca de energie Teias despre viabilitatea proiectului si despre costuri.

Prysmian vrea sa se implice in proiectul Constanta-IstanbulFoto: Hotnews

Despre proiectul unui cablu subteran de curent continuu intre Romania si Turcia s-a vorbit inca din 2006 si s-au facut si studii de fezabilitate, concluziile fiind ca proiectul ar costa cam 500 milioane euro. Cablul de 400 km ar permite Romaniei sa vanda direct energie catre piata deficitara a Turciei, fara a mai trece prin Bulgaria.

Victor Ponta, care a participat la inaugurarea noii fabrici Prysmian de la Slatina, a invitat compania sa se implice in proiect,

"Am intrebat conducerea Prysmian - stiam deja raspunsul, dar voiam sa intreb si oficial - daca in proiecte strategice, cum ar fi cablul de transport de energie intre Romania si Turcia, este dornica de a fi implicata. Raspunsul il stiam, era favorabil.(...) Ramane ca guvernele celor doua tari sa avanseze cu proiectul inclusiv cu finantarea, insa vorbim de proiecte de mare nivel tehnologic si de importanta strategica pentru dezvoltare tarii si a regiunii", a spus Victor Ponta, la Slatina,

Sefii companiei au confirmat discutiile si au detaliat

"Din punct de vedere tehnic nu exista limitari, putem realiza proiectul cablului Constanta - Istanbul", a spus seful companiei la nivel mondial, Valerio Battista.

Valerio Battista

Valerio Battista

Foto: Hotnews

CEO-ul Prysmian da ca exemplu conexiunile Scotia-Tara Galilor, Sardinia - Italia continentala si Muntenegru - Italia, proiecte pe care Prysmian le-a castigat. Toate aceste proiecte se refera la cabluri de energie electrica ce sunt mult mai greu de instalat decat cele telecom, spune Valerio Battista, Ce ar putea face Prysmian? "Lucram cu autoritatile romane si cu cele turce si totul depinde de interesele economice si strategice ale celor doua tari", explica el, adaugand faptul ca Prysmian instaleaza in prezent cabluri ce conecteaza partea europeana a Turciei, cu cea asiatica, prin stramtoarea Dardanele", spune seful companiei.

Ce urmeaza? "Vom discuta cu Transelectrica si cu compania turca de energie Teias pentru a le ajuta sa inteleaga viabiltatea tehnica si comerciala a proiectului si marimea investitiei", spune CEO-ul Prysmian. Nu s-au purtat inca discutii cu aceste doua companii, insa "premierul ne-a invitat sa oferim consultanta pe aceasta tema, iar lucrul ne onoreaza", spune Francesco Panciulli, director pentru Europa Centrala si de Est. Italienii spun ca e foarte posibil ca acest proiect sa fie sustinut de UE, la fel cum s-a intamplat cu cabluri energetice subterane care leaga Franta si Spania in regiunea Pirineilor.

Taierea panglicii la noua fabrica din Slatina

Taierea panglicii la noua fabrica din Slatina

Foto: Hotnews

Prysmian este prezenta in Romania, la Slatina, cu unitati de productie de cabluri la care lucreaza 450 de oameni. Compania a investit din 2005 incoace 30 milioane euro acolo, iar alte 15 milioane euro ar putea investite, daca piata o va cere. In prezent, compania ce realizeaza afaceri de 110 milioane euro/an, exporta peste 70%, mai ales in Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, iar daca va decide sa dubleze productia in cativa ani, ponderea exportului poate ajunge chiar la 90%.

Cablurile energectice reprezinta 70% din cifra realizata in Romania, iar cele pentru industria telecom, circa 30%. Prysmian este unul dintre cei mai mare jucatori din domeniu, avand afaceri anuale de 8 miliarde euro si 22.000 de angajati in 50 de tari.